Συσπείρωση

Συνάντηση με τη ΔΑΔ & AGENDA 2020

10/7/2017

Το προεδρείο του ΣΕΤΑΠ συναντήθηκε με στελέχη της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού (ΔΑΔ) (κ.κ. Γεωργίου, Τσουκάτος και Τούντα) στις 27.6.2017. Το θέμα που κυριάρχησε στη συνάντηση ήταν η ενημέρωση για την Agenda 2020.

Όπως γνωρίζουμε, ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς ανακοίνωσε το στρατηγικό σχέδιο «AGENDA 2020», το οποίο θέτει ως προτεραιότητες τον διαχωρισμό του ομίλου σε δύο λειτουργικούς πυλώνες :

1.     Τις κύριες εργασίες (χρηματοδότηση φερέγγυων πιστούχων, καταθέσεις κλπ), που είναι το κερδοφόρο τμήμα, και
2.     Τις μη κύριες εργασίες (RBU, ακίνητα από ανάκτηση, διεθνείς δραστηριότητες κλπ) που είναι το ζημιογόνο τμήμα

Στόχος είναι να πουληθούν στοιχεία του ενεργητικού, ώστε να επανέλθει η κερδοφορία και να εξασφαλιστούν υψηλές αποδόσεις στους μετόχους της τράπεζας.
Τα μαύρα σύννεφα πάνω από την εργασία μας

Όλοι οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα Πειραιώς, έχουμε ανησυχήσει με την προοπτική μείωσης των θέσεων εργασίας που θα συνοδεύσει τόσο την πώληση στοιχείων του ενεργητικού (κόκκινα δάνεια), όσο και τη «βελτιστοποίηση του δικτύου καταστημάτων» και τις «στοχευμένες επενδύσεις στην ψηφιοποίηση» (e-branches κ.ά.). 

Αυτοί οι σχεδιασμοί και τα σενάρια ανακαλούν ζοφερές μνήμες από το χρονικό του προαναγγελθέντος θανάτου της ΑΤΕ.

Και για αυτό, πρέπει να αρνηθούμε τον εφησυχασμό και να βρισκόμαστε σε αγωνιστική ετοιμότητα.

Να περιφρουρήσουμε την εργασία μας, τον μισθό μας, το ωράριο, την κοινωνική ασφάλιση, την περίθαλψη.

Άλλα θέματα που απασχόλησαν τη συνάντηση με τη ΔΑΔ είναι τα εξής :

Ασφαλιστήριο ΝΝ

Εκφράσαμε την δυσαρέσκεια μεγάλου μέρους συναδέλφων για τον τρόπο που λειτουργεί το νέο ασφαλιστήριο, τόσο για τις καθυστερήσεις επεξεργασίας των αιτημάτων όσο και για το γεγονός ότι η ασφαλιστική (με διάφορες προφάσεις) δεν αποδέχεται τα αιτήματα και ζητήσαμε να δοθεί άμεσα λύση.

Μας είπαν ότι υπάρχει μεγάλη αναστάτωση για το ασφαλιστήριο και πρέπει να λυθεί άμεσα.

Με αφορμή την ανάγκη όλων μας για παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ενημερώσαμε για το ΤΥΠΑΤΕ και πως θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη φροντίδα όλων των εργαζομένων στην Τράπεζα Πειραιώς. Οι αρμόδιοι μας άκουσαν με ενδιαφέρον και δεσμευτήκαμε να πραγματοποιήσουμε νέα επίσκεψη όπου θα εκθέσουμε τις προτάσεις μας για το ζήτημα του ΤΥΠΑΤΕ.

Οικειοθελής παροχή

Τα στελέχη της ΔΑΔ που συμμετείχαν στη συζήτηση επανέλαβαν ότι σκοπός τους είναι η ενιαία εικόνα στην απεικόνιση του εκκαθαριστικού της μισθοδοσίας.
Εκφράσαμε την ανησυχία όλων των συναδέλφων ότι απώτερος σκοπός όλων αυτών των αλλαγών είναι η μισθολογική εξίσωση προς τα κάτω.

Οδοιπορικά

Ενημερώσαμε για την αδικία που υφίστανται κάποιοι συνάδελφοι (σε αντίθεση με κάποιους άλλους) που ενώ εργάζονται πολλά χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικία τους, δεν τους χορηγούνται οδοιπορικά. Μας διαβεβαίωσαν ότι αν υπάρχουν αδικίες θα διορθωθούν άμεσα.

Καλούμε λοιπόν όλους τους συναδέλφους που δεν παίρνουν τα οδοιπορικά, να ενημερώσουν τον ΣΕΤΑΠ και αυτός με τη σειρά του θα ενημερώσει τη ΔΑΔ για να σταματήσει η αδικία.