Συσπείρωση

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΑΝΤΑ …ΕΚΔΙΚΕΙΤΑΙ!

1/12/2016

Το να προσπαθεί κάποιος να απαντήσει με επιχειρήματα στα…..πονήματα που κατά καιρούς αναρτά η ΔΑΚΕ είναι τουλάχιστον αναποτελεσματικό, δεδομένου ότι αυτή –ιδιαίτερα σε ότι αφορά το Ταμείο Υγείας- έχει από καιρό επιλέξει μία τακτική που συνοψίζεται στη φράση : «λέγε λέγε ακόμα και ψέματα, στο τέλος κάτι μένει στο κόσμο»!
Γιατί πώς να χαρακτηρίσει κανείς διαφορετικά την εμμονή τους:

  • Για τον «συμψηφισμό» των οφειλών του Ταμείου προς τα δημόσια νοσοκομεία με τις «απαιτήσεις» μας από τον ΕΟΠΥΥ- που είναι υποτίθεται έτοιμος κατόπιν ενεργειών τους βεβαίως βεβαίως- όταν απαιτήσεις από τον ΕΟΠΥΥ απλά δεν υπάρχουν και αυτό που αναφέρει το έγγραφο είναι το αίτημα για κάλυψη για ένα δίμηνο τυχόν δαπανών ορισμένων συνταξιούχων που μετά τη μεταφορά τους στον ΕΟΠΥΥ από το ΤΥΠΑΤΕ, βρέθηκαν ακάλυπτοι για το πρώτο διάστημα. Ρητά αναφέρεται βέβαια ότι προϋπόθεση είναι η μη κάλυψή τους από ασφαλιστικό φορέα.

  • Για τη σύμβαση με τη Swiss Re και το ότι «αποφεύγουμε» την εκκαθάριση. Το  ότι δεν έχουν ασχοληθεί ουσιαστικά με τις εκκρεμότητες του Ταμείου το γνωρίζουμε. Το ότι δεν θέλουν να εμβαθύνουν στη συγκεκριμένη σύμβαση επίσης. Φταίει όμως κάποιος από το Ταμείο που η τότε κυβέρνηση έκλεισε το Ταμείο εν μια νυκτί –χωρίς κάποια νομοθετική πρόβλεψη- και όλες οι σχέσεις και δοσοληψίες του τινάχτηκαν στον αέρα; Δεν γνωρίζουν οι συνάδελφοι της ΔΑΚΕ ότι τέτοιες συμβάσεις δεν κλείνουν από τη μια στιγμή στην άλλη; Είχαν όλο αυτό το διάστημα κάποια άλλη σκέψη ή πρόταση που δεν έγινε αποδεκτή; Που είναι οι πρωτοβουλίες του καθ΄ύλην αρμόδιου γραμματέα και μέλους της; Για τη περίφημη εκκαθάριση δεν χρειάζεται η αποπληρωμή των νοσοκομείων του αντίστοιχου διαστήματος της σύμβασης; Γιατί λοιπόν ο γραμματέας αρμόδιος για τη λειτουργία της επιτροπής διαπραγμάτευσης, τόσες βδομάδες τώρα δεν τη συγκαλεί;

Είναι εύκολη η εκ του ασφαλούς κριτική αλλά οι θέσεις ευθύνης απαιτούν έργο αλλά και απολογισμό!
ΑΛΛΟΥ Η ΟΥΣΙΑ
Αλλού όμως βρίσκεται η ουσία. Όλα τα παραπάνω αλλά και άλλα αντίστοιχης σοβαρότητας, η ΔΑΚΕ –και όχι μόνο- τα δημιουργεί για να τα χρησιμοποιήσει σαν δείγματα γενικότερης δήθεν δυσλειτουργίας του Δ.Σ. του Ταμείου, αν και οι περισσότερες αποφάσεις παίρνονται με μεγάλη πλειοψηφία. Οι δε αποφάσεις για τη διανομή βοηθήματος πάρθηκαν με σύμφωνη γνώμη των τριών παρατάξεων (ΔΗΣΥΕ,ΔΑΚΕ,ΕΣΑΚ).
Άρα που είναι το πρόβλημα της ΔΑΚΕ όταν ανήκει στη πλειοψηφούσα άποψη; Βέβαια οι άλλες δυο παρατάξεις δεν την ακολούθησαν στη γελοιότητα του «παραιτούμαι, ξεπαραιτούμαι, συζητώ ένα θέμα που επιλέγω και ξαναπαραιτούμαι», αλλά μάλλον δε μπορεί να τις κατηγορήσει κανείς γι αυτό!
Τη ΔΑΚΕ την απασχολεί και τη φοβίζει η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά την απόφαση της Γ.Σ. του Απριλίου και τις πληρωμές όπως έγιναν, εν όψει μάλιστα και της υλοποίησης της απόφασης  της συνέλευσης του Ιουλίου.
Αυτοί δεν τήρησαν την απόφαση του Απριλίου σε κανένα σχεδόν σημείο! Η απόφαση μιλούσε για 50 εκατ. για όλα τα μέλη του Ταμείου, δηλαδή παλιούς και νέους συνταξιούχους  όπως και εν ενεργεία. Δεν τους φταίνε οι δικηγόροι του Ταμείου που στη προχειρότητά τους απάνω ξέχασαν τους πάνω από 1600 εν ενεργεία συναδέλφους μετά το 2006 και έπρεπε να τους συμπεριλάβουν. Εξάλλου με αυτό το φιλοδώρημα που είχαν υποσχεθεί, εξασφάλισαν τη ψήφο τους στη πανελλαδική ψηφοφορία.
Η απόφαση έλεγε ότι θα πληρωθούν οι συνάδελφοι που είχαν κάνει ένδικα μέσα μόνο εάν παραιτούνταν από τις αγωγές και το δικαίωμα. Δεν έγινε.
Κορωνίδα στη καταπάτηση της απόφασης του Απριλίου βέβαια, αποτελεί  η απόφαση της επόμενης συνέλευσης που ξεχνά το ανώτατο ύψος των 50 εκατ. ευρώ για όλους (ήταν εξάλλου ένα από τα τρία σενάρια που είχαν προταθεί τον Απρίλη) και εφευρίσκει και άλλες ομάδες  με νέα απροσδιόριστα στο συνολικό ύψος τους ποσά.
Την ίδια στιγμή ο εξαφανισμένος αναλογιστής που δεν έχει απαντήσει σε καμιά επιστολή μας, ούτε στο εξώδικό μας, δεν έχει απαντήσει ούτε στο ερώτημά μας αν το μοίρασμα μεγαλύτερου των 50 εκατομμυρίων ποσού καθιστά αδύνατη την αναλογιστική μελέτη για τη δημιουργία παροχής, όπως ισχυρίζονταν ΔΑΚΕ και ΔΗΣΥΕ τον Απρίλη!
Όλοι θυμόμαστε βέβαια ότι η καταβολή του βοηθήματος αποφασίστηκε στο πλαίσιο της μετατροπής του Ταμείου σε επαγγελματικό για τον κλάδο επικούρησης. Που πήγαν τα επόμενα βήματα για την υλοποίηση αυτής της απόφασης (αναλογιστική μελέτη βιωσιμότητας, καταστατικό κ.λπ.); Γιατί στις τελευταίες ανακοινώσεις της ΔΑΚΕ-δια της διολισθήσεως- το μόνο που διαβάζουμε είναι για προκαταβολή συνολικά δικαιούμενου ποσού! Τα περί ταμείου …..απλά ξεχάστηκαν.
Αλλά δεν καταλαβαίνουν ότι μη έχοντας απαντήσει ο αναλογιστής αν είναι εφικτή η αναλογιστική μελέτη με μειωμένα περιουσιακά στοιχεία, δηλαδή αν μπορεί να υπάρξει παροχή, είναι επικίνδυνη κάθε άλλη καταβολή διότι έτσι αφήνει στον αέρα και την πρώτη πληρωμή; Τα αντιλαμβάνονται όλα αυτά; Δεδομένου ότι όλοι γνωρίζουν ότι επιστροφή εισφορών απαγορεύεται; Και υπάρχουν και 26 δικαστικές αποφάσεις να μας το θυμίζουν;
Δεν είναι λοιπόν μόνο οι δυο πίνακες με τις «περίεργες» διαφορές. Είναι επίσης η αναλογιστική που δεν υπάρχει μέχρι τώρα και που είναι πολύ αμφίβολο αν θα γίνει ποτέ, είναι η στάση του αναλογιστή που τηρεί σιγή ιχθύος, τα εξώδικα κάποιων «αχόρταγων» που θέλουν κι άλλα (δηλαδή όλες τις εισφορές τους), οι αγωγές που ακολουθούν……
Είναι όλα αυτά που κάνουν ΔΑΚΕ και ΔΗΣΥΕ να αποφεύγουν να αναλάβουν τη προεδρία του ΕΛΕΜ ώστε να πληρώσουν αμέσως σύμφωνα με την απόφαση του Ιουλίου. Γιατί οι προφάσεις που βρίσκει η ΔΑΚΕ είναι τουλάχιστον αστείες. Τη μια  γιατί είναι …..μειοψηφία στο συμβούλιο του Ταμείου (που δεν είναι), την άλλη γιατί δεν επιτρέπεται να  έχει δυο μέλη στη διαχειριστική!!! Της το είπαν λέει οι νομικοί της σύμβουλοι!
Δεν το υπογράφουν κιόλας; Γιατί απλά δεν ισχύει κάτι τέτοιο! 
ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ

  • Να ξεκαθαριστεί το θέμα με τον αναλογιστή. Δεν είναι «προαπαιτούμενο» όπως γράφει η ΔΑΚΕ για τη πληρωμή του η τήρηση από μεριάς του των συμβατικών υποχρεώσεών του, δηλαδή η απάντηση στα εύλογα ερωτήματά μας που αφορούν τα μέλη μας! Είναι αυτονόητη υποχρέωσή του! Ούτε βέβαια είναι κάποια προσπάθεια ρήξης μαζί του από μεριάς μας.  Αυτός γιατί δεν εμφανίζεται πουθενά και δεν απαντά σε τίποτα ως οφείλει κι εσείς γιατί σχεδόν εμμονικά προσπαθείτε να αποφύγετε την εμπλοκή του; Όλο συναντήσεις μαζί του αποφασίζετε και όλο διαπιστώνετε ότι σπάει ο πάγος! Ούτε η Ανταρκτική να ήταν! Πρακτικό αποτέλεσμα μηδέν.

  • Όλοι μαζί να απαιτήσουμε τα στοιχεία αυτά και να ετοιμαστούμε για τη νέα σειρά δικών που θα ακολουθήσουν. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανοησία από αυτό που πιπιλάνε στα συμβούλια ότι κανείς δεν διαμαρτύρεται!

  • Την ίδια στιγμή πυκνώνουν τα ερωτήματα από συνταξιούχους αλλά και εν ενεργεία συναδέλφους ως προς το γιατί δεν ξαναξεκινά το ταμείο την παροχή κάποιας μορφής περίθαλψης. Η Συσπείρωση πολύ σύντομα θα καταθέσει το δυνατόν αναλυτικότερη πρόταση για αξιοποίηση των δομών του Ταμείου με στόχο την παροχή περίθαλψης στους συναδέλφους χωρίς διαχωρισμό, λαμβάνοντας υπόψη τη χειροτέρευση των παροχών του δημόσιου συστήματος υγείας λόγω των δραματικών μνημονιακών περικοπών, αλλά και την αγωνία των συναδέλφων σε αυτό το περιβάλλον να βοηθηθούν αξιοποιώντας στο μεγαλύτερο  δυνατό βαθμό δομές και δυνατότητες που χρειάστηκαν χρόνια να στηθούν!