Συσπείρωση

Εκδρομή του ΠΟΚΕΑΤΕΠ στις Χώρες Βαλτικής

4/4/2017

Εσθονία –Λετονία- Λιθουανία
7 ΜΕΡΕΣ 24 – 30 Ιουνίου 2017
ΑΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΘΗΝΑ
Βγαλμένες απ’ τη λήθη του παρελθόντος, οι τρεις χώρες της Βαλτικής όχι μόνο διεκδικούν επαξίως μια θέση στις πιο όμορφες χώρες του κόσμου αλλά ακόμα διαθέτουν πλούσιο ιστορικό και καλλιτεχνικό παρελθόν με μνημεία που σφράγισαν την ιστορική τους διαδρομή και παραμένουν οι πιο απτές μαρτυρίες του χθες. Μια φύση μοναδική με πανέμορφα δάση και κάστρα. Πόλεις με γραφικά σοκάκια και επιβλητικά κτίρια και ένας κόσμος που χαμογελά και χαίρεται τη ζωή μεταδίδοντας αυτή την εύθυμη ατμόσφαιρα στον ταξιδιώτη που θα τις επισκεφθεί. Ένα ταξίδι στις Βαλτικές Χώρες, είναι ένα οδοιπορικό στην πιο παρθένα και άγνωστη περιοχή της Ευρώπης.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΑΞΙΔΙΟΥ
1η μέρα 24/6/17 : Αθήνα ή Θεσσαλονίκη – Βίλνιους. Αναχώρηση νωρίς τα ξημερώματα, μέσω Ρίγα, για την πρωτεύουσα της Λιθουανίας. Μεταφορά στο ξενοδοχείο για να αφήσουμε τις αποσκευές μας και να πάρουμε το πρωινό μας. Η Βίλνα ή Βίλνο και σήμερα Βίλνιους, είναι η μεγαλύτερη πόλη της Λιθουανίας. Χτισμένη στη συμβολή των ποταμών Βίλνελε και Νέρις, όπως οι περισσότερες μεσαιωνικές πόλεις, έτσι και η Βίλνα αναπτύχθηκε γύρω από το δημαρχείο, Αναγεννησιακού ρυθμού. Θα περπατήσουμε στην κύρια πεζοδρομημένη αρτηρία, την οδό Pilies, και θα φτάσουμε στο πρώτο και ιστορικό πανεπιστήμιο της Βίλνας, επίσημα «Πανεπιστήμιο Β. Καπτσούκας» του 1579. Θα θαυμάσουμε τον Καθεδρικό Ναό της Θεοτόκου και θα επισκεφτούμε το παρεκκλήσι του, θα περάσουμε από την Πύλη της Dawn με το μοναδικό ξυλόγλυπτο της Παναγίας και θα οδηγηθούμε στη συνοικία Ουζούπης ‘στην άλλη πλευρά του ποταμού’. Ο ναός του Αποστόλου Πέτρου και Παύλου όπως και της Αγίας Άννας θα μας εντυπωσιάσουν ενώ θα μας γοητέψει το καταπράσινο περιβάλλον που περιβάλλει την πόλη. Εγκατάσταση στα δωμάτια, ξεκούραση και απόγευμα ελεύθερο. Γεύμα ή δείπνο.
2η μέρα 25/6/17 : Βίλνιους (Τρακάι).Πρωινό αφιερωμένο στην περιοχή του Τρακάι που θα μας αποκαλύψει μια πόλη κυριολεκτικά χτισμένη πάνω στο νερό, περιτριγυρισμένη από περισσότερες 200 λίμνες και 21 μικρά νησάκια. Ως έτος ίδρυσής του θεωρείται το 1337, όπου για πρώτη φορά αναφέρεται από τους Τεύκτονες Ιππότες, ενώ ένα ακόμη σημαντικό χαρακτηριστικό του Τρακάι είναι η πολυπολιτισμικότητα του, καθώς εκτός από τους Λιθουανούς, για αιώνες έχουν ζήσει εδώ Ρώσοι, Τάταροι, Πολωνοί και Εβραίοι. Τα τρία μεσαιωνικά κάστρα που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του, έχουν συνδεθεί με πλήθος θρύλων και παραδόσεων της περιοχής. Σημαντικότερο θεωρείται αυτό που βρίσκεται στο νησάκι της λίμνης Γκαλβέ, του 15ου αιώνα. Επιστροφή στο Βίλνιους και απόγευμα ελεύθερο. Σας προτείνουμε μια επίσκεψη στο «Μουσείο των θυμάτων της γενοκτονίας, εκεί όπου είχε την έδρα του το πρώην αρχηγείο της KGB, απέναντι από την πλατεία Lukiškės. Γεύμα ή δείπνο.
3η μέρα 26/6/17 : Βίλνιους (Κάουνας – Λόφος των Σταυρών – Ανάκτορο Ρούνταλε) Ρίγα. Αφήνουμε το Βίλνιους και κατευθυνόμαστε στο Κάουνας, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιθουανίας και πρώην προσωρινή πρωτεύουσά της, στη συμβολή των ποταμών Nemunas και Neris. Δημιουργήθηκε τον 13ο αιώνα με την ανέγερση του πρώτου και μεγαλύτερου αμυντικού κάστρου της εποχής αυτής στη Λιθουανία. Περπατώντας στην περιοχή του κάστρου και ατενίζοντας πανοραμικά την πόλη διαπιστώνουμε ότι πολλά στοιχεία της πολιτισμικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς διατηρούνται μέχρι και σήμερα. Ανάμεσα τους βρίσκονται η εκκλησία της Αγίας Γερτρούδης, το Δημαρχείο της πόλης το οποίο ονομάζεται επίσης και “Λευκός Κύκνος”, αλλά και ο Καθεδρικός Ναός. Ακολουθεί επίσκεψη στο Λόφο των Σταυρών, που αποτελεί τόπο προσκυνήματος του Λιθουανικού καθολικισμού και αμέσως μετά το ανάκτορο Ρούνταλε, χτισμένο τον 18ο αιώνα από τον μέγα αρχιτέκτονα Ραστρέλι, έδρα του Ερνστ Γιόχαν φον Μπούρεν, Δούκα του Κόρλαντ Άφιξη το απόγευμα στο ξενοδοχείο μας στη Ρίγα. Γεύμα ή δείπνο.
4η μέρα 27/6/17: Ρίγα (μουσείο αυτοκινήτων – Γιούρμαλα). Η Ρίγα είναι μια αρχοντική πόλη με φινέτσα και αρχιτεκτονική. Στις όχθες του ποταμού Νταουγκάβα, περιτοιχισμένη από πανύψηλα τείχη, η κουκλίστικη, πολυπρόσωπη πρωτεύουσα της Λετονίας αποτελεί ιδανικό προορισμό. Πλατείες με εντυπωσιακά κτίρια, δαιδαλώδη πλακόστρωτα δρομάκια, όμορφα πυργόσπιτα, συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό. Ο Καθεδρικός Ναός με τα χαρακτηριστικά κόκκινα τούβλα, οι περίφημες εκκλησίες του Αγίου Πέτρου και Αγίου Ιακώβ, τα καταπληκτικά κτίρια που άφησε παρακαταθήκη ο σπουδαίος Αιζενστάιν, η μικρή και η μεγάλη εμπορική Συντεχνία, είναι σταθμοί της πρωινής μας ξενάγησης. Θα επισκεφτούμε την Κεντρική Αγορά, πολύχρωμη, φασαριόζικη και πάνω απ’ όλα αυθεντική, συνδυάζει το σοβιετικό παρελθόν με το ευρωπαϊκό παρόν, ενώ στον ελεύθερο χρόνο σας προτείνουμε το Μουσείο της Κατοχής της Λετονίας το οποίο παρουσιάζει την Ιστορία της χώρας την περίοδο 1940-91: από τη γερμανική κατοχή στη Σοβιετική Ένωση και από κει στην ανεξαρτησία. Ακολουθεί επίσκεψη στο μοναδικό προσφάτως ανακαινισμένο μουσείο των αυτοκινήτων) όπου και θα θαυμάσουμε τα εξαιρετικά αυτοκίνητα – αντίκες που φιλοξενούνται. Μεταφορά στη συνέχεια στη κοντινή λουτρόπολη Γιούρμαλα, περιοχή που μας γοητεύει αμέσως μόλις την αντικρύσουμε. Χτισμένη σε μια τεράστια αμμώδη παραλία της Βαλτικής, μόλις δεκαπέντε χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα Ρίγα, αποτελεί αριστοκρατικό θέρετρο με παράδοση πάνω από εκατόν πενήντα χρόνια. Παλιά ανακαινισμένα ξενοδοχεία, παραδοσιακές ντάτσες, με την χαρακτηριστική Βαλτική αρχιτεκτονική και ο πεζόδρομος να διασχίζει το ιστορικό κέντρο θα ξεδιπλώσουν μπροστά μας έναν από τους δημοφιλέστερους τόπους διακοπών της Ρώσικης Αυτοκρατορίας. Επιστροφή στη Ρίγα και απόγευμα ελεύθερο στη διάθεση σας. Μια προαιρετική βαρκάδα στα κανάλια της πόλης θα σας γαληνέψει με το καταπράσινο τοπίο που περιβάλλει το ιστορικό κέντρο. Γεύμα ή δείπνο.
5η μέρα 28/6/17 : Ρίγα (Κάστρο Ιπποτών Τουράιντε – Σιγκούλντα – Ταρτού ) Ταλλίν. Συνεχίζουμε το οδοιπορικό μας με ενδιάμεσες στάσεις και τελικό προορισμό, το Ταλλίν. Πρώτη στάση στο κάστρο των Ιπποτών Τουράιντε, των αρχών του 13ου αιώνα, και στο καταπράσινο περιβάλλον της Σιγκούλντα με το παλιό Δημαρχείο να δεσπόζει σε ένα υπέροχο κήπο. Στη συνέχεια, καταπράσινο τοπίο με άφθονα νερά, λίμνες και ποτάμια, ανοίγεται μπροστά μας, στη πορεία προς τη πόλη Ταρτού, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Εσθονίας, σημαντικό πνευματικό και πολιτιστικό κέντρο και έδρα του παλαιότερου Πανεπιστημίου της χώρας. Θα βρεθούμε 186 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Ταλλίν, στην επαρχία Τάρτου, το κέντρο της νότιας Εσθονίας. Ο ποταμός Εμάγιογκι, που συνδέει τις δύο μεγαλύτερες λίμνες της Εσθονίας, διασχίζει τη πόλη. Η συνθήκη ειρήνης του Ταρτού θεωρείται το «πιστοποιητικό γέννησης» της Δημοκρατίας της Εσθονίας και η επίσκεψή μας στην πόλη θα μας συναρπάσει με τους μεγάλους δρόμους, το πεζοδρομημένο ιστορικό κέντρο και τα αριστοκρατικά κτίρια. Άφιξη το βραδάκι στο Ταλλίν. Γεύμα ή δείπνο.
6η μέρα 29/6/17 : Ταλλίν. H γνωριμία μας με την πόλη θα ξεκινήσει με επίσκεψη στο πάρκο του παλατιού Καντριοργκ και τον μεγάλο παραλιακό δρόμο Birgitta ατενίζοντας τον φινλανδικό κόλπο. Θα συνεχίσουμε για τον λόφο Toompea, το εσθονικό κοινοβούλιο και τον περίτεχνο Ρώσικο Ορθόδοξο Καθεδρικό Ναό του Αλέξανδρου Νέφσκι, χτισμένο στα χρόνια της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Από την κορυφή του λόφου θα απολαύσουμε την πανοραμική θέα-κάτοψη της πόλης με τους πύργους, τις κεραμιδένιες στέγες και τις γραφικές πλατείες Περνώντας από την Άνω στην Κάτω γειτονιά . Θα αντικρίσουμε ακόμη και σήμερα τη βαριά πόρτα που έκλεινε κάθε βράδυ για να διαχωρίζει την πάνω από την κάτω πόλη αλλά και θα διασχίσουμε το πιο στενό δρομάκι της περιοχής, εκεί όπου τρέκλιζαν οι μεθυσμένοι καθώς έπεφταν από το νήμα που τοποθετούνταν κατά μήκος. Περνώντας από την εκκλησία του Αγίου Πνεύματος και του Αγίου Νικολάου θα κατευθυνθούμε στο μοναδικό ανέγγιχτο γοτθικό δημαρχείο της Βόρειας Ευρώπης και θα περπατήσουμε στο μεσαιωνικό τμήμα της κάτω πόλης, ένα μέρος ανέγγιχτο από τον χρόνο. Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2011, το Ταλλίν θυμίζει έντονα σκανδιναβική πόλη ενώ η Νέα Πόλη με τους ουρανοξύστες, κατά κύριο λόγο έδρα επιχειρήσεων πληροφορικής, δίνει στην περιοχή μια δυναμική διάσταση ραγδαία αναπτυσσόμενης περιοχής. Γεύμα ή δείπνο.
7η μέρα 30/6/17 : Ταλλίν – Αθήνα ή Θεσσαλονίκη. Τελευταία μέρα του ταξιδιού μας και ολόκληρη η μέρα στην διάθεση σας να περιπλανηθείτε στην παραμυθένια πρωτεύουσα της Εσθονίας, το ρομαντικό Ταλλίν. Λιθόστρωτα δρομάκια, μυτεροί πύργοι, επικλινείς στέγες και εκπληκτικές εκκλησίες συνθέτουν ένα μοναδικό μεσαιωνικό σκηνικό. Γεμάτοι συναισθήματα και πλούσιες εικόνες μεταφερόμαστε αργά το απόγευμα στο αεροδρόμιο του Ταλλίν για την επιστροφή μας..
Σημειώσεις : Το πρόγραμμα ενδέχεται να πραγματοποιηθεί με αντίστροφη φορά χωρίς να παραλείπεται τίποτα. Η ροή των ημερησίων προγραμμάτων μπορεί να τροποποιηθεί.
ΤΙΜΗ
ΔΙΚΛΙΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ 755€ / ΔΙΚΛΙΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΗ ΜΕΛΗ 765€ ( Έναντι εισφοράς 10€)
ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΜΟΝΟΚΛΙΝΟΥ 250€
ΦΟΡΟΙ/ΕΙΣΟΔΟΙ 260€. Παιδί έως 12 ετών στο ίδιο δωμάτιο με 2 γονείς : -130€
ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ:
v Αεροπορικά εισιτήρια με AIR BALTIC μέσω Ρίγας
v Ξενοδοχεία 4*s ως ακολούθως ή παρόμοια:
Ταλλίν :Radisson Blu Olympia / PK Ilmarine , Ρίγα:PK Riga / Avalon / Albert , Βίλνιους :Holiday Inn / Amberton
v Πρωινό & γεύμα ή δείπνο καθημερινά (ημιδιατροφή)
v Επιπλέον πρωινό στο ξενοδοχείο την 1η μέρα με την άφιξη.
v Επισκέψεις στα επιβλητικά κάστρα Τουράιντε & Τρακάι, στο περίφημο ανάκτορο Ρούνταλε,
στο μουσείο των αυτοκινήτων (αντίκες) στην Ρίγα.
v Εισόδους κατά την διάρκεια των ξεναγήσεων
v Ξεναγήσεις όπως αναφέρονται στο πρόγραμμα -Εμπειρότατος αρχηγός συνοδός του ταξιδιωτικού γραφείου
v Ασφάλεια Αστικής Ευθύνης / ΦΠΑ / Ταξιδιωτικά έντυπα -Φιλοδωρήματα σε οδηγούς ξεναγούς
ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ
v Ποτά κατά την διάρκεια γευμάτων ή δείπνων
v Αχθοφορικά σε ξενοδοχείο και αεροδρόμια
v Ατομική προαιρετική ταξιδιωτική ασφάλιση κόστος 15€
v Ότι δεν αναφέρεται ρητά στα περιλαμβανόμενα
Πτήσεις: AIR BALTIC
Από/προς Θεσσαλονίκη
v Θεσσαλονίκη- Ρίγα 03.40 – 06.35 / Ρίγα – Βίλνιους 07.35 – 08.25
v Ταλλίν – Ρίγα 21.20 – 22.10 / Ρίγα -Θεσσαλονίκη 23.15 – 02.10
v Από/προς Αθήνα
v Αθήνα – Ρίγα 03.15 – 06.35 / Ρίγα – Βίλνιους 07.35 – 08.25
v Ταλλίν – Ρίγα 21.20 – 22.10 / Ρίγα – Αθήνα 23.15 – 02.35
ΤΡΟΠΟΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ: 
Προκαταβολή μέχρι : 10/4/2017 165 ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ
: 10/4/2017 175€ ΓΙΑ ΤΑ ΜΗ ΜΕΛΗ
Α΄ Δόση μέχρι : 10/5/2017 150€
Εξόφληση μέχρι : 10/6/2017 700 €
Οι συμμετέχοντες, που θα ζητήσουν μονόκλινο, θα επιμερίσουν τις δόσεις ανάλογα ώστε να καλυφθεί η τιμή.
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΟΣΟΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΠΟΣΟ ΤΩΝ 700€ ΣΕ ΕΞΗ (6) ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ ΜΕ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΚΑΡΤΑ ΣΕ ΣΥΝΝΕΝΟΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ.
Σ Η Μ Ε Ι Ω Σ Η: 24 μέρες πριν την αναχώρηση ακυρωτικά 315 €, 10 μέρες πριν την αναχώρηση ο συνάδελφος ή φίλος που θα συμμετάσχει θα επιβαρυνθεί όλο το ποσό της εκδρομής.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ-ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: μέχρι την 10/4/2017 με ταυτόχρονη κατάθεση της προκαταβολής στο λογαριασμό του ΠΟΚΕΑΤΕΠ Νο 6017 040057 970, με αναγραφή του ονόματος του καταθέτη- συνάδελφου και τον προορισμό της εκδρομής και αποστολή αντιγράφου στα παρακάτω mail ή στο FAX:2310205953
Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή και μετά την παραπάνω ημερομηνία, εφόσον υπάρχουν θέσεις.
Οι δηλώσεις θα γίνονται στις παρακάτω :
1. ΜΑΡΙΑ ΜΥΛΩΝΑ κιν. 6945133104 milonamaria@yahoo.com
2. ΕΛΕΝΗ ΜΟΚΟΥ κιν. 6978113848 elemokou@gmail.com
Οι συμμετέχοντες στην εκδρομή (συνάδελφοι και μη) θα πρέπει να γνωρίζουν ότι σε οποιαδήποτε περίπτωση θα καταβάλλουν τα χρήματα στο λογ/σμό του συλλόγου, αποδεχόμενοι τους όρους και συμφωνίες του ΠΟΚΕΑΤΕΠ με το εκάστοτε πρακτορείο που αναλαμβάνει την εκδρομή , για τους οποίους όρους και προϋποθέσεις οφείλετε να ενημερώνεστε.