Συσπείρωση

Bad bank για τα «κόκκινα»;

7/9/2016

Συντάκτης: 
Αρτεμις Σπηλιώτη

Την πρόταση δημιουργίας bad bank («κακή τράπεζα») που θα αγοράσει και θα διαχειριστεί τα «κόκκινα» δάνεια των μεγάλων επιχειρήσεων επαναφέρουν οι Ελληνες τραπεζίτες, ενόψει της κατάθεσης σχεδίου νόμου που αφορά την αναθεώρηση του γνωστού, πλην όμως ανενεργού «Νόμου Δένδια» για την ενιαία αντιμετώπιση των πάσης φύσεως χρεών που έχουν μεγάλες επιχειρήσεις. 
Πρόκειται για οφειλές σε τράπεζες, Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και λοιπούς πιστωτές. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, το τελικό θεσμικό πλαίσιο, που θα αφορά εξωδικαστική διευθέτηση, βρίσκεται στο τελικό στάδιο και αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες εβδομάδες, με ορίζοντα τη δεύτερη αξιολόγηση.

Χθες ο πρόεδρος της Eurobank, Νίκος Καραμούζης, με συνέντευξή του στο Reuters τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας μιας «κακής τράπεζας» από κοινού από τις τράπεζες, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και ιδιώτες επενδυτές, ιδιαίτερα για τα μεγάλα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά ανοίγματα.
Σύμφωνα με τον Νίκο Καραμούζη, λόγω των οικονομικών προβλημάτων της χώρας, οι μαζικές βεβιασμένες πωλήσεις που είναι ενέχυρα σε προβληματικά δάνεια, σε χαμηλές τιμές «θα έκαναν περισσότερο κακό παρά καλό», καθώς όπως είπε «μία τέτοια πολιτική θα μπορούσε σίγουρα να εγείρει ερωτήματα για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, τροφοδοτώντας και πάλι εκροές καταθέσεων, παρατείνοντας τους ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων και περιορίζοντας την πρόσβαση στην αγορά».
Οι απόψεις του προέδρου της Eurobank απηχούν τις απόψεις και άλλων κορυφαίων τραπεζικών στελεχών και σύμφωνα με πληροφορίες είναι πολύ κοντά στις προτάσεις που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν είναι αρνητικοί στο ενδεχόμενο δημιουργίας bad bank, «αλλά όχι ακόμα».
Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι η διόγκωση των προβληματικών δανείων –είτε είναι «κόκκινα», είτε ετοιμάζονται να «κοκκινίσουν»- απαιτεί αποτελεσματικότερη και ταχύτερη αντιμετώπιση.
«Η πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες σήμερα δεν είναι η κεφαλαιακή επάρκεια, αλλά η ισχυρή αποφασιστικότητα των διοικήσεών τους να χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικά το σημαντικό απόθεμα προβλέψεων και ενέχυρων για να εκκαθαρίσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους (non-performing exposures, NPE)», σύμφωνα με τον Νίκο Καραμούζη, συμπληρώνοντας ότι υπάρχουν ήδη τα εφόδια, καθώς οι τράπεζες έχουν κάνει προβλέψεις πάνω από 58 δισ. ευρώ έναντι μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και πάνω από το 60% των προβληματικών δανείων έχουν ενέχυρα, κυρίως ακίνητα.
«Οι τράπεζες μπορούν ρεαλιστικά να στοχεύσουν σε μείωση των προβληματικών δανείων κατά τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ ετησίως τα επόμενα τέσσερα χρόνια, χωρίς να συμπιέσουν υπερβολικά τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων των NPE μέσω βεβιασμένων πωλήσεων», δήλωσε ο Ν. Καραμούζης.
Στο πλαίσιο αυτό, η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε αλλαγές στον τρόπο και τη διαδικασία υποβολής των εποπτικών αναφορών από τα τραπεζικά ιδρύματα για την πορεία και τις ρυθμίσεις των «κόκκινων» δανείων, βάζοντας σε αυστηρή επιτήρηση τις τράπεζες.
Ετσι, από τις 10 Νοεμβρίου τα πιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να υποβάλουν αναλυτικές λίστες με την εξέλιξη των καθυστερούμενων οφειλών από επιχειρηματικά, στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια.
Ο τρόπος αναφοράς τόσο των «κόκκινων» οφειλών, όσο και των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων θα είναι ανάλογος με τον τρόπο που αναφέρουν και οι υπόλοιπες τράπεζες της ευρωζώνης τις καθυστερήσεις, ώστε τα μεγέθη να είναι συγκρίσιμα και η εικόνα ξεκάθαρη για τους Ευρωπαίους επόπτες και τους δανειστές.
Αποτελεσματικότερη θα είναι και η παρακολούθηση των πλάνων για τους στόχους μείωσης των καθυστερούμενων δανείων. Οπως είναι γνωστό, οι τράπεζες θα πρέπει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου να έχουν υποβάλει στην ΤτΕ αλλά και στον SSM αναλυτικούς στόχους μείωσης ανά κατηγορία δανείων.
Η ενδελεχής παρακολούθηση εν προκειμένω είναι το «κλειδί» για να προχωρήσουν ουσιαστικές και μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις.
Συγκεκριμένα η νέα Πράξη Εκτελεστικής Επιτροπής (ΠΕΕ) 102/30.8.2016 της ΤτΕ έχει στόχο:
■ Να βελτιωθεί το επίπεδο πληροφόρησης αναφορικά με τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων από τα πιστωτικά ιδρύματα, με την ενσωμάτωση περαιτέρω ανάλυσης σε σχέση με συγκεκριμένες πρακτικές διαχείρισης ανά κατηγορία δανείου
■ Να παρακολουθείται ο τρόπος εφαρμογής του Κώδικα Δεοντολογίας
■ Να είναι σαφής η εξέλιξη και απόδοση των τύπων ρύθμισης επί των μη εξυπηρετούμενων δανείων
Ακόμα προστέθηκαν δύο νέοι πίνακες, μέσω των οποίων απεικονίζονται απολογιστικά οι βασικοί και πρόσθετοι δείκτες απόδοσης για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, στο πλαίσιο της μνημονιακής υποχρέωσης για υποβολή και παρακολούθηση των εν λόγω δεικτών.
Το θέμα των «κόκκινων» δανείων συζητήθηκε και στη συνάντηση που είχε ο μεταβατικός διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ Χριστόφορος Στράτος με την επικεφαλής του SSM Ντανιέλ Νουί.
Ωστόσο το βασικό θέμα της συζήτησης ήταν η αναζήτηση δίαυλου καλύτερης επικοινωνίας και ευελιξίας σε ό,τι αφορά τη στελέχωση των Δ.Σ. των τραπεζών.
Ο SSM πάντως έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο αλλαγών στον νόμο για τη στελέχωση των Δ.Σ., αν και εμμέσως πλην σαφώς κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι ο νόμος είναι προβληματικός.
Εφημερίδα των Συντακτών