Συσπείρωση

Η Επιχειρησιακή ΣΣΕ στο Δ.Σ. του ΣΕΤΑΠ

PLAISIO EPIXEIRISIAKIS.doc

27/9/2016 

Η Συσπείρωση έθεσε θέμα επιχειρησιακής ΣΣΕ στο Διοικητικό και Γενικό Συμβούλιο του ΣΕΤΑΠ. Την προηγούμενη εβδομάδα δημοσιεύσαμε ολοκληρωμένη πρόταση Επιχειρησιακής Σ.Σ.Ε. στο site μας (19/09/2016, www.sysp.gr) με σκοπό να συζητηθεί και να αποφασιστεί το πλαίσιο διεκδίκησης στο Γενικό και Διοικητικό συμβούλιο του ΣΕΤΑΠ στις 21 & 22 Σεπτεμβρίου. 
 
Ο χρόνος είναι ασφυκτικός γιατί στις 30/9/2016 λήγει η μετενέργεια και υπάρχει κίνδυνος να υπογραφεί μια νέα Επιχειρησιακή που όχι μόνο δεν θα διεκδικεί όλα τα φλέγονται αιτήματα των εργαζομένων, αλλά να μας πηγαίνει και πίσω από τα κεκτημένα μας.
 
Η διαπραγμάτευση μπορεί να έχει ξεκινήσει μεταξύ του αντιπροσωπευτικού ΣΕΤΠ και της Τράπεζας, με ένα πλαίσιο που μιλά με γενικότητες για την θωράκιση της απασχόλησης και τη διατήρηση του επιπέδου αμοιβών , αλλά ο ΣΕΤΑΠ, πρέπει να ζητήσει να συμμετάσχει στη διαβούλευση και να βάλει το δικό του πλαίσιο.
 
Εντύπωση προκάλεσε η προσπάθεια της πλειοψηφίας (ΔΗΣΥΕ – ΔΑΚΕ), στο Γ.Σ. και στο Δ.Σ. να αποφύγουν οποιαδήποτε συζήτηση για την επιχειρησιακή. Στην αρχή η ΔΗΣΥΕ έβρισκε την πρόταση του ΣΕΤΠ ικανοποιητική, γιατί μιλά για διασφάλιση των θέσεων εργασίας και επειδή δεν είμαστε εμείς ο αντιπροσωπευτικός δεν έχουμε περιθώρια ελιγμών και η ΔΑΚΕ ήταν απροετοίμαστη να συζητήσει το πλαίσιο και πρότεινε συνεδρίαση μια άλλη μέρα, παρουσία του δικηγόρου.
 
Τελικά, κάτω από το βάρος της παντελούς έλλειψης επιχειρημάτων υποχώρησαν στο να γίνει η συζήτηση, αλλά καταναλώσαμε πολλές ώρες συζητώντας αν θα κάνουμε εξώδικο ή επιστολή, για να αποφύγουμε να συζητήσουμε το σημαντικό, που είναι το πλαίσιο διεκδίκησης. Το πλαίσιο το συμφωνήσαμε ομόφωνα στο τέλος της δεύτερης ημέρας και είναι το πλαίσιο που είχαμε στη διεκδίκηση της επιχειρησιακής ΣΣΕ το 2014.

Για να δείτε το πλαίσιο διεκδίκησης της επιχειρησιακής πατήστε εδώ
 

Τι αποφασίσαμε :

Το πλαίσιο ψηφίστηκε ομόφωνα.

Αποφασίσαμε επίσης να στείλουμε επιστολή προς την Τράπεζα και τον ΣΕΤΠ, όπου θα ζητάμε να συμμετάσχουμε στη διαδικασία διαπραγμάτευσης της επιχειρησιακής ΣΣΕ και να τους γνωστοποιούμε το πλαίσιο. Το εξώδικο προς την τράπεζα το απέρριψε η πλειοψηφία (ΔΗΣΥΕ – ΔΑΚΕ) για να μην θεωρηθεί από την τράπεζα εχθρική ενέργεια.
 
Επίσης, αποφασίσαμε να κάνουμε ένα προεδρείο όπου εκεί θα καλέσουμε και τον δικηγόρο για να μας πει αν είναι σωστό να κάνουμε εξώδικο.
Μέχρι σήμερα ούτε προεδρείο έγινε, ούτε επιστολή έχουμε στείλει. Δύο τινά συμβαίνουν: είτε η πλειοψηφία (ΔΗΣΥΕ – ΔΑΚΕ)  κωλυσιεργεί, είτε θεωρούν ότι έχουμε πολύ χρόνο μέχρι την 30/9/2016.
 
Θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες νέα ανακοίνωση για τα τεκταινόμενα την πρώτη ημέρα του Γενικού Συμβουλίου για την ψήφιση του Προγραμματισμού Δράσης.