Συσπείρωση

Τα «νέα» συνδικαλιστικά ήθη

16/12/2016

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της 6/12/2016 αποφασίστηκε η μείωση της συνδρομής των μελών του ΣΕΤΑΠ (με πρόταση της Συσπείρωσης) και η αύξηση των οδοιπορικών εξόδων της Γενικής Γραμματέως (με πρόταση της ΔΑΚΕ).

Η πρόταση για τα οικονομικά δεν είχε στόχο τη μείωση της συνδρομής των συναδέλφων προς τον σύλλογο αλλά την αύξηση των οδοιπορικών της Γενικής Γραμματέως, συν. Φίλη. Η πρώτη απόφαση αυτού του Δ.Σ. για τα οικονομικά δεν έχει στόχο τη μείωση των εξόδων αλλά την αύξησή τους.

Η απόφαση που πάρθηκε

·           Η πρόταση της Συσπείρωσης για τη μείωση της συνδρομής εγκρίθηκε ομόφωνα.
·           Για τα οδοιπορικά της Γεν. Γραμματέως κατατέθηκαν δύο προτάσεις:
Ø     Η πρόταση της Συσπείρωσης να παραμείνουν τα οδοιπορικά όπως έχουν (800€ μηνιαίως πλαφόν) μειοψήφησε με 4 ψήφους υπέρ.
Ø     Η πρόταση (ΔΗΣΥΕ – ΔΑΚΕ) υπερψηφίστηκε με 11 ψήφους και προέβλεπε :
v    720 € πλαφόν το μήνα
v    Τα αεροπορικά εισιτήρια της Γενικής Γραμματέως για τη μεταφορά της από και προς τον τόπο κατοικίας της θα τα εκδίδει ο ΣΕΤΑΠ με δικά του έξοδα πέραν του πλαφόν των 720€
v    400 € ετήσια κάρτα απεριορίστων διαδρομών που θα βαρύνει τον ΣΕΤΑΠ και αυτή πέραν του πλαφόν των 720€.
Ø     Η ΕΣΑΚ ψήφισε λευκό

Ο καβγάς ήταν για το πάπλωμα!

Στο παρελθόν ο σύλλογος πλήρωνε περίπου 20.000 € για τον κάθε έναν από τους δύο αποσπασμένους από την επαρχία που είχε τότε.

Με την απόφαση του 2014 τα οδοιπορικά που πλήρωνε ο ΣΕΤΑΠ ήταν περίπου 9.600 € το χρόνο για τον καθένα αποσπασμένο από την επαρχία.

Σήμερα, λοιπόν, με την απόφαση που πάρθηκε, το κόστος οδοιπορικών της Γεν. Γραμματέως θα ανέρχεται σε 14.800 € (περίπου) το χρόνο. (720€ μηνιαίως x 12 μήνες = 8.640 € και 120 € αεροπορικά εισιτήρια x 4 φορές το μήνα = 480 € μηνιαίως x12 μήνες = 5.760 € και 400 € ετήσια κάρτα απεριορίστων διαδρομών).

Η πρόταση της Συσπείρωσης

Εμείς ζητήσαμε τη μείωση της συνδρομής προς τον ΣΕΤΑΠ γιατί η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει πολλές οικογένειες σε περικοπές και δεν είναι σωστό, τα μέλη μας να πληρώνουν ακριβότερα τη συνδρομή τους από ότι τα μέλη των άλλων συλλόγων.

Υπενθυμίζουμε ότι το προηγούμενο διάστημα μειώσαμε τη συνδρομή από 14μηνη βάση σε 12μηνη και είχε προηγηθεί άλλη μια μείωση της συνδρομής από 1,25% σε 0,75% με την κατάργηση του ασφαλιστηρίου εξερχομένων.

Για τα οδοιπορικά των αποσπασμένων από την επαρχία διοικητικών συμβούλων προτείναμε να παραμείνει η απόφαση του 2014 (δηλ. 800 € μηνιαίως) γιατί θεωρούμε ότι αυτό το ποσό, πλέον του μισθού του συναδέλφου, είναι ικανοποιητικό για την κάλυψη των εξόδων του.

Έχουμε την άποψη ότι τα οικονομικά του συλλόγου πρέπει να τα διαχειριζόμαστε με ανιδιοτέλεια. Οι συνδικαλιστές θα πρέπει να ασχολούνται με τα κοινά από διάθεση προσφοράς προς τον συνάδελφο και όχι για να ωφεληθούν.

Κατανοούμε ότι ο συνάδελφος από την επαρχία θα πρέπει να διευκολύνεται στην άσκηση των συνδικαλιστικών του καθηκόντων, αλλά δεν μπορεί να ζει αποκλειστικά από τον ΣΕΤΑΠ. Επίσης, δεν μπορεί, αφού ασχολείται με τον συνδικαλισμό, και αυτό απαιτεί να έχει έδρα κατοικίας την Αθήνα, να δηλώνει, εφ’ όρου ζωής, έδρα στην επαρχία, και να του πληρώνει τα έξοδά του ο ΣΕΤΑΠ.

Η ΔΑΚΕ

Ένα από τα πρώτα πράγματα που απασχόλησαν τη Γενική Γραμματέα του ΣΕΤΑΠ και εκλεγμένη με τη ΔΑΚΕ ήταν η αύξηση στα έξοδα που της πληρώνει ο σύλλογος.
Τώρα λοιπόν, («από την αυξημένη θέση ευθύνης που έδωσαν οι συνάδελφοι στη ΔΑΚΕ» σύμφωνα με τα λεγόμενά τους) αποφάσισαν την αύξηση των απολαβών στη Γενική Γραμματέα.

Η άποψη που κατατέθηκε από τη ΔΑΚΕ (στο Προεδρείο) να ζητήσουμε ενοίκιο από τον ΠΟΚΕΑΤΕΠ για τη φιλοξενία στο διαμέρισμα της Κάνιγγος για να αυξήσουμε τα έσοδα και έτσι να πληρώνουμε  τα οδοιπορικά της Γενικής Γραμματέως μας ξάφνιασε. Δεν περιμέναμε κάτι τέτοιο από μέλος του Δ.Σ. του ΠΟΚΕΑΤΕΠ.

Η ΔΗΣΥΕ

Ο Πρόεδρος (συνάδελφος Αδαμόπουλος) πήρε ανοιχτά θέση υπέρ των διεκδικήσεων της Γενικής Γραμματέως της ΔΑΚΕ. Σε βάρος του συλλόγου του οποίου ηγείται και σε βάρος όλων των συναδέλφων που πληρώνουν την πιο ακριβή συνδρομή από όλους στην τράπεζα Πειραιώς και περιμένουν από τους συνδικαλιστές που τους εκπροσωπούν, άλλο ήθος. Οι υπόλοιποι σύμβουλοι από τη ΔΗΣΥΕ δεν τοποθετήθηκαν στο συμβούλιο. Αμηχανία;

 Οι παρατάξεις ΔΗΣΥΕ – ΔΑΚΕ συνεργάστηκαν στο προεδρείο και μοιράστηκαν όλες τις σημαντικές θέσεις ευθύνης μεταξύ τους. Σε περίπτωση που διαφωνούσαν με τις απαιτήσεις τη Γενικής Γραμματέως θα χάλαγε η συμμαχία που είχε αποφασιστεί από τα πάνω.  Η υπόθαλψη όμως από τη ΔΗΣΥΕ, τέτοιων φαινομένων ιδιοτέλειας που βλάπτουν τα συμφέροντα του συλλόγου, τους κάνει συνένοχους.

Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι τόσο η ΔΑΚΕ όσο και ο ΣΕΤΑΠ στις ανακοινώσεις τους δεν κάνουν λόγο για τις αποφάσεις του Δ.Σ.

Εντύπωση επίσης προκαλεί και το γεγονός ότι δεν ήθελαν να συζητηθεί το θέμα των οικονομικών στο Γενικό Συμβούλιο και αποφάσισαν να το φέρουν στο Διοικητικό Συμβούλιο, φοβούμενοι διαρροές προς τα έξω.

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Παρά το γεγονός ότι τα έσοδα του συλλόγου μειώνονται συνεχώς, οι παρατάξεις ΔΗΣΥΕ και ΔΑΚΕ αυξάνουν τα οδοιπορικά της συν. Φίλη και για να το πετύχουν εκβιάζουν  τη Συσπείρωση και την ΕΣΑΚ , στο παρασκήνιο, με τις αποσπάσεις. Και ξεχνούν ότι την προηγούμενη τριετία και η ΔΗΣΥΕ και η ΔΑΚΕ είχαν αποσπάσεις χωρίς καν να είναι στο προεδρείο.

Θέλοντας επίσης να αυξήσουν την πίεση προς τη Συσπείρωση που αντιδρούσε στην αλλαγή των οικονομικών, έφεραν ως θέμα, την έγκριση έκτακτης δαπάνης του προγράμματος καλοκαιρινών διακοπών επειδή, τον Αύγουστο (που προέκυψε η δαπάνη) δεν συνεδρίασε το Δ.Σ. για να την εγκρίνει. Να τους θυμίσουμε ότι τον Αύγουστο δεν είχε συγκροτηθεί σε σώμα το Δ.Σ.

Η Συσπείρωση δεν εκβιάζεται, δεν επαιτεί, δεν συνδιαλέγεται με τη διαπλοκή για να πετύχει συνδικαλιστικά προνόμια. Οι αποσπάσεις προβλέπονται από το καταστατικό και από το νόμο και όποιος θελήσει να παρανομήσει θα μας βρει μπροστά του.

Όσο για την αύξηση που αποφάσισαν, οι συνάδελφοι έχουν νου για να τους κρίνουν!