Συσπείρωση

Οι αποφάσεις του Δ.Σ. του ΣΕΤΑΠ στις 26/1/2017 και η επίσκεψη στον Πρόεδρο της Τράπεζας

1/2/2017

Οι αποφάσεις του Δ.Σ. του ΣΕΤΑΠ στις 26/1/2017

Την Πέμπτη 26/1/2017 συνεδρίασε το Δ.Σ. του ΣΕΤΑΠ με κύριο θέμα την επικείμενη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς, κύριο Χατζηνικολάου.

Η Συσπείρωση επεσήμανε την ανάγκη να ενημερώσουμε τον Πρόεδρο της Τράπεζας για τα πιο σημαντικά προβλήματα των εργαζομένων. Η συνάντηση αυτή είναι μια ευκαιρία να ενημερωθεί για τη συστηματική παραβίαση της νομιμότητας (ωράριο, Κανονισμός Εργασίας, κλπ) που επικρατεί, για χρόνια, στην Τράπεζα Πειραιώς.

Με έκπληξη ακούσαμε τον Πρόεδρο του ΣΕΤΑΠ να λέει ότι θα πάμε να ακούσουμε, χωρίς να πούμε τίποτα και σε μεταγενέστερο χρόνο θα παρουσιάσουμε θέσεις και προτάσεις.

Για μια ακόμη φορά, ο Πρόεδρος του ΣΕΤΑΠ ήθελε να κάνει δημόσιες σχέσεις και για την ταμπακιέρα τίποτα.

Η αντίδραση της πλειοψηφίας των συμβούλων οδήγησε στην αλλαγή στάσης του Προέδρου του ΣΕΤΑΠ.

Τελικά, καταλήξαμε στη σύνταξη ενός υπομνήματος με τα κυριότερα αιτήματα που απασχολούν αυτή τη στιγμή όλους τους εργαζόμενους στην Τράπεζα Πειραιώς και είναι : η εφαρμογή του Κανονισμού Εργασίας, η υπογραφή της Επιχειρησιακής ΣΣΕ, η ένταξή μας στο πρόγραμμα Εφάπαξ και η απαξίωση των στελεχών της ΑΤΕ.

Οι αποφάσεις του Δ.Σ. πρέπει να υλοποιούνται – ΔΗΣΥΕ και ΔΑΚΕ κωλυσιεργούν

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι, παρόλο που υπάρχουν αποφάσεις του Δ.Σ. που δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμη, δεν έγινε και καμία ενημέρωση για την εξέλιξη αυτών των θεμάτων:

·        Για τον Κανονισμό Εργασίας είχαμε πάρει απόφαση για :

o   Κάλεσμα στα σωματεία της Τρ. Πειραιώς και την ΟΤΟΕ για κοινή δράση
o   Επίσκεψη στην Επιθεώρηση Εργασίας για να ενημερωθούμε για τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Τράπεζα
o   Συνάντηση με την ΔΑΔ, όπου θα επαναφέρουμε το ζήτημα

Και αν δεν καρποφορήσουν όλα αυτά να :

o   Συγκαλέσουμε Περιφερειακή Συνέλευση με θέμα τον Κανονισμό Εργασίας, και
o   Να προσφύγουμε στη δικαιοσύνη, ζητώντας ατομικές εξουσιοδοτήσεις από τα μέλη μας

Από όλα αυτά δεν έχει υλοποιηθεί τίποτε ακόμη.

·        Δεν έγινε ενημέρωση για την ημερομηνία κατάθεσής της έφεσης για το επίδομα Ισολογισμού για αυτούς που είχαμε αρνητική απόφαση πρωτοδίκως. Επίσης, δεν ενημερωθήκαμε γιατί, παρόλο που το Δ.Σ. είχε πάρει σαφή απόφαση, οι νομικοί μας συμπεριέλαβαν στην έφεση και αυτούς που είχαν κάνει αγωγή ενάντια στον σύλλογο.
                          
·        Υπάρχει απόφαση για μείωση της συνδρομής των μελών του ΣΕΤΑΠ (υπενθυμίζουμε ότι η πρόταση της Συσπείρωσης ήταν να μειωθεί η συνδρομή από 0,75% σε 0,50%). Σύμφωνα με το καταστατικό, στην επόμενη Γενική Συνέλευση πρέπει να κατατεθεί, από το Διοικητικό Συμβούλιο, πρόταση προς το σώμα και η Γενική Συνέλευση να πάρει την απόφαση. Υπήρξε μια ενημέρωση από τον Ταμία για την πορεία των οικονομικών και η απόφαση για το ποσοστό της μείωσης της συνδρομής αναβλήθηκε για αργότερα.

Αντιθέτως, ενημερωθήκαμε επισταμένως για τον χορό του ΣΕΤΑΠ σε Πάριο – Βιτάλη, και για άλλα μικρής σημασίας ζητήματα.

Μετατάξεις

Τέλος, η Γενική Γραμματέας (ΔΑΚΕ), ζήτησε επικαιροποιήση της απόφασης του Δ.Σ. για τις μετατάξεις στο Δημόσιο. Υπογραμμίσαμε ότι η απόφαση δεν χρειάζεται επικαιροποίηση, αλλά χρειάζεται να κλείσουμε το ραντεβού με τους αρμόδιους υπουργούς για να τους επισκεφθούμε. Τα βήματα που προτείνει η ΔΑΚΕ είναι επανάληψη των ίδιων ενεργειών που έκανε το προηγούμενο Προεδρείο με τα ίδια αποτελέσματα. Γιατί μπορεί η ΔΑΚΕ να λέει σήμερα στους συναδέλφους «προσπάθεια κάνουμε… κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει το αποτέλεσμα», αλλά οι συνάδελφοι ξέρουν ότι προσπάθεια έκαναν και οι προηγούμενοι, και η ΔΑΚΕ τους κατηγορούσε για ανίκανους και αναποτελεσματικούς.  Μην ψάχνει λοιπόν η Γεν. Γραμματέας δικαιολογία για την αδράνεια που επιδεικνύει η πλειοψηφία. Δεν είναι οι αποφάσεις που λείπουν για το θέμα το μετατάξεων, η αποτελεσματικότητα λείπει.

Οι συνάδελφοι, επτά μήνες μετά τις τελευταίες εκλογές του ΣΕΤΑΠ, περιμένουν τα αποτελέσματα που τους υποσχέθηκε η πλειοψηφία ΔΗΣΥΕ - ΔΑΚΕ και δεν τα βλέπουν πουθενά. Καλοί οι χοροί και τα θεάματα, αλλά τα σωματεία οφείλουν να διεκδικούν εργασιακά δικαιώματα και όχι να κάνουν δημόσιες σχέσεις.
 
Για την επίσκεψη στον Πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς
 
Την Παρασκευή 27/1/2017 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη εκπροσώπων του ΣΕΤΑΠ στον Πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς. κ. Χατζηνικολάου.

Ο κ. Χατζηνικολάου μας μίλησε για το πώς βλέπει την πορεία της Τράπεζας, ότι έχει μεγάλη εκτίμηση τόσο για το προσωπικό της ΑΤΕ, όσο και για τις εργασίες που φέρνει στην τράπεζα ο αγροτικός τομέας της οικονομίας και άκουσε με ενδιαφέρον τα προβλήματα που του θέσαμε, παρόλο που, όπως μας εξήγησε, είναι μη εκτελεστικός.

Εμείς από την πλευρά μας του αναφέραμε το πρόβλημα που δημιουργεί η μη εφαρμογή του Κανονισμού Εργασίας στην τράπεζα, η μη υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ (και ζητήσαμε τη συμμετοχή μας στις διαπραγματεύσεις), η απαξίωση των στελεχών της ΑΤΕ και τέλος ζητήσαμε την ένταξή μας στο πρόγραμμα Εφάπαξ της τράπεζας. Για τα δύο πρώτα συμφώνησε μαζί μας και δεσμεύτηκε ότι θα τα εξετάσει. Για την απαξίωση των στελεχών της ΑΤΕ είπε ότι είναι σε γνώση της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού και γίνονται προσπάθειες να βελτιωθεί η κατάσταση. Για την ένταξή μας στο πρόγραμμα Εφάπαξ μας είπε ότι δεν είναι κατάλληλες οι συνθήκες και αργότερα, όταν η τράπεζα θα επανέλθει στην κερδοφορία, θα το επανεξετάσουμε.