Συσπείρωση

ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ- ΚΑΡΑΚΑΛΠΑΣΤΑΝ

26/5/2017

Πρώην  Σοβιετικές Δημοκρατίες, τα κράτη αυτά της  Κεντρικής Ασίας, αποτελούν μία πολιτιστική περιοχή του πλανήτη με πλούσια ιστορία και εξαιρετικά μνημεία. Αχανείς εκτάσεις μίας τραχιάς και αφιλόξενης φύσης, η οποία όμως αποτέλεσε το ορμητήριο λαών και πληθυσμών που περνώντας από αυτές τις περιοχές πλημμύρισαν στη συνέχεια τη ανατολική Ευρώπη αλλά και τις περιοχές του σημερινού Πακιστάν και της Βόρειας Ινδίας. Εμείς θα επισκεφθούμε τα καλοσχεδιασμένα μουσεία των νεόκοπων πρωτευουσών αυτών των χωρών, καθώς και τους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους τους.  θα γευτούμε την πλούσια παραδοσιακή κουζίνα τους και θα ανακατευτούμε με τους ντόπιους που ακόμα και σήμερα αγωνίζονται να ξεφύγουν από το νομαδικό παρελθόν τους και να επιβιώσουν σε αντίξοα πολιτικά καθεστώτα.
                       
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΑΞΙΔΙΟΥ

Ημέρα 1Η 2/9:  Αθήνα / Θεσσαλονίκη – Τασκένδη. Αναχώρηση αεροπορικώς για την Τασκένδη, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, μέσω ενδιάμεσου σταθμού. Άφιξη αργά το βράδυ και μεταφορά στο ξενοδοχείο για διανυκτέρευση. 
Ημέρα 2Η 3/9 : Τασκένδη. Αφού πάρουμε πρωινό θα ξεκινήσουμε για την ξενάγηση μας  στην πρωτεύουσα της χώρας. Τασκένδη σημαίνει «Πόλη της Πέτρας» και προέρχεται από την τουρκική λέξη «Τασκάντ». Παρά το γεγονός ότι ο Τζένγκις Χαν την κατέστρεψε ολοσχερώς (1219), η Τασκένδη κατάφερε γρήγορα να ανακάμψει λόγω της επίκαιρης θέσης της πάνω στον εμπορικό «Δρόμο του Μεταξιού» και στις αρχές του 19ου αιώνα  είχε γίνει η πλουσιότερη πόλη της Κεντρικής Ασίας. Μπορεί η πόλη  να μην έχει πολλά διασωθέντα μνημεία λόγω του σεισμού του 1966, είναι όμως μία πόλη με πολύ πράσινο , μεγάλα πάρκα , μεγάλες λεωφόρους και εντυπωσιακή αρχιτεκτονική. Οι μεντρεσέδες και τα λίγα διατηρητέα πετυχαίνουν να μεταδώσουν έστω και φευγαλέα μια παραστατική εικόνα της πόλης.  Η ξενάγηση μας ξεκινά λοιπόν από το σημείο αναφοράς της Παλιάς  πόλης,  το αρχιτεκτονικό  συγκρότημα  Χαζράτ Ιμάμ  όπου μεταξύ άλλων θα θαυμάσουμε  τον μεντρεσέ Μπαράκ Χαν, το τζαμί Τιλα Σειχ και το Μαυσωλείο Καφάλ Σας. Στην συνέχεια θα επισκεφθούμε το Εθνολογικό Μουσείο   όπου θα πάρουμε μια γεύση από το πολιτιστικό και ανθρωπογεωγραφικό μωσαϊκό όχι μόνο της χώρας αλλά και του ευρύτερου πλαισίου της Κεντρικής Ασίας.
Ημέρα 3Η 4/9 :Τασκένδη – Σαμαρκάνδη. Σήμερα θα επισκεφθούμε το καινούργιο κομμάτι της πόλης και θα δούμε την Πλατεία Ανεξαρτησίας, την Πλατεία Θεάτρου, την πλατεία του Ταμερλάνου , την μεντρέσα του Αμπούλ Κασίμ και τον σταθμό του μετρό της Τασκένδης . Συνεχίζουμε για την Σαμαρκάνδη, Από το 2001, η οποία  περιλαμβάνεται στον κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Άφιξη στην Σαμαρκάνδη. Δείπνο σε τοπικό εστιατόριο. Διανυκτέρευση.
Ημέρα 4Η 5/9 : Σαμαρκάνδη. Η πόλη  αρχίζει να ξετυλίγεται σαν σε  παραμύθι, ανακαλύπτοντας τα μνημεία της περίφημης Πλατείας Ρεγκιστάν που είναι στολισμένη στις τρεις πλευρές της με μνημεία τεραστίων διαστάσεων – το ένα σχεδόν αντικατοπτρισμός του άλλου – κι αποτελούν φόρο τιμής στη δόξα του Ισλάμ. Συνεχίζουμε με ένα από τα πιο εξεζητημένα μνημεία της Κεντρικής Ασίας, το μαυσωλείο Γκουρ Εμίρ. Στεγάζει τον τάφο του Ταμερλάνου, του ανθρώπου που ανέδειξε τη Σαμαρκάνδη σε «πρωτεύουσα των πρωτευουσών» μιας απέραντης μουσουλμανικής αυτοκρατορίας. Μαγευόμαστε από τον λεπτοδουλεμένο τρούλο του κι από την όψη του μνημείου που μοιάζει με τουρμπάνι, τέλεια κεντημένο με γαλάζια, τιρκουάζ και σμαραγδένια πλακίδια. Η περιήγησή μας θα μας φέρει στην αγορά και στο τέμενος Μπιμπί – Χανούμ, αφιερωμένο σε μια από τις γυναίκες του Ταμερλάνου, γνωστή για την ομορφιά της και τέλος, στη νεκρόπολη Σάζι – Σίντα, ένα μακρόστενο σύμπλεγμα είκοσι μαυσωλείων, με κύριο χαρακτηριστικό τις επενδύσεις των προσόψεων με γαλάζιες φαγιάνς.  Στην συνέχεια θα επισκεφθούμε το μοναδικό αστεροσκοπείο του Ουλουγκπέκ και θα συνεχίσουμε με  τον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο Αφροσιάμπ. Δείπνο σε  τοπικό σπίτι.
Ημέρα 5Η 6/9: Σαμαρκάνδη – Σαχριζάμπζ - Μπουχάρα  .Μετά το πρωινό θα ξεκινήσουμε για την Μπουχάρα. Καθ’ οδόν θα ξεναγηθούμε στο γειτονικό Σαχριζάμπζ, γενέτειρα του Ταμερλάνου. Στο Ακ - Σαράι (Λευκό Παλάτι), από το οποίο σώζονται σήμερα μόνο οι υποβαστάζουσες αψιδωτές γωνιές των προπυλαίων, έζησε τα παιδικά του χρόνια ο Ταμερλάνος. Θα επισκεφθούμε ακόμη το Κοκ Γκιουμπάζ, που σημάνει Μπλε Θόλος και  στην συνέχεια θα αναχωρήσουμε για την Μπουχάρα. Δείπνο και διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο.
Ημέρα 6Η 7/9 : Μπουχάρα. Πάνω από 140 είναι τα ιστορικά κτίσματα της πόλης που έχουν χαρακτηριστεί ως δείγματα άφθαστης ισλαμικής χάρης. Η μεστή ολοήμερη ξενάγηση μας θα μας χαρίσει την απόλαυση των σημαντικότερων μνημείων της. Η Χαγάκα Ντιβάν Μπέγκι -καραβάν σεράι του 17ου αιώνα- θα μας συναρπάσει με τις μωσαϊκές αναπαραστάσεις παγονιών που κοσμούν την πρόσοψη της κι αποτελεί ένα από τα ωραιότερα πανδοχεία πάνω στο Δρόμο του Μεταξιού. Το τζαμί Μπολό Χάουζ είναι μια σκέτη ζωγραφιά, με αψιδωτούς νάρθηκες, μιχράμπ φιλοτεχνημένα σαν δαντέλα, καθιστές βεράντες «ιβάν» και ξύλινες κιονοστοιχίες που στεφανώνονται με λαξευτές σταλακτιτικές κόγχες. Το Μαυσωλείο των Σαμανιδών του 9ου αιώνα - χώρος που, χρόνια θαμμένος στο χώμα - διατήρησε τη σελτζούκικη επίδραση. Το μοναδικό στο είδος του τζαμί Τσορ Μινόρ με τους τέσσερις μιναρέδες, που το 1807 ήταν βιβλιοθήκη για τους σπουδαστές.  Η ξενάγηση μας μέσα στην πόλη ολοκληρώνεται με την επίσκεψη στη ανακαινισμένη σκεπαστή αγορά της πόλης, όπου κάτω από αλλεπάλληλες «κουπόλες» βρίσκονταν τα ανατολίτικα παζάρια των συντεχνιών και μας βοηθούν ν’ αναπλάσουμε εικόνες από την καθημερινή ζωή της εποχής εκείνης.  Το απόγευμα θα απολαύσουμε μια παράσταση με μουσική, χορό και επίδειξη των εθνικών τοπικών ενδυμασιών. Μετά το τέλος της παράστασης μας περιμένει μια οικογένεια για να μας υποδεχθεί στο σπίτι της και να μας δώσει ένα δείγμα της φιλοξενίας των Ουζμπέκων.
Ημέρα 7Η 8/9: Μπουχάρα – Χίβα .Αναχώρηση οδικώς για την Χίβα . Μια μοναδική ευκαιρία να ζήσουμε αυθεντικές εικόνες της κεντρασιατικής υπαίθρου, όπως τα γυμνά τοπία που «κοσμούνται» από νομαδικές σκηνές Τουρκομάνων, κοπάδια συμβατικής κτηνοτροφίας και καμηλών, διάσπαρτα κοντά στο ρου του Αμού Νταρία, του ποταμού Όξου του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Συνεχίζουμε   διαμέσου των ερήμων  Κιζίλ Κουλ που σημαίνει Κόκκινη Άμμος και Καρά Κουμ - Μαύρη ‘Άμμος. Άφιξη στην  Χίβα , εγκατάσταση στο ξενοδοχείο για δείπνο και διανυκτέρευση.
Ημέρα 8Η 9/9 :  Χίβα. Η σημερινή μέρα είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένη  στην Χίβα που επί αιώνες υπήρξε η πρωτεύουσα του Εμιράτου της Χορεσμίας και έπεσε κατά την επέλαση του τσαρικού στρατού. Η περιήγηση μας στα καλντερίμια της πόλης μας ανακαλύπτει την αύρα της εξωτικής Ανατολής, στην περσοσαρακηνή της φυσιογνωμία. Οικίες με βαριές, σκαλιστές πορτοσιές, στριμωγμένες ανάμεσα σε τζαμιά, μεντρέσες, χάνια, χαμάμ, καραβάν σεράι, σκεπαστά παζάρια, και παλάτια δερβίσηδων με υπέροχους μιναρέδες με λείες επιφάνειες, καθαρή οβάλ γραμμή, διακοσμητικούς δακτύλους και εμαγιέ επενδύσεις σε αποχρώσεις τιρκουάζ, λαδί, γκρι, μπλε και σμαραγδί. Ανάμεσα τους και ο περίφημος Ημιτελής Μιναρές. Αν είχε ποτέ αποπερατωθεί θα ήταν σήμερα η δεσποτική σιλουέτα της πόλης. Το ενδιαφέρον μας απογειώνεται καθώς μια-μια ξεδιπλώνονται μπροστά στα μάτια μας οι ομορφιές της πόλης: το συγκρότημα Παχλεβί Μαχμούντ, με τις στρογγυλές κουπόλες του,  η ιδιαίτερη πρόσοψη του φρουρίου Κούνια Αργκ, ο Μιναρές και η Μεντρέσα του Ισλάμ Χότζα, τα χαμάμ του Ανουσα Χαν, το Καραβάν Σεράι του Αλα Κούλι Χαν,   τι να πρωτοθαυμάσουμε!  Το βράδυ θα απολαύσουμε ένα παραδοσιακό φολκλορικό σώου με δείπνο στο Toza Bog Palace, που υπήρξε το  θερινό Παλάτι των Εμίρηδων της Χίβα.
Ημέρα 9Η 10/9 :  Χίβα – Νουκούς .Σήμερα θα μεταφερθούμε οδικώς στην πόλη Νουκούς, χτισμένη από τον νομαδικό λαό των Καρακαλπάκ στην μέση της ερήμου. Καθ’ οδόν θα επισκεφθούμε τα κάστρα Αγιάζ & Τοπράκ χτισμένα την εποχή που η Χορεσμία  ανεξαρτητοποιήθηκε από την Περσία. Η Νουκούς διαθέτει ένα εκπληκτικό  Μουσείο Καλών Τεχνών με μια μοναδική συλλογή έργων από την εποχή της Σοβιετικής Αβαν Γκαρντ.  Η συλλογή περιλαμβάνει περίπου 90.000 (!) έργα τέχνης από πίνακες ζωγραφικής μέχρι κοσμήματα και υφάσματα τα οποία συγκέντρωσε ο Ιγκόρ Σαβίτσκυ,  Ρώσος ζωγράφος και αρχαιολόγος ο οποίος γοητεύτηκε  από τον πολιτισμό των ανθρώπων του Καρακαλπακστάν. Το μουσείο έχει χαρακτηριστεί ‘’ως ένα από τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου’’ από την εφημερίδα  Guardian. Δείπνο και διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο.
Ημέρα 10Η 11/9: Νουκούς – Τασκένδη. Σήμερα θα μεταφερθούμε αεροπορικώς πίσω στην Τασκένδη . Άφιξη και μεταφορά στο ξενοδοχείο. Ελεύθερος χρόνος για μία βόλτα στην πρωτεύουσα . Δείπνο και διανυκτέρευση.
Ημέρα 11Η 12/9 : Τασκένδη – Αθήνα / Θεσσαλονίκη .Μεταφορά στο αεροδρόμιο και πτήση επιστροφής.
 
                                                           ΤΙΜΗ
 ΔΙΚΛΙΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ                       1.150€   
 ΔΙΚΛΙΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΗ ΜΕΛΗ                1.170€ ( Έναντι εισφοράς 20€) 
 ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΜΟΝΟΚΛΙΝΟΥ              260€
 ΦΟΡΟΙ/ΕΙΣΟΔΟΙ                                        690€      
 
Περιλαμβάνονται:                      

ü  Αεροπορικά εισιτήρια (οικονομική θέση) με Turkish Airlines
ü  Διαμονή: Ξενοδοχεία  4* και 3* στην Χίβα.
ü  Διατροφή: Ημιδιατροφή  καθημερινά
ü  Παράσταση με μουσική, χορό και επίδειξη των εθνικών τοπικών ενδυμασιών στην Μπουχάρα
ü  Δείπνο με σόου στο Toza Bog Palace, θερινό παλάτι των Εμίρηδων στη Χίβα
ü  Επίσκεψη σε σπίτι στην Μπουχάρα
ü  Μεταφορές: με πολυτελή κλιματιζόμενα πούλμαν όπως αναγράφονται στο πρόγραμμα
ü  Τέλη εισόδων (π.χ. μουσεία): Είσοδοι κατά την διάρκεια των ξεναγήσεων σε όλα τα επισκεπτόμενα μέρη σύμφωνα με το πρόγραμμα.
ü  Αχθοφορικά μιας αποσκευής κατ' άτομο, Ασφάλεια αστικής ευθύνης
ü   Ξεναγήσεις από διπλωματούχους ξεναγούς σύμφωνα με το πρόγραμμα Αντιπρόσωπο/Συνοδό: Έλληνας έμπειρος αρχηγός-συνοδός της εκδρομής σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού μας – Κος Παναγιώτης Ηλιάδης
ü  Βίζα εισόδου στη χώρα 
ü  Ταξιδιωτικό φάκελο με χρήσιμες πληροφορίες

                  Δεν περιλαμβάνονται :  Προαιρετική ατομική ταξιδιωτική ασφάλιση κόστους 15€
                     Ό,τι δεν αναγράφεται στα περιλαμβανόμενα ή αναφέρεται ως προαιρετικό/προτεινόμενο
 
  ΤΡΟΠΟΣ  ΠΛΗΡΩΜΗΣ:
  Προκαταβολή  με την δήλωση συμμετοχής   :        340€    ΓΙΑ ΤΑ  ΜΕΛΗ
                                                                                               :        360€    ΓΙΑ ΤΑ  ΜΗ  ΜΕΛΗ
  Α΄ Δόση              :  10/7/2017           200€
   Εξόφληση         : 10/8/2017          1.300€
Οι  συμμετέχοντες, που θα ζητήσουν μονόκλινο θα επιμερίσουν τις δόσεις  ανάλογα ώστε  να καλυφθεί η τιμή.
ΕΝΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΟΣΟΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΠΟΣΟ  ΤΩΝ 1.300€    ΣΕ ΣΕ ΟΚΤΩ  (8) ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ ΜΕ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΚΑΡΤΑ VIZA  ΣΕ ΣΣΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ  ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΥΠΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ.
Σ Η Μ Ε Ι Ω Σ Η:
  • 30 μέρες πριν την αναχώρηση ακυρωτικά 540 €,
  • 20 μέρες πριν την αναχώρηση ο συνάδελφος ή φίλος που θα συμμετάσχει θα επιβαρυνθεί όλο το ποσό της εκδρομής.
Οι συμμετέχοντες στην εκδρομή (συνάδελφοι και μη) θα πρέπει να γνωρίζουν ότι σε οποιαδήποτε περίπτωση θα καταβάλλουν τα χρήματα  στο λογ/σμό του συλλόγου, αποδεχόμενοι τους όρους και συμφωνίες του ΠΟΚΕΑΤΕΠ με το εκάστοτε πρακτορείο που αναλαμβάνει την εκδρομή , για τους οποίους όρους και προϋποθέσεις οφείλετε να ενημερώνεστε.
 
 ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ  
Για την έκδοση της βίζας του Ουζμπεκιστάν απαιτείται  το διαβατήριο σας με τουλάχιστον εξάμηνη ισχύ από την μέρα εξόδου από χώρα  και 1 έγχρωμη φωτογραφία μεγέθους  διαβατηρίου, τουλάχιστον 20 μέρες πριν την αναχώρηση του ταξιδιού.  
     
 
 

Πτήσεις  με Turkish Airlines:

02/09  TK 1882  Θεσσαλονίκη Κωνσταντινούπολη   09.40  11.00           
02/09  ΤΚ   370  Κωνσταντινούπολη Τασκένδη                  18.25   00.40*
12/09  ΤΚ   369 Τασκένδη  Κωνσταντινούπολη                  08.15  11.35
12/09  TK  1849 Κωνσταντινούπολη Θεσσαλονίκη           19.10   20.30
 
 
02/09  TK 1850  Αθήνα Κωνσταντινούπολη     15.35  17.05
02/09  ΤΚ   370 Κωνσταντινούπολη Τασκένδη       18.25   00.40
12/09  ΤΚ   369 Τασκένδη  Κωνσταντινούπολη      08.15  11.35
12/09  TK  1849 Κωνσταντινούπολη Αθήνα            13.10  14.35

 
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ-ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: μέχρι τις 20/6/2017  με ταυτόχρονη κατάθεση της προκαταβολής στο λογαριασμό του ΠΟΚΕΑΤΕΠ  Νο 6017 040057 970,  με αναγραφή του ονόματος του καταθέτη- συνάδελφου και τον προορισμό της εκδρομής και αποστολή αντιγράφου στα παρακάτω mail.
Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή και μετά την παραπάνω ημερομηνία, εφόσον  υπάρχουν θέσεις. Οι δηλώσεις θα γίνονται στις παρακάτω:

      1. ΜΑΡΙΑ ΜΥΛΩΝΑ         κιν.  6945133104     milonamaria@yahoo.com
      2. ΕΛΕΝΗ ΜΟΚΟΥ            κιν.  6978113848     elemokou@gmail.com 
 
 

 
                                            
                       Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                O ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 
            ΜΑΡΑ ΧΑΝΤΖΑΚΟΥ                                        ΓΙΑΝΝΗΣ  ΚΑΖΑΚΟΣ