Συσπείρωση

ΜΙΑ ΝΗΦΑΛΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ- ΛΙΒΕΛΟ

22/5/2017

Στην ανάρτησή μας στις 16/5 γράψαμε για την απάντηση – λίβελο του προέδρου του ΕΛΕΜ στην επιστολή του προέδρου του Ταμείου, με την οποία του ζητούσε περιγραφή των εργασιών της τρίτης (!!!) δικηγόρου που προσέλαβε (με καμιά διαδικασία βεβαίως) στον ΕΛΕΜ.

Στην «απάντησή» του ο πρόεδρος του ΕΛΕΜ ουσιαστικά παραδέχεται αυτό που είχε διαρρεύσει, ότι δηλαδή ο ΕΛΕΜ (αλλά και ο ΣΕΤΑΠ) πληρώνει για παροχή νομικών υπηρεσιών στις δυο  παρατάξεις ΔΗΣΥΕ και ΔΑΚΕ (!!!). Οι ..  «ανάγκες» των δυο παρατάξεων φαίνεται μπορούν να καλύπτονται από το ΣΕΤΑΠ και τον ΕΛΕΜ χωρίς πρόβλημα αναφορικά με το νόμιμο αλλά  και το ηθικό του πράγματος!
Πιο κάτω δημοσιεύουμε την ανταπάντηση του προέδρου του Ταμείου που βάζει τα πράγματα- πιστεύουμε- στη σωστή βάση με επιχειρήματα και νηφάλιο λόγο.

                                                                             
Αρ. Πρωτ. : 29                                                                                    Αθήνα, 18/5/2017
 
Προς
Τον Α’ Αντιπρόεδρο του Δ.Σ. & Πρόεδρο της Δ.Ε. του ΕΛΕΜ
κ. Αντώνη Χειμώνα
 
Συνάδελφε  Α’ Αντιπρόεδρε και Πρόεδρε της Δ.Ε. του ΕΛΕΜ Αντώνη Χειμώνα,

    Συνάδελφοι με ενημέρωσαν ότι στις 14.05.2017, ημέρα ΚΥΡΙΑΚΗ, ανάρτησες σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης συναδέλφων μία επιστολή που απευθύνεται σε εμένα, χωρίς να έχεις την στοιχειώδη ευθύτητα να μου την γνωστοποιήσεις πριν την δημοσιοποιήσεις, κάνοντας προφανή τα κίνητρα και τις επιδιώξεις σου.
Κατ’ αρχήν δεν μπορώ να σε υποχρεώσω να με αποκαλείς Πρόεδρο αφού ο σεβασμός στους θεσμούς και στις διαδικασίες είναι κάτι που ούτε επιβάλλεται ούτε διδάσκεται στην ηλικία που βρισκόμαστε. Ο καθένας πορεύεται με τον χαρακτήρα και την ηθική που έχει διαμορφώσει και με αυτά  κρίνεται.
Θα σου απαντήσω σύντομα σε ένα προς ένα τα ζητήματα που θέτεις, ελπίζοντας ότι θα έχεις την ειλικρίνεια να δημοσιοποιήσεις την απάντησή μου στο ίδιο μέσο και με τον ίδιο τρόπο που επέλεξες να χρησιμοποιήσεις για να εκφράσεις τις απόψεις σου.

1. Περί της, δήθεν, “καταμηνύσεως” συναδέλφων

    Ένα σχεδόν χρόνο μετά την αποστολή (με απόφαση ΔΣ) του εξωδίκου προς την εταιρεία Prudential  εδώ και αφού είχε προηγηθεί εκτενής αλληλογραφία εδώ με την οποία καλούσαμε την εταιρεία να ανταποκριθεί στις συμβατικές της υποχρεώσεις και να μας στείλει, επιτέλους, την υπολογιστική και να ολοκληρώσει την αναλογιστική μελέτη, όχι μόνον έχουμε την απόλυτη άρνηση από τον αναλογιστή (που δεν μας αναγνωρίζει καν), όχι μόνον είμαστε νομικά εκτεθειμένοι σε αγωγές, εξώδικα κλπ που αμφισβητούν την  διαδικασία αλλά, το πιο επικίνδυνο : Η διανομή είναι ακόμα “στον αέρα”, δημιουργώντας σοβαρά ζητήματα όχι μόνον στα μέλη της διοίκησης αλλά και σε όλα τα μέλη που έχουν λάβει βοήθημα, αφού δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα η κύρια παροχή ώστε να είναι νομικά θωρακισμένη η διαδικασία. Από την “αναφορά για διερεύνηση πράξεων” περίμενα να θορυβηθεί ο αναλογιστής,  αφού μόνον τις δικές του ευθύνες επισημαίνω και ζητώ να διερευνηθούν. Είναι ο μόνος που εξακολουθεί να σιωπά. Αντιθέτως, οι συνάδελφοι των παρατάξεων ΔΑΚΕ και ΔΗΣΥΕ σπεύδουν να  τοποθετήσουν τον εαυτό τους στην θέση του μηνυόμενου. Γιατί ;  Πού στο κείμενο της αναφοράς μου αναγνωρίζουν ή φοβούνται ευθύνες τους ;     

2. Προκήρυξη εκλογών

    Γνωρίζεις πολύ καλά ότι βρισκόμαστε στο τέλος της θητείας του παρόντος διοικητικού συμβουλίου. Η διαδικασία εκλογής νέου είναι υποχρεωτική και ρυθμίζεται αναλυτικά και συγκεκριμένα από το Καταστατικό. Επομένως δε μπορώ να αντιληφθώ σε τι αποσκοπεί η “απειλή” σου, να συγκεντρώσεις υπογραφές για προσφυγή σε εκλογές, παρά μόνον στην δημιουργία εντυπώσεων. Θα σου θυμίσω απλώς, ότι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ πριν την προκήρυξη εκλογών πρέπει να προηγηθεί η σύγκληση Εκλογοαπολογιστικής Γενικής Συνέλευσης. Έχεις διατελέσει Γ. Γραμματέας οπότε γνωρίζεις ποιες σοβαρές διαδικασίες προηγούνται για την υποβολή των οικονομικών στοιχείων στην κρίση της Γ.Σ. Οι διαδικασίες αυτές έχουν αδρανοποιηθεί τον τελευταίο καιρό γιατί η παράταξή σου (που κατέχει και τη θέση του υπευθύνου των οικονομικών στοιχείων) απέχει από τα Διοικητικά Συμβούλια που συγκαλώ.

3. Εκκαθαρίσεις δαπανών

Κατείχες την θέση του Γ. Γραμματέα, με ευρύτατες αρμοδιότητες επί των οικονομικών και διοικητικών θεμάτων. Είναι επομένως αδιανόητο να εγκαλείς και να κατηγορείς άλλους για θέματα της αρμοδιότητάς κι ευθύνης  σου. Εάν πράγματι υπήρχαν καθυστερήσεις στις διοικητικές λειτουργίες , όφειλες να επισημάνεις και να επιμεληθείς βελτιώσεων. Είχες κάθε θεσμική δυνατότητα και δικαίωμα. Επίσης σε προκαλώ να αναφέρεις ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΙΑ δαπάνη η οποία δεν έχει προηγουμένως υποβληθεί και εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο, διαφορετικά να ανακαλέσεις άμεσα και ρητά τον ισχυρισμό σου ότι δήθεν “χρησιμοποιώ χωρίς φρένο ποσά που έχουν εγκριθεί για την εξόφληση οφειλών του ΤΥΠΑΤΕ” για να μην με υποχρεώσεις να αποδείξω με άλλο τρόπο το ψευδές του ισχυρισμού σου. 

 4. Αδυναμία σύγκλησης Διοικητικών Συμβουλίων

    Κατά τη διάρκεια της θητείας του παρόντος Διοικητικού Συμβουλίου, νομίζω ότι πρέπει να συγκλήθηκαν τα περισσότερα σε αριθμό διοικητικά συμβούλια με ποικιλία θεμάτων. Δεν θα έμπαινα στην διαδικασία να δημοσιοποιήσω τους λόγους που το τελευταίο διάστημα δεν πραγματοποιούνται οι συνεδριάσεις που νόμιμα και συνεχώς συγκαλώ, γιατί αποφεύγω την δημιουργία εντυπώσεων. Το περισσό όμως θράσος να βιάζεται σκόπιμα και προκλητικά η αλήθεια με υποχρεώνει να δημοσιοποιήσω όλες τις επιστολές με τις οποίες οι παρατάξεις ΔΑΚΕ και ΔΗΣΥΕ δηλώνουν ότι θα απέχουν από τις συνεδριάσεις και όλες τις δικές μου απαντήσεις και συγκλήσεις συνεδριάσεων προκειμένου οι συνάδελφοι να βγάλουν τα συμπεράσματά τους εδώ.

5. Προτάσεις για αξιοποίηση των δομών του κλάδου Υγείας

    Αφού δέχθηκα σφοδρή επίθεση στην πρότασή μου για επαναλειτουργία του Πολυϊατρείου της Πάτρας (ήδη οι συνάδελφοι στην Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή έχουν “αγκαλιάσει” το βήμα αυτό), δέχομαι τώρα  επίθεση γιατί προσπαθώ (μαζί με την παράταξή μου), προς όφελος των μελών να αξιοποιήσω μέρος τουλάχιστον των εγκαταλελειμμένων δομών των Πολυϊατρείων Αθήνας και Θεσ/νίκης που διαρκώς απαξιώνονται, ιδίως σε τομείς (οδοντιατρικά και φυσικοθεραπείες) που δεν καλύπτονται από κανέναν ιδιωτικό φορέα και μερικώς και πλημμελώς από τα δημόσια Ταμεία. Συνάδελφε μόνος μου, με την υποστήριξη της παράταξής μου, και με τεράστιο πόλεμο έχω καταθέσει αυτές τις προτάσεις σαν πρώτο βήμα, έχοντας σχεδιάσει και τα επόμενα εδώ. Από την παράταξη σου ακούμε κορώνες και πυροτεχνήματα που ποτέ δεν καταλήγουν σε μία συγκεκριμένη πρόταση. Επιτέλους φέρτε κάτι καλύτερο από αυτό που προτείνετε. Θα το συζητήσουμε με κάθε καλή πρόθεση.

6.”Νομική προστασία”

    Ενεργώντας πάντοτε θεσμικά και όχι παραταξιακά ή ατομικά, δεν αισθάνθηκα ποτέ την ανάγκη ιδιαίτερης νομικής ή άλλης “προστασίας”. Για τον λόγο αυτό αξιοποίησα, όπως είχα υποχρέωση αφού εκπροσωπώ και δεσμεύω το νομικό πρόσωπο με τις ενέργειές μου, όλους τους συνεργάτες ΠΟΥ ΗΔΗ ΥΠΗΡΧΑΝ ΣΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ. Σημειώνω ότι οι συνεργάτες του νομικού προσώπου έχουν επιλεγεί από προηγούμενα διοικητικά συμβούλια, με διαφανείς διαδικασίες (ανοιχτής προκήρυξης – επιλογής με μοριοδότηση – πρόσληψης με σύμβαση) από διαπαραταξιακές επιτροπές επιλογής προσωπικού κι αποφάσεις Δ.Σ. Διαπίστωσα αμέσως ότι είναι όλοι εξαιρετικών προσόντων τους εμπιστεύτηκα και τους εμπιστεύομαι. Δεν έχω προσλάβει ούτε έναν εξωτερικό συνεργάτη, σε αντίθεση με την έσχατη πρακτική ο κάθε Πρόεδρος Δ.Ε. να προσλαμβάνει από έναν – δύο δικηγόρους της επιλογής του. Εγώ, για τα ζητήματα που αφορούν το Ταμείο,  συνεργάσθηκα θεσμικά αποκλειστικά με την Νομική Υπηρεσία του Ταμείου που έχει αυτή  την σύνθεση από το 2009 και με δύο εξωτερικούς συνεργάτες - δικηγόρους που επέλεξε ομόφωνα το ΔΣ για τον χειρισμό δύο ειδικών υποθέσεων (αγωγή SR και μηνυτήρια αναφορά συνταξιούχων κατά μελών Δ.Σ.).

    Αδυνατώ να παρακολουθήσω τους αόριστους ισχυρισμούς και τα όσα υπονοείς, θεωρώντας ότι είναι “προφάσεις εν αμαρτίαις” και προκειμένου να δικαιολογηθούν τα αδιανόητα αφού επιβεβαιώνεις απολύτως το περιεχόμενο της  από 2.5.2017 επιστολή μου ομολογώντας με περισσό θράσος και ύφος “τσαμπουκά” ότι οι αναφερόμενοι στην επιστολή  μου δικηγόροι πράγματι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και την “προστασία τους” στις παρατάξεις ΔΑΚΕ και ΔΗΣΥΕ ενώ αμείβονται από τους συναδέλφους για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον ΕΛΕΜ και στον ΣΕΤΑΠ αντιστοίχως.  Σε κάθε περίπτωση σε προκαλώ να έχεις το θάρρος και την εντιμότητα να μιλάς με συγκεκριμένα στοιχεία, ονοματεπώνυμο κι αποδείξεις, κι όχι με άνανδρες γενικολογίες και  λάσπη στον ανεμιστήρα, προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα αντίκρουσης και προστασίας. Εξάλλου δεν μίλησα εγώ για “παντελόνια”.

    Ολοκληρώνοντας σου απαντώ ότι θα παραμείνω ασκώντας τα καθήκοντα μου. Δεν έχω κανέναν λόγο να “ωθηθώ” σε παραίτηση, όσον πόλεμο κι αν δεχθώ και έχω ήσυχη την συνείδησή μου. Θα προκαλέσω και θα ακολουθήσω τις διαδικασίες για εκλογή νέου ΔΣ, με την σύνθεση που θα αποφασίσουν τα μέλη, όπως προβλέπεται από το Καταστατικό. Η εμμονή να πάψω να είμαι Πρόεδρος του ΔΣ είτε μέσω της διαδικασίας μομφής είτε με τον εξαναγκασμό σε παραίτηση είναι εξαιρετικά επικίνδυνη επιλογή και στην παρούσα χρονική συγκυρία οδηγεί, ακόμα και τον πιο καλοπροαίρετο, σε άλλες σκέψεις και σκοπιμότητες.
 
O ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ.
ΤΟΥ Τ.Υ.Π.Α.Τ.Ε.
 
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΙΚΑΣ
 
 
Κοινοποιείται :   1. Μέλη Δ.Σ. ΤΥΠΑΤΕ
    2. Μέλη Δ.Ε. ΕΛΕΜ
    3.  ΔΕΠΟΘ