Συσπείρωση

Στον «πάγο» οι συλλογικές διαπραγματεύσεις για όσο υπάρχει μνημόνιο- Νέο σοκ για τους συνταξιούχους

9/6/2017

Στον πάγο μπαίνουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις για όσο υπάρχει Μνημόνιο. Αυτό προκύπτει από την μια εκ των πέντε τροπολογιών που κατατέθηκαν στο νομοσχέδιο για την… Αλιεία και αναμένεται να ψηφιστούν με διαδικασίες fast track αύριο στην Ολομέλεια. 

Μάλιστα, στην συγκεκριμένη διαδικασία θα μιλήσουν μόνο δύο βουλευτές ανά Κοινοβουλευτική Ομάδα, διαδικασία που για πρώτη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ εισάγει στη Βουλή.

Με άλλα λόγια, πλέον, η διάρκεια του μνημονίου συνδέεται δια νόμου πλέον με την «επαναφορά» των συλλογικών συμβάσεων στην Ελλάδα. 

Η κυβέρνηση υποχρεώθηκε υπό την πίεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να περάσει τροπολογία με την οποία νομοθετεί την υπερίσχυση των επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων έναντι των κλαδικών συμβάσεων «έως το τέλος του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής». Στην πράξη συνδέει την επιστροφή της «κανονικότητας» στην αγορά εργασίας με το τέλος των μνημονίων, ανεξάρτητα πότε αυτό θα συμβεί.

Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα οι συλλογικές συμβάσεις θα επανέρχονταν στις 20 Αυγούστου.

Δείτε εδώ την τροπολογία για τις συλλογικές συμβάσεις.

Πάγωμα και στις συντάξεις μέχρι το 2022

Μέχρι και το τέλος του 2022 επεκτείνεται το πάγωμα στις αυξήσεις των συντάξεων προκειμένου να διασωθούν τουλάχιστον 250 εκατ. ευρώ από τον ΕΦΚΑ.

Με την συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση μετατίθεται κατά ένα χρόνο για την 1.1.2023 αντί την 1.1.2022 που προβλέπονταν στον τελευταίο νόμο Τσακαλώτου – Αχτσιόγλου, η δυνατότητα αναπροσαρμογής των συντάξεων με βάση τους συντελεστές ΑΕΠ και Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Σύμφωνα με την έκθεση του γενικού λογιστηρίου του κράτους, με την διάταξη αυτή θα εξοικονομηθούν 250 εκατ. ευρώ για το 2022 από τον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ.

Δείτε εδώ την τροπολογία για τις συντάξεις.

 Αλέξανδρος Διαμάντης, Βασίλης Γεώργας

Πηγή : Liberal.gr