Συσπείρωση

Η Πειραιώς, ο Πόλσον και οι επιστολές!

9/1/2017

Η πλέον πονεμένη ιστορία είναι αυτή της αναζήτησης διευθύνοντος συμβούλου στην Τράπεζα Πειραιώς. Ο «εμφύλιος» Σάλλα - Πόλσον ξεκίνησε στο παρασκήνιο στα τέλη του 2015 και επισημοποιήθηκε τους πρώτους μήνες του 2016 με την… παραίτηση -για προσωπικούς λόγους- του διευθύνοντος συμβούλου Άνθιμου Θωμόπουλου.

Και ενώ όλοι πίστευαν ότι εν μέσω θέρους η τράπεζα θα αποκτούσε νέο CEO, τον Χρήστο Παπαδόπουλο, καθώς είχε την έγκριση του SSM και του ΤΧΣ, στο «παρά ένα» του διορισμού του ο SSM ήρε την ψήφο εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του Κύπριου τραπεζίτη διότι έλαβε μια ανώνυμη καταγγελία σε βάρος του. Η τραπεζική αγορά βοά ότι ήταν δάκτυλος Πόλσον.

Ο Χρ. Παπαδόπουλος διεμήνυσε ότι θα κινηθεί νομικά, στον SSM θορυβήθηκαν και στα τέλη Οκτωβρίου του 2016, με παρέμβαση του Ευρωπαίου κεντρικού τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι, ο SSM ζήτησε συγγνώμη από τον Κύπριο τραπεζίτη για το λάθος.

Και φτάσαμε στα τέλη Δεκεμβρίου, όταν το ίδιο έργο… επαναλήφθηκε. Υποψήφιοι για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου ήταν ο Άνθιμος Θωμόπουλος, με τις ευλογίες του Πόλσον (έχει το 9% των μετοχών) και παρά την αντίθεση του ΤΧΣ, που είναι ο βασικός μέτοχος της τράπεζας με 26% και πρότεινε εκ νέου τον Χρ. Παπαδόπουλο.

Κι ως εκ θαύματος, λίγα λεπτά μετά την έναρξη της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας που θα... διόριζε τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο, καταφτάνει μια επιστολή, και πάλι από τον SSM, που ζητάει να «παγώσει» η διαδικασία με τα ίδια έωλα επιχειρήματα του καλοκαιριού σε ό,τι αφορά τον Χρ. Παπαδόπουλου και με ενστάσεις για τον Αν. Θωμόπουλο.

To καταπληκτικό είναι ότι τα ίδια στελέχη έστειλαν την πρώτη επιστολή, ζήτησαν συγγνώμη και έστειλαν ξανά τη δεύτερη επιστολή (Κουιντάνα, Κλουγκ).

Το «κλου» της ιστορίας πάντως είναι ότι όταν ο Χρ. Παπαδόπουλος πέρασε στην αντεπίθεση και έστειλε επιστολή στην επικεφαλής του SSM ζητώντας εξηγήσεις, η Ντανιέλ Νουί απάντησε άμεσα και εγγράφως.

Η κεντρική ιδέα της απαντητικής επιστολής ήταν ότι ο SSM δεν ζήτησε να «παγώσει» η διαδικασία διορισμού του και ότι ο περαιτέρω έλεγχος δεν «κόβει» τη διαδικασία διορισμού CEO.

H επιστολή όμως που είχαν στείλει οι υφιστάμενοι της Ντ. Νουί «μπλοκάροντας» τη διαδικασία έλεγε άλλα πράγματα:

«Θα θέλαμε το διοικητικό συμβούλιο της Πειραιώς να διακόψει προσωρινά τη διαδικασία διορισμού του οποιουδήποτε από αυτούς τους υποψηφίους για την ώρα, τουλάχιστον έως ότου οι αβεβαιότητες που περιβάλλουν και τα δύο ονόματα διευκρινιστούν δεόντως…»

Έτσι προσωρινός CEO της Πειραιώς σχεδόν ένα χρόνο είναι ο Γ. Πουλόπουλος και το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας υπόσχεται ότι μέχρι τον Φεβρουάριο θα βρει νέους υποψηφίους. Για το αν και πότε η τράπεζα θα έχει νέο CEO κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος. Διότι άγνωσται αι βουλαί του SSM και του Πόλσον, που ως κάτοχος του 9% θέλει να ελέγξει το υπόλοιπο 91%...

Πηγή : Εφημερίδα των Συντακτών 6/1/2017
 Συντάκτης: Άρτεμις Σπηλιώτη