Συσπείρωση

Το ωράριο των Κεντρικών Διευθύνσεων

4/9/2017

Μεγάλη αναστάτωση έχει προκληθεί σε πολλές κεντρικές υπηρεσίες με αφορμή το ωράριο εργασίας, καθώς οι συνάδελφοι καλούνται να δηλώσουν το ωράριο που επιθυμούν να εργάζονται. Οι επιλογές είναι 7:45 – 15:15, 9:15 – 16:45 και 11:00 – 18:30.

Και εδώ αρχίζουν τα παρατράγουδα. Σε πολλούς συναδέλφους δηλώνουν ότι δεν μπορούν όλοι να έχουν το ωράριο 7:45 – 15:15, σε άλλους λένε ότι αν δεν δεχτούν τη δεύτερη ή την Τρίτη βάρδια θα μετακινηθούν σε άλλη υπηρεσία μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, σε άλλους ότι εδώ είναι ιδιωτική τράπεζα και το νόμιμο ωράριο είναι 9:00 – 17:00.

Το ωράριο των τραπεζών ορίζεται από τις κλαδικές ΣΣΕ που υπογράφει η ΟΤΟΕ με τους Τραπεζίτες

Το νόμιμο ωράριο των τραπεζών, όπως ορίζεται από την κλαδική ΣΣΕ 2002 2003, είναι 7:45 – 15:15 (δηλαδή 7,5 ώρες ημερησίως) από Δευτέρα έως Πέμπτη και 7:45 – 14:45 (δηλαδή 7 ώρες ημερησίως) την Παρασκευή.

Με τη ΣΣΕ 2006 – 2007, ορίστηκε «ωράριο λειτουργίας ειδικών υπηρεσιών / μονάδων, οι οποίες λόγω της ιδιαιτερότητας του αντικειμένου τους είναι απαραίτητο να λειτουργούν … συνεχώς ή με βάρδιες … μετά από συμφωνία της επιχείρησης με τον πλέον αντιπροσωπευτικό Σύλλογο».

Με τη ΣΣΕ 2013 – 2015, «ρυθμίστηκε η λειτουργία των Κεντρικών Υπηρεσιών των Τραπεζών …. μέχρι και σε τρεις βάρδιες από 7:45 – 19:00, με προτεραιότητα στην οικειοθελή συμμετοχή των εργαζομένων στην δεύτερη και τρίτη βάρδια, με παράλληλη διατήρηση του νόμιμου συνολικού εβδομαδιαίου και του ημερήσιου χρόνου εργασίας ….»

Άρα, η συμμετοχή των εργαζομένων είναι οικειοθελής και επίσης ο συνάδελφος που θα δηλώσει τη δεύτερη ή την Τρίτη βάρδια έχει δικαίωμα επαναφοράς στο κανονικό ωράριο μετά από 12 συνεχείς μήνες σε βάρδια.

Απροκάλυπτη η παραβίαση του ωραρίου

Η πλειοψηφία στο Δ.Σ. του ΣΕΤΑΠ δεν μπορεί να κάνει τα στραβά μάτια, δεν αρκεί να γράφει ανακοινώσεις όπου λέει ότι : «παρακολουθούμε με αμείωτο ενδιαφέρον τις εξελίξεις».

Οι συνάδελφοι πρέπει να έχουν το σωματείο δίπλα τους. Δεν πρέπει να αφεθούν μόνοι τους να διαπραγματεύονται το ωράριο με τον εκάστοτε Διευθυντή.

Χρειάζεται ο ΣΕΤΑΠ να ασκήσει πίεση προς τη Διοίκηση και το Υπουργείο Εργασίας για την πιστή τήρηση των συμφωνηθέντων στην κλαδική ΣΣΕ, όταν μάλιστα η ΟΤΟΕ ισχυρίζεται ότι η συμφωνία για το ωράριο των Κεντρικών Υπηρεσιών έγινε για να σταματήσει η παραβίασή του και να μπουν κανόνες.

Ο ΣΕΤΑΠ πρέπει να επιδιώξει άμεσα συνάντηση με τον Διευθυντή Ανθρώπινου Δυναμικού και να καταστήσει σαφές ότι οι κανόνες που συμφωνούνται με τις κλαδικές ΣΣΕ πρέπει να τηρούνται.