Συσπείρωση

Μια κριτική αποτίμηση της Γ.Σ. του ΣΕΤΑΠ στα Γιάννενα

1/6/2017

Πραγματοποιήθηκε στις 20/5/2017 η ετήσια απολογιστική Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΑΠ στα Γιάννενα. Συζητήθηκαν τα πεπραγμένα του Δ.Σ., αναλύθηκε η πολιτική κατάσταση και η οικονομική συγκυρία και η κάθε παράταξη κατέθεσε τις δικές της προτάσεις για το πώς θα πάμε παρακάτω.

Η τοποθέτηση της Συσπείρωσης

Εμείς, καταθέσαμε τον προβληματισμό μας για την οικονομική κρίση και τις συνέπειές της τόσο για τον κλάδο μας, όσο και για το σύνολο της οικονομίας. Θέσαμε ως προτεραιότητα την ετοιμότητα του κλάδου για τις νέες επιθέσεις που έρχονται, την αποκατάσταση της νομιμότητας στην Πειραιώς με την ικανοποίηση των εργασιακών μας δικαιωμάτων.

Τα μνημόνια έχουν επιβάλλει έναν φαύλο κύκλο ύφεσης. Όσο οι τράπεζες δεν χρηματοδοτούν τις παραγωγικές δραστηριότητες της οικονομίας, επιχειρήσεις κλείνουν, η ανεργία μεγαλώνει, θέσεις εργασίας χάνονται, μειώνεται το εισόδημα και άρα οι δανειολήπτες αδυνατούν να πληρώσουν τα δάνειά τους, χάνονται σπίτια και επιχειρήσεις και η ύφεση ανατροφοδοτεί νέα ύφεση.

Οι θέσεις εργασίας των τραπεζοϋπαλλήλων απειλούνται από την πιθανότητα νέων συγχωνεύσεων τραπεζών, αν χρειαστούν νέες ανακεφαλαιοποιήσεις, από την εκχώρηση των κόκκινων δανείων σε αρπακτικά funds, από την τάση αυτοματοποίησης των τραπεζικών εργασιών (e-branches) αλλά και από την πρακτική αντικατάστασης των τραπεζοϋπαλλήλων με πλήρη εργασιακά δικαιώματα από ενοικιασμένους με κατά πολύ χαμηλότερους μισθούς και περιορισμένα εργασιακά δικαιώματα.

Μέσα σε αυτό το ζοφερό περιβάλλον, η πλειοψηφία στον ΣΕΤΑΠ (ΔΗΣΥΕ – ΔΑΚΕ) καλλιεργεί τον εφησυχασμό και την ηττοπάθεια.

Έχουν εγκαταλείψει τις διεκδικήσεις για τα εργασιακά, τον Κανονισμό Εργασίας, τη συστηματική παραβίαση του ωραρίου, το εργασιακό bullying, την ολοένα επιδεινούμενη ιατροφαρμακευτική κάλυψη (νέο ενιαίο ομαδικό ασφαλιστήριο), το εφάπαξ.

Δεν έχουν σκοπό να συγκρουστούν με την εξουσία για αυτό δεν διεκδικούν τα εργασιακά.

Αντίθετα υπόσχονται χρήματα στους συναδέλφους, από τη διάλυση και το ξεπούλημα της κοινής μας περιουσίας (ΤΥΠΑΤΕ – ΕΛΕΜ), η οποία είναι δημιούργημα του κόπου και της δουλειάς όλων των συναδέλφων που πέρασαν από την τράπεζα.

Επίσης, επιδίδονται σε ανέξοδες κορώνες για τις μετατάξεις στο δημόσιο που όμως, όπως λένε, τις εμποδίζουν οι μνημονιακές δεσμεύσεις.

Για τα οικονομικά

Η κριτική που ασκήσαμε για την αύξηση των οδοιπορικών της Γενικής Γραμματέως, η οποία όπως έχουμε ήδη πει, έπαιρνε 800 € μηνιαίως από τον ΣΕΤΑΠ, πέραν του μισθού της, για τα έξοδά της και δεν της έφταναν, χαρακτηρίστηκε από τη ΔΑΚΕ σε ανακοίνωσή της «αήθης εμμονή … στην προσπάθεια αποκλεισμού των συμβούλων της επαρχίας από τη συμμετοχή στο Προεδρείο μέσω απαγορευτικού περιορισμού των οδοιπορικών εξόδων». Δηλαδή, οι σύμβουλοι από την επαρχία δεν πρέπει να χρησιμοποιούν και τον μισθό τους για να ζήσουν όπως κάνουμε όλοι; Θα ζουν μόνο από αυτά που τους πληρώνει ο ΣΕΤΑΠ;

Σε μια συγκυρία που τα έσοδα του ΣΕΤΑΠ μειώνονται και οι συνάδελφοι ζητούν επιτακτικά μείωση συνδρομής προς τον σύλλογο, η πλειοψηφία του Δ.Σ. αποφάσισε την αύξηση των οδοιπορικών της Γενικής Γραμματέως.
 
Η μείωση της συνδρομής έχει αποφασιστεί ομόφωνα στο Δ.Σ. του ΣΕΤΑΠ στις 6/12/2016 και η Γ.Σ. εξουσιοδότησε το Δ.Σ να αποφασίσει το ύψος της μείωσης. Παρόλα αυτά, ο Ταμίας κατέθεσε δική του πρόταση στη Συνέλευση για να μην μειωθεί η συνδρομή.

Η Εξελεγκτική Επιτροπή δεν κατέθεσε έκθεση υπογεγραμμένη στη συνέλευση  και υπήρξαν διαφωνίες από μέλος της Συσπείρωσης για παραστατικά που έλειπαν από τον φάκελο και δεν επιδείχτηκαν από τον Ταμία.

Επίσης οι αποφάσεις του Δ.Σ. για τα οικονομικά δεν τηρήθηκαν πιστά.
Για όλους αυτούς τους λόγους εμείς δεν ψηφήσαμε τον οικονομικό απολογισμό της πλειοψηφίας.
 
 
 
 
·        Αύριο θα επανέλθουμε με συμπληρωματική ενημέρωση για τη Γ.Σ. των Ιωαννίνων