Συσπείρωση

ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ, ΑΠΑΞΙΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ, ΛΕΝΕ ΑΠΡΟΚΑΛΥΠΤΑ ΨΕΜΜΑΤΑ. ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ;

26/6/2017

Διανύοντας το τελευταίο διάστημα αυτής της θητείας του Δ.Σ. του Ταμείου και οδεύοντας προς την εκλογοαπολογιστική συνέλευση, έχουμε γίνει μάρτυρες μιας πρωτοφανούς συμπεριφοράς του προέδρου της Δ.Ε. του ΕΛΕΜ, ο οποίος με μόνιμο πρόσχημα τη πίεση χρόνου και τις δήθεν ανάγκες των συνταξιούχων- φίλων του, έχει στην ουσία καταργήσει το όργανο στο οποίο προεδρεύει (τη διαχειριστική του ΕΛΕΜ δηλαδή) και λειτουργεί μόνος του με μια παρέα «ειδημόνων», λέγοντας απανωτά ψέματα και εμπλέκοντας ακόμα και το ΣΕΤΑΠ και τις διαδικασίες του στα σχέδιά του!
Πιο συγκεκριμένα:
·        «Ανακάλυψε» (αυτός και η παράταξή του) θέμα με το φόρο του βοηθήματος! Που οφείλεται  όμως όχι στους μνημονιακούς νόμους που υπερφορολογούν τους εργαζόμενους για να «βγούν» τα πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά στα λάθη και την αδιαφορία του προέδρου και της πλειοψηφίας του διοικητικού συμβουλίου!! Έτσι, τους κατηγόρησε και τους λοιδόρησε μέσω των «γνωστών  ανεξάρτητων» που χρησιμοποιεί η ΔΑΚΕ στο διαδίκτυο, για το γεγονός και μόνο της εφαρμογής των νόμων!  Είπαν πολλά, έταξαν περισσότερα.
Η «φάμπρικα» γνωστή: Ένα παράκεντρο που δημιούργησαν μαζί με μια μικρή ομάδα από τους συλλόγους συνταξιούχων αποφασίζει και διατάσσει. Έστειλαν οι συνταξιούχοι –αφού συνεννοήθηκαν- στον ΕΛΕΜ εξώδικα, ο πρόεδρός του «θορυβήθηκε», βρήκε πάλι τους γνωστούς ειδήμονες που του έκαναν μια κατάλληλη γνωμοδότηση και μόνος του –χωρίς ούτε να ενημερώσει καν τη διαχειριστική επιτροπή και το διοικητικό συμβούλιο- έστειλε επιστολή στο Υπουργείο περιγράφοντας το βοήθημα ως ….πλασματικό δάνειο!!! Όταν πριν μερικούς μήνες είχε στείλει άλλη επιστολή για το ίδιο ζήτημα, περιγράφοντας το βοήθημα περίπου ως παροχή σε ανθρώπους με ειδικές ανάγκες!!!
Όλα αυτά δεν αντέχουν βέβαια σε επί της ουσίας κριτική. Εκθέτουν σε κίνδυνο και το Ταμείο και τους ασφαλισμένους που πήραν το βοήθημα. Εξ ου και η έκδοση ανακοίνωσης  από μεριάς ΔΑΚΕ νυχτιάτικα, για να εμφανιστούν όλα αυτά τα απίστευτα ως δήθεν συντονισμένες κινήσεις αλλά και να καλυφθεί ο πρόεδρος του ΕΛΕΜ σε περίπτωση «στραβής»…..
·        Στο πρόσφατο συμβούλιο του Ταμείου η ΔΑΚΕ ζήτησε και έκτακτη συνέλευση –μαζί με την εκλογοαπολογιστική- με όποια  θέματα έχουν  απορριφθεί από τα όργανα για συγκεκριμένους λόγους. Τους εξηγήθηκε ότι τα περισσότερα από αυτά είναι αντικαταστατικά και τέτοιες αποφάσεις δεν νομιμοποιούνται ούτε από συνελεύσεις. Ο πρόεδρος του ΕΛΕΜ μας δήλωσε ότι έχει γνωμοδοτήσεις από τους νομικούς συμβούλους ότι όλα είναι σύννομα και θα μαζέψει υπογραφές για να γίνει η συνέλευση που απορρίφθηκε από το συμβούλιο.
Όταν ο πρόεδρος του Ταμείου ζήτησε από τους νομικούς τις γνωμοδοτήσεις τους , αποκαλύφθηκε ένα ακόμα ψέμα του προέδρου της διαχειριστικής. Οι 3 στις 4 δικηγόρους απάντησαν ότι δεν είχαν γνωμοδοτήσει!!! Η τέταρτη δεν έχει απαντήσει ακόμα, αλλά αυτή έχει αποδειχθεί ότι λειτουργεί ως….προσωπική του δικηγόρος αν και πληρώνεται από τη κοινή μας περιουσία!!!
·        Στο τελευταίο Δ.Σ. του Ταμείου έφερε τις οικονομικές καταστάσεις  του ΕΛΕΜ με μόνο τη δική του υπογραφή και συγκαλεί σήμερα διαχειριστική επιτροπή για την εκ των υστέρων έγκρισή τους!! Όπως εκ των υστέρων ζήτησε την έγκριση της διαχειριστικής για το ζήτημα της επιστολής στο Υπουργείο.
Ζητά δηλαδή -για τα μάτια του κόσμου- από τα εκλεγμένα από όλους εμάς όργανα, να εγκρίνουν και να νομιμοποιήσουν κινήσεις των γνωστών παράκεντρων  αφού  έχουν ήδη δρομολογηθεί και δημιουργήσει προσδοκίες σε χιλιάδες συναδέλφους!
Και κυκλοφορούν στους διαδρόμους των Υπουργείων ως εκπρόσωποι του Ταμείου και του ΣΕΤΑΠ, χωρίς να υπάρχει καμιά απόφαση γι αυτό, σέρνοντας από κοντά κι ένα «πρόθυμο στρατό» κατά περίπτωση ειδικών με το αζημίωτο βέβαια!!!
Εντύπωση προκαλεί η στάση της ΔΗΣΥΕ που φαίνεται ότι έχει εκχωρήσει τη διαχείριση του ΤΥΠΑΤΕ στη ΔΑΚΕ, προκειμένου να κρατήσει τη προεδρία του ΣΕΤΑΠ. Ίσως γι αυτό δεν ανέλαβε και τη θέση του προέδρου της Δ.Ε. του ΕΛΕΜ όταν της προτάθηκε. Δεν εξηγείται αλλιώς η απόλυτα παθητική της στάση στα τεκταινόμενα του Ταμείου, όπου μονίμως  συμφωνεί και με τις πιο ακραίες προτάσεις της ΔΑΚΕ αρκεί που τις έκανε η ΔΑΚΕ!
·        Υπάρχουν κι άλλα παραδείγματα λειτουργίας της ΔΑΚΕ δια του προέδρου του ΕΛΕΜ πέρα κι έξω από διαδικασίες. Όπως η διαρκώς εντεινόμενη φημολογία για προσπάθειες δημιουργίας τετελεσμένων για τη πώληση της ΚΥΨΑ! Χωρίς να ενδιαφέρονται καθόλου για τη δυνατότητα αξιοποίησης αυτής της έκτασης προς όφελος όλων των συναδέλφων για φτηνές διακοπές!
Γιατί αυτό συμβαίνει. Δεν ενδιαφέρονται για τη συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων. Κυρίως των εν ενεργεία και των αρκετά παλιών. Τα περισσότερα χρήματα του βοηθήματος πήγαν σε μια μικρή μερίδα συναδέλφων που κινούνται γύρω από τις διοικήσεις των συλλόγων συνταξιούχων και τις δυο παρατάξεις. Η απομείωση του χαρτοφυλακίου του ΕΛΕΜ από τις ρευστοποιήσεις κινητών αξιών είναι μεγαλύτερη από τη φερόμενη εμπορική αξία της ΚΥΨΑ (1.500.000).
Χάσαμε δηλαδή παραπάνω από μια ΚΥΨΑ για να πάρει η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων ψίχουλα! Με τα ίδια χρήματα θα μπορούσαμε να έχουμε σημαντικές παροχές υγείας δωρεάν για όλους τους συναδέλφους και τις οικογένειές τους για περίπου δυο χρόνια!
Συνάδελφοι,
Έστω και τώρα με την ευκαιρία των επερχόμενων εκλογών του Ταμείου, δεν είναι αργά να συζητήσουμε επί της ουσίας, απομονώνοντας παράλληλα τέτοιες αντιδημοκρατικές συμπεριφορές που προσπαθούν να μετατρέψουν προσωπικές στοχεύσεις σε ανάγκη του συνόλου. Καταθέσαμε πριν λίγες μέρες τη πρότασή μας για το μέλλον του Ταμείου και είμαστε ανοικτοί σε συζήτηση και προτάσεις από κάθε συνάδελφο αλλά και τις άλλες παρατάξεις.
Η πορεία της συνεχούς εκποίησης είναι αδιέξοδη. Όλο και περισσότεροι το αντιλαμβάνονται. Τα πρώτα μηνύματα που λαμβάνουμε αναφορικά με τη πρότασή μας είναι θετικά.
Ας πιστέψουμε ότι ακόμα κι αυτές τις δύσκολες εποχές μπορούμε,  αν το θελήσουμε, να καταφέρουμε πράγματα κι ας το τολμήσουμε.