Συσπείρωση

TO ENA XEΡΙ ΝΙΒΕΙ Τ’ ΑΛΛΟ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΤΟ «ΣΥΣΤΗΜΑΤΑΚΙ» ΠΟΥ ΤΡΙΖΕΙ!

4/7/2017

Αν ακούσει κάποιος  την ηγετική ομάδα των δυο συλλόγων συνταξιούχων και τους νεότερους ομογάλακτους  των ΔΗΣΥΕ – ΔΑΚΕ, θα νομίσει  ότι η μόνη τους έννοια είναι η προστασία του ΤΥΠΑΤΕ και η συνέχιση της λειτουργίας του με κάποια μορφή.

Χρησιμοποιούν εύκολες μεγαλοστομίες οι οποίες όμως δεν ακολουθούνται από ανάλογες πράξεις. Για να είμαστε μάλιστα πιο ακριβείς, όλη η πολιτεία τους τα τελευταία πέντε χρόνια αποδεικνύει ότι μοναδικό μέλημά τους είναι το ξεπούλημα όλης της περιουσίας του Ταμείου με την ελπίδα να πάρουν κάποια επιπλέον ψίχουλα!

Είμαστε μήπως υπερβολικοί;

·        Εκατοντάδες συνταξιούχοι προχώρησαν σε δεκάδες αγωγές κατά του Ταμείου για επιστροφή εισφορών (κάτω από την ευδιάκριτη καθοδήγηση των διοικήσεων των δυο συλλόγων συνταξιούχων, οι οποίες εξάλλου πρώτες έσπευσαν να καταθέσουν ανάλογα δικόγραφα) και συνεχίζουν ακόμα και τώρα με άλλες αγωγές ζητώντας ….περίπου ότι λείπει από τον καθένα!!!

·        Οι σύλλογοι συνταξιούχων μόλις πρόσφατα αποφάσισαν έναντι κάποιου τιμήματος  να στέλνουν τα μέλη τους για εξετάσεις στα ιατρεία της Αlpha Bank!!Τη περίπτωση να συζητήσουν με τη διοίκηση του Ταμείου τη δυνατότητα αξιοποίησης των υποδομών του για παροχή κάποιας (σίγουρα καλύτερης) συμπληρωματικής περίθαλψης στα μέλη τους, ούτε καν την αντιμετώπισαν!

·        O πρόεδρος του ΕΛΕΜ (ΔΑΚΕ) προσπαθεί εν κρυπτώ να δημιουργήσει τετελεσμένα αναφορικά με τη πώληση του κτήματος της ΚΥΨΑ. Χωρίς να έχει καμιά τέτοια εξουσιοδότηση, χωρίς να έχει παρθεί ποτέ τέτοια απόφαση (μάλιστα άλλα έχουν συζητηθεί στο συμβούλιο του Ταμείου), μόνος του ήρθε σε επαφή με κάποιους και θέλει μάλιστα η πρόταση που αυτός θα φέρει να είναι θέμα έκτακτης συνέλευσης! Όταν για ζητήματα ακινήτων το καταστατικό είναι απόλυτα σαφές στο τι ορίζει! Αν μάλιστα οι πληροφορίες (που ο ίδιος έδωσε ) για το είδος της πρότασης που κόπτεται να φέρει επιβεβαιωθούν, τότε η ιστορία καθίσταται ύποπτη!

·        Στην προχθεσινή συνέλευση του Οικοδομικού συνεταιρισμού (που έγινε ώρα που μόνο συνταξιούχοι μπορούσαν να παραβρεθούν), προστέθηκαν (εκτός των άλλων) και οι παροχές υγείας στους σκοπούς του. Όπως είπε μάλιστα ο πρόεδρός του ο Οικοδομικός πρέπει να είναι ανοικτός σε προκλήσεις, αν πχ πουληθούν ακίνητα του ΤΥΠΑΤΕ να μπορεί να τ΄αγοράσει!!! Και να σκεφτεί κανείς ότι ο συγκεκριμένος υπήρξε για χρόνια πρόεδρος του Ταμείου!

Ναι,  είναι ο ίδιος πρόεδρος που αρνείται να κόψει το 0,40% από τα δάνεια των συναδέλφων των οποίων τη διαχείριση ασκεί πλέον η Τράπεζα (από φόβο μόλις προχτές αποφάσισαν μια μίζερη μείωση 0,10% που θα αρχίσει από την 1/1/2018 και θα επιστρέφεται ανά εξάμηνο, δηλαδή η πρώτη επιστροφή θα γίνει σε ένα χρόνο από τώρα!!), που τους έστειλε μάλιστα ελαφρά εκφοβιστικές επιστολές και που με συχνές αναφορές συναισθηματικού τύπου για  το ρόλο του συνεταιρισμού για χρόνια επί λειτουργίας της Αγροτικής , προσπαθεί να αποφύγει τη συζήτηση για το πραγματικό επίδικο: τη διατήρηση του συνεταιρισμού μέσω της χρηματοδότησης των συναδέλφων προς όφελος στην πραγματικότητα μιας μικρής παρέας που καρπώνεται τα οφέλη της μικροεξουσίας της!

Ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη προκαλεί η στάση του προέδρου του ΣΕΤΑΠ, ο οποίος στην ίδια συνέλευση τους είπε ότι σε λίγο καιρό το ΤΥΠΑΤΕ θα είναι δικό τους (του οικοδομικού δηλαδή)!!! Πως το είπε αυτό; Δικό του είναι και το πουλά; Από το σπίτι του το έφερε; Η μήπως θέλουν όλοι (παλιοί και νεότεροι ΔΗΣΥΕδες και ΔΑΚΙτες) να ξεκινήσουν …..Business, αδιαφορώντας βέβαια για τις ανάγκες των συναδέλφων;

Βέβαια έχουμε συνηθίσει ν΄ακούμε τελευταία διάφορες δηλώσεις του προέδρου του ΣΕΤΑΠ για το μέλλον του Ταμείου που διαφοροποιούνται ανάλογα το ακροατήριο.

  Αναρωτιόμαστε όμως γιατί οι συναισθηματικά φορτισμένες αναφορές δεν αφορούν ποτέ το ΤΥΠΑΤΕ και την προσφορά του (είναι κοινό μυστικό ότι έχουν σωθεί ζωές), αλλά τον Οικοδομικό ας πούμε!

Και γιατί η «ευαισθησία» που επέδειξε η πλειοψηφία (ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ) για την ενίσχυση των συναδέλφων στη περίπτωση του βοηθήματος του ΕΛΕΜ (έστω κι αν στους εν ενεργεία δόθηκαν ψίχουλα), δεν συνεχίζεται και στη περίπτωση του 0,40% που χρεώνει μέχρι τώρα ο Οικοδομικός τους συναδέλφους δανειολήπτες! Επιλεκτική ευαισθησία διακρίνουμε!

Όλα τα παραπάνω (που δεν είναι τα μόνα) αποδεικνύουν πιστεύουμε κάτι εντυπωσιακό: τη συντριπτική πλειοψηφία των ασχολούμενων με τα κοινά και τους φορείς προσωπικού της πάλαι ποτέ Αγροτικής Τράπεζας που προέρχονται από τις ΔΗΣΥΕ και ΔΑΚΕ, ουδέποτε απασχόλησε σοβαρά η συζήτηση και διαμόρφωση μιας συναινετικής πρότασης για τη συνέχιση της λειτουργίας του Ταμείου ως φορέα περίθαλψης  λαμβάνοντας υπόψη βέβαια τις εξελίξεις των τελευταίων ετών.

Ιδιοτελώς και κοντόφθαλμα, αγνοώντας την συνεχώς διευρυνόμενη ανάγκη όλων μας (εν ενεργεία και συνταξιούχων) για αξιοπρεπή πρόσβαση σε δομές υγείας, προσπαθούν να ρευστοποιήσουν, να πουλήσουν, να διαλύσουν εν τέλει ότι χρειάστηκε δεκαετίες να φτιαχτεί, ελπίζοντας οι περισσότεροι σε λίγα ευρώ παραπάνω! Την ίδια στιγμή ξέρουν ότι κάτι τέτοιο δεν τους  λύνει κανένα πρόβλημα!

Αντίθετα, πολλά προβλήματα που αφορούν τη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας για τη συντριπτική  πλειοψηφία των συναδέλφων μας , θα λύσει  μια σοβαρή και υπεύθυνη αξιοποίηση των δομών του Ταμείου προς όφελος όλων μας. Η Συσπείρωση κατέθεσε πρόσφατα μια πρόταση για συμπληρωματικό φορέα περίθαλψης. Είμαστε έτοιμοι να τη συζητήσουμε δημιουργικά και με όραμα για το αύριο με όλους
.
Οι ανάγκες μας δεν μπορούν να περιμένουν!