Συσπείρωση

ΟΙ ΔΥΟ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

8/5/2017

Οι παρατάξεις ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ «εξεμάνησαν» με την αυτονόητη κίνηση του προέδρου του Ταμείου να κάνει αναφορά για τη διερεύνηση πράξεων που σχετίζονται με την «αόρατη» αναλογιστική μελέτη, που πάνω από ένα χρόνο ζητάμε (ώστε να είμαστε σύμφωνοι και με την απόφαση της συνέλευσης του περσινού Απριλίου) και χωρίς την οποία όλες οι καταβολές είναι στον αέρα με όλους τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται.

Ζήτησαν λοιπόν δυο ώρες πριν το καθορισμένο συμβούλιο της προπερασμένης Τετάρτης (26/4)την παραίτηση του προέδρου (αν και η αναφορά τους ήταν γνωστή πριν από το  Πάσχα) και δεν εμφανίστηκαν καθόλου, αν και τα θέματα ήταν ιδιαίτερα σοβαρά (πληρωμές οφειλών μας με μεγάλη έκπτωση, λειτουργία οδοντιατρείου, ανανεώσεις συμβάσεων εργαζομένων).

Προσπάθησαν να «εκβιάσουν» με αυτές τις συμβάσεις που πίεζαν χρονικά, αδιαφορώντας αν ο «ξαφνικός θάνατος» του Ταμείου (που θα σήμαινε αυτόματα η μη ανανέωση των συμβάσεων των εργαζόμενων) θα είχε μεγάλες και ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες για όλους και σε όλα τα επίπεδα.

Τελικά ορίστηκε συμβούλιο για σήμερα 8/5. Προσχηματικά οι δυο παρατάξεις δηλώνουν ότι δεν θα εμφανιστούν ούτε σε αυτό. Θέλουν να ορίσουν τι θα συζητηθεί και απαιτούν να απαγορεύσουν τη συζήτηση σοβαρότατων θεμάτων από πριν!!!

Την επιστολή που έστειλαν καθώς και την απάντηση του προέδρου παραθέτουμε πιο κάτω  
 
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΗΣΥΕ – ΔΑΚΕ
Πρόεδρε,
 
 
 
Σύμφωνα με την από 02/05/2017 επιστολή μας, έχουμε ξεκαθαρίσει πως η μόνη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΤΥΠΑΤΕ στην οποία προτιθέμεθα να συμμετάσχουμε, είναι η έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ., την οποία  έχουμε ζητήσει σύμφωνα και με το άρθρο 21 του καταστατικού του ΤΥΠΑΤΕ και μοναδικό θέμα συζήτησης την αντικατάσταση του Προέδρου του ΔΣ του ΤΥΠΑΤΕ.  Ούτε συζήτηση αναφορικά με τις επιστολές μας ζητήσαμε, ούτε παράλληλη συζήτηση άλλων δέκα θεμάτων, στοιχεία τα οποία πασιφανώς επιχειρούν, ανεπιτυχώς, να υποβαθμίσουν τη σπουδαιότητα του θέματος και να αποπροσανατολίσουν από αυτό. Επομένως δεν θα παραστούμε στη συνεδρίαση της Δευτέρας και σε καμία επόμενη συνεδρίαση, εκτός και αν τροποποιηθούν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.
 
 Αναφορικά με το θέμα της μήνυσης, με έκπληξη διαπιστώνουμε ότι στον 7ο Πταισματοδίκη «έχει ανατεθεί υπόθεση που αφορά σε μήνυση του ΤΥΠΑΤΕ κατά παντός υπευθύνου». Επειδή ουδεμία σχετική απόφαση έχει ληφθεί από οποιοδήποτε θεσμικό όργανο του Ταμείου, ζητάμε υπό τη θεσμική μας ιδιότητα, πρωτίστως ως μέλη του ΤΥΠΑΤΕ και αυθημερόν, λόγω της σπουδαιότητας του θέματος, την αποστολή κάθε εγγράφου και αναφοράς που αφορά στο Ταμείο και ετέθη υπόψη των αρχών, επιφυλασσόμαστε δε κάθε δικαιώματός μας είτε ατομικά είτε υπό τη θεσμική μας ιδιότητα.
 
 
Aντώνης Χειμώνας
 
Ηρώ Φίλη
 
Παναγιώτης Αδαμόπουλος
 
Παναγιώτης Γαζέτας
 
Αθηνά Χάλαρη
https://ssl.gstatic.com/ui/v1/icons/mail/images/cleardot.gif
 
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΤΥΠΑΤΕ

Συνάδελφοι,

Θλίβομαι βαθύτατα για τον ευτελισμό των θεσμών και των διαδικασιών ο οποίος είναι πλέον προφανές πού αποσκοπεί.
Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ως Πρόεδρος του ΔΣ ποτέ δεν αρνήθηκα αίτημα οποιουδήποτε συναδέλφου για σύγκληση Διοικητικού Συμβουλίου, όπως επίσης κι ότι ποτέ δεν αρνήθηκα την συζήτηση θεμάτων εκτός ημερήσιας διάταξης ή την αναβολή θεμάτων που είχαν προγραμματιστεί και οι συνάδελφοι έκριναν ότι δεν ήταν έτοιμοι για την συζήτησή τους.
Είχατε επομένως το δικαίωμα (αλλά και την υποχρέωση) να έρθετε στην συνεδρίαση της 26ης Απριλίου και να ζητήσετε να τεθεί σε συζήτηση το ζήτημα που επιθυμείτε ή και να αναβληθεί η συζήτηση των υπολοίπων, εξηγώντας, φυσικά, στους συναδέλφους που ήρθαν κανονικά (ΣΥΣΠ και ΕΣΑΚ) τους λόγους που δικαιολογούν την θέση σας αυτή.

Δεν το κάνατε απαξιώνοντας συναδέλφους, σώμα και διαδικασίες .

Επιλέξατε, για μία  ακόμα φορά, τον δρόμο της αποχής, με αποτέλεσμα να μείνουν “στον αέρα” εξαιρετικά επείγοντα και σοβαρά θέματα όπως η ανανέωση των συμβάσεων του προσωπικού και η έγκριση εξόφλησης νοσοκομείων με επωφελείς όρους για το Ταμείο τους οποίους έχει πετύχει η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης.

Η ενέργειά σας αυτή προκάλεσε αναγκαστικά την λήψη έκτακτων μέτρων για να αποφύγουμε σοβαρότατους κινδύνους και ζημιές για το Ταμείο (παράταση της διάρκειας των συμβάσεων του  προσωπικού για 30 ημέρες ώστε να μην σταματήσει αιφνιδιαστικά η λειτουργία του Ταμείου σε εξαιρετικά κρίσιμες συνθήκες), για τα οποία (έκτακτα μέτρα) σας ενημέρωσα άμεσα και έγκαιρα. Παρόλο που  κανείς  δεν εξέφρασε αντίρρηση (αντίθετα τηλεφωνικά οι παρατάξεις συμφώνησαν), αποφύγατε όλοι (για  σκοπιμότητες που αποκαλύφθηκαν αργότερα) να απαντήσετε γραπτά.
Μόνον ο συν. κ. Γκριζώτης από τις παρατάξεις ΔΑΚΕ και ΔΗΣΥΕ είχε την ευσυνειδησία να μου απαντήσει εγγράφως (σημειώνω ότι με τις συναδέλφισσες της ΕΣΑΚ είχαμε ήδη συζητήσει το ζήτημα  στην συνεδρίαση κι είχαν εκφράσει τις απόψεις τους).

Για το  ζήτημα όμως της αποπληρωμής των οφειλών δεν μπορεί να συνεχιστεί καμία διαδικασία αν δεν εγκριθούν από το Διοικητικό Συμβούλιο οι έτοιμες από καιρό εισηγήσεις της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, με αποτέλεσμα να έχει αναγκαστικά σταματήσει κάθε εκκαθάριση οφειλών προς τρίτους. Ήδη πιστωτές μας με τους οποίους έχει συμφωνήσει η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης ενοχλούν τις υπηρεσίες του Ταμείου, διαμαρτύρονται για την καθυστέρηση και απειλούν ότι θα ανακαλέσουν τις εκπτώσεις που έχουν επιτευχθεί.
 
Κι όχι μόνον αυτό. Την Τρίτη 2.5.2017 αποστείλατε μια προσχηματική κι ανακριβή, στους χρόνους και τα γεγονότα που αναφέρει, επιστολή, η οποία, αφού όπως αποκαλύφθηκε ακολούθησε μία “ύποπτη” διαδρομή, ήρθε να ενισχύσει τις ενέργειες αποπροσανατολισμού, εκφοβισμού κι επιρρίψεως των ευθυνών σας σε άλλους.
 

Συνάδελφοι,
Η διάταξη του άρθρου 21 του Καταστατικού που επικαλείσθε, αφορά την περίπτωση που ο Πρόεδρος, που έχει την αρμοδιότητα για την σύγκληση και τα θέματα ημερήσιας διάταξης του Διοικητικού Συμβουλίου, αρνείται, αναβάλει ή αμελεί να το συγκαλέσει ή να συμπεριλάβει θέματα προς συζήτηση.  Ρωτήστε τους δικηγόρους που συμβουλεύεστε να σας  εξηγήσουν την σκοπιμότητα της διάταξης.
 
Όχι μόνον έχω συγκαλέσει μέσα σε λιγότερο από 10 ημέρες δύο (2) Διοικητικά Συμβούλια αλλά στην συνεδρίαση της 8ης Απριλίου έχω θέσει το θέμα σας πρώτο στην ημερήσια διάταξη. Επομένως έχετε την θεσμική και ηθική υποχρέωση να έρθετε στην συνεδρίαση  για να συζητηθεί το θέμα σας, διατυπώνοντας τις προτάσεις σας όπως ακριβώς θέλετε, για να αποφασίσουν οι συνάδελφοι σύμφωνα με τις διαδικασίες. Θα αποδεχθώ κάθε εισήγηση σας προς το σώμα τόσο για το πρώτο  όσο και για τα υπόλοιπα θέματα και θα τηρήσω όλες τις καταστατικές και δημοκρατικές διαδικασίες.

Η απαίτησή σας, όμως, να μην συμπεριληφθούν στην ίδια συνεδρίαση (και μάλιστα μετά την συζήτηση του θέματος που έχετε θέσει) και τα άλλα σοβαρά κι επείγοντα θέματα που παραμένουν, με αποκλειστική ευθύνη σας, σε εκκρεμότητα ή τρέχοντα θέματα που αφορούν την ομαλή κι εύρυθμη λειτουργία του Ταμείου (για να μην “υποβαθμισθεί” η συζήτηση του δικού σας), μπορεί να ερμηνευθεί μόνον ως προσπάθεια να δυναμιτιστεί σκόπιμα η κατάσταση και να οδηγηθούμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις
.
Σας τονίζω ότι ως Πρόεδρος ενός  νόμιμου κι σε λειτουργία Διοικητικού Συμβουλίου είμαι υποχρεωμένος να προασπίζω την ομαλή λειτουργία των οργάνων και κατ’ επέκταση του νομικού προσώπου κι αυτό θα κάνω όσο είμαι σε αυτήν την θέση χωρίς να υποκύπτω σε εκβιασμούς.
 
Συνάδελφοι,

σε ό,τι αφορά το ζήτημα “της αναφοράς πράξεων προς διερεύνηση” (κι όχι μηνύσεως) που έχω ζητήσει από τις αρμόδιες αρχές σας, έχω εξηγήσει ήδη σε τι  ακριβώς αφορά. Δεν είναι ούτε μήνυση ούτε έχει καμία σχέση με όλα αυτά που διαδίδονται τις τελευταίες ημέρες.

Φυσικά και θα θέσω υπόψη σας το ακριβές περιεχόμενο της αναφοράς και θα απαντήσω σε κάθε ερώτηση ή απορία ή παρατήρηση συναδέλφου, αφού οι ενέργειές μου έχουν μόνο στόχο την προστασία του νομικού προσώπου αλλά και όλων μας από μελλοντικούς κινδύνους.
 
Καλώ όλους να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Ενέργειες κι αντιπαραθέσεις των τελευταίων ημερών, χωρίς καμία ουσία, λόγω της χρονικής συγκυρίας που γίνονται, μπορούν να ερμηνευθούν ως μία προσπάθεια “διαλύσεως των πάντων”, οδηγούν, ακόμα και  τον πιο καλοπροαίρετο, σε άλλου είδους σκέψεις και συνειρμούς για την πραγματική τους σκοπιμότητα και παραπέμπουν σε πρακτικές αποπροσανατολισμού. Όσοι τις μεθοδεύουν ή τις ακολουθούν  πρέπει να είναι έτοιμοι να  αναλάβουν και την ευθύνη για ότι συμβεί στο νομικό πρόσωπο από την διακοπή της ομαλής και θεσμικής λειτουργίας του την οποία προσπαθούν να επιβάλλουν. Οι διαδικασίες για να απαντηθούν ερωτήματα που έχουν παραμείνει μετέωρα με ευθύνη τρίτων – ξένων προς το νομικό πρόσωπο θα συνεχιστούν και καλό είναι να συμβάλλουμε όλοι για να αποκατασταθεί η ομαλότητα.   
 
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΤΥΠΑΤΕ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΚΑΣ