Συσπείρωση

ΕΒΖ : Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου

19/8/2016


ΕΒΖ : Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου

Όλοι εμείς, οι πρώην εργαζόμενοι της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά και κάθε ενεργός πολίτης της κοινωνίας μας, βλέπουμε με ζωηρό ενδιαφέρον την τύχη όλων των εταιριών που πήρε προίκα η Τράπεζα Πειραιώς με το χάρισμα της ΑΤΕ το 2012. Η ΕΒΖ και η ΑΤΕ Ασφαλιστική είναι δύο από αυτές.

Η Τράπεζα Πειραιώς, πήρε μαζί με την ΑΤΕ και την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, και η οποία (ΕΒΖ), μετέπειτα, μεταφέρθηκε στον εκκαθαριστή και την «κακή ΑΤΕ», αλλά η Τράπεζα Πειραιώς κράτησε τις απαιτήσεις της ΑΤΕ έναντι της ΕΒΖ, δηλαδή το χρέος.

Το σχέδιο διάσωσης που υπέβαλε η Τράπεζα Πειραιώς, και το οποίο, πρόσφατα, έκανε αποδεκτό το Δ.Σ. της ΕΒΖ, προβλέπει τα εξής:

·         Την πώληση των δύο κερδοφόρων εργοστασίων που κατέχει η ΕΒΖ στη Σερβία,
·         Την πώληση ακινήτων που κατέχει η ΕΒΖ στην Ελλάδα, και
·         Το κλείσιμο και την εκποίηση εργοστασίων στην Ελλάδα.

Στόχος είναι η πώληση των περιουσιακών στοιχείων της ΕΒΖ, σε οποιαδήποτε τιμή, ώστε να πάρει ρευστό η Τράπεζα Πειραιώς, έναντι του χρέους.

Αφού γίνει δεκτή αυτή η πρόταση, η Τράπεζα Πειραιώς θα χρηματοδοτήσει με περίπου 12 εκ. eur την ΕΒΖ, 5 εκ. eur στην αρχή και αργότερα τα υπόλοιπα.

Το Δ.Σ. της ΕΒΖ έκανε δεκτή την πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς και τις προηγούμενες ημέρες πιστώθηκαν 2,5 εκ. eur στους λογαριασμούς των τευτλοκαλλιεργητών μετά την εκταμίευση 5 εκ. eur συνολικά.

Το μέλλον της ΕΒΖ διαγράφεται σκοτεινό, γιατί πουλώντας τα πιο σημαντικά περιουσιακά της στοιχεία δεν θα καταφέρει να επιβιώσει.

Μόνοι κερδισμένοι θα είναι οι ξένοι επενδυτές, που θα αγοράσουν σε εξευτελιστικές τιμές, τόσο τα εργοστάσια στη Σερβία, όσο και τα ακίνητα στην Ελλάδα.

Οι μεγάλοι χαμένοι θα είναι, πρώτα από όλους, οι τευτλοπαραγωγοί, οι εργαζόμενοι στην ΕΒΖ και η οικονομία γενικότερα.

Παρακάτω παραθέτουμε μερικά κείμενα που σταχυολογήσαμε από το internet για ενημέρωση.
 

Η Τράπεζα Πειραιώς κρίνει το μέλλον της ΕΒΖ
Συντάκτης: 
Νίκος Φωτόπουλος
Φιλί ζωής ή ξαφνικός θάνατος για την ελληνική βιομηχανία ζάχαρης; Στο έλεος της Τράπεζας Πειραιώς βρίσκεται η πάλαι ποτέ κραταιά βορειοελλαδική επιχείρηση, αφού τα ταμειακά διαθέσιμα εξαντλούνται και ακόμη δεν έχει δοθεί η πρώτη δόση των 5 εκατομμυρίων ευρώ από την πιστώτρια τράπεζα.
«Εάν δεν απελευθερωθεί η πρώτη δόση από τα συνολικά 12 εκατ. ευρώ της συμφωνηθείσας νέας χρηματοδότησης, δεν μπορεί να προχωρήσει καμία διαδικασία», αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΒΖ, Χρήστος Ρώσσιος, εξηγώντας ότι «περιμένουμε ο ειδικός εκκαθαριστής της πρώην ΑΤΕ, που παραμένει βασικός μέτοχος της βιομηχανίας, να αποστείλει στην Τράπεζα Πειραιώς την επιστολή συναίνεσης σε όσα συμφώνησε η διοίκηση της ΕΒΖ, για να εκπληρωθεί και αυτό το προαπαιτούμενο».
Η νέα διοίκηση της ΕΒΖ έχει κλείσει το «πακέτο» όλων των ενεργειών που απαιτούσε η Τράπεζα Πειραιώς και τόσο οι εργαζόμενοι όσο και η προηγούμενη διοίκηση θεωρούσαν επαχθές και μη βιώσιμο.
Το καταγγελλόμενο ως «προβληματικό» σχέδιο διάσωσης(;) της Τράπεζας Πειραιώς έθετε ως απαράβατες προϋποθέσεις:
■ Πώληση των δύο κερδοφόρων θυγατρικών της ΕΒΖ στη Σερβία.
■ Χρηματοδότηση από σταδιακές εκταμιεύσεις, με 5 + 7 εκατομμύρια ευρώ.
■ Ομόφωνη αποδοχή των όρων αυτών από το Δ.Σ. της ΕΒΖ.
Μάλιστα, η τράπεζα φέρεται να ζητούσε τα 7 εκατ. από τα συνολικά 12 εκατ. ευρώ που θα χορηγήσει να δίνονται τμηματικά, κάθε φορά που θα επιτυγχάνονται πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας. Στο μεταξύ, ακόμη δεν έχει δώσει ούτε τα πρώτα 5.
Η γενική συνέλευση των μετόχων, που έχει στόχο να επικυρώσει και τυπικά τις αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου για την αποδοχή του σχεδίου που έχει προτείνει η Τράπεζα Πειραιώς, αναμένεται στις 26 Αυγούστου.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Ρώσσιο, «για να απελευθερωθούν τα 5 εκατ. ευρώ, δεν χρειάζεται να έχει πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση, αλλά αρκεί η ανακοίνωση της σύγκλησής της».
Κι ενώ πλέον η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης πλέει σε άγνωστα νερά, οι εργαζόμενοι της επιχείρησης καταγγέλλουν ολιγωρία στην πρόσληψη του απαραίτητου εξειδικευμένου εποχικού προσωπικού, προκειμένου να γίνει η συντήρηση των εργοστασίων και να ξεκινήσει χωρίς προβλήματα η καμπάνια (παραγωγική λειτουργία) της νέας σεζόν.
«Θέτουμε άμεσα προ των ευθυνών τους και των συνεπειών όλους τους εμπλεκόμενους», δήλωσε ο πρόεδρος των εργαζομένων, Χριστόδουλος Βαρκάκης, τονίζοντας πως «το εξειδικευμένο τακτικό προσωπικό έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, χωρίς να έχει γίνει καμία -έστω και υποτυπώδης- ανανέωση».
Η έναρξη της φετινής καμπάνιας προσδιορίζεται κατ' αρχάς από 1 έως 5 Σεπτεμβρίου για το εργοστάσιο στο Πλατύ Ημαθίας, ενώ για την Ορεστιάδα, μεταξύ 15-20 Σεπτεμβρίου. Τίποτε όμως δεν μπορεί να ξεκινήσει και να προχωρήσει χωρίς την πρώτη δόση των 5 εκατομμυρίων ευρώ.
Εφημερίδα των Συντακτών 3.8.2016
 

 
Επιβεβαιώνουν οι τευτλοκαλλιεργητές την πληρωμή 2,5 εκατ. ευρώ από την ΕΒΖ
"Κάλλιο αργά παρά ποτέ", ήταν η φράση με την οποία επιβεβαίωσε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, την πίστωση 2,5 εκατ. ευρώ στους λογαριασμούς των 4.000 τευτλοκαλλιεργητών της χώρας από την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης ΑΕ (ΕΒΖ) ο πρόεδρος των τευτλοκαλλιεργητών Κεντρικής Μακεδονίας, Παύλος Μπογιαννίδης, προσθέτοντας "παραμένει βέβαια εκκρεμότητα 2 εκατ. ευρώ, αλλά εδώ που φτάσαμε λέμε πάλι καλά".
Υπογραμμίζοντας την ικανοποίησή του για το ξεμπλοκάρισμα του ποσού των 5 εκατ. ευρώ από την πιστώτρια τράπεζα προς την ΕΒΖ ΑΕ, ο κ. Μπογιαννίδης επισήμανε "είναι θετικό ότι τα πράγματα προχωρούν, έστω και αν έχει σημειωθεί μεγάλη καθυστέρηση. Καλό θα ήταν να ανασυνταχθούν όλοι και να φροντίσουμε για το καλό της βιομηχανίας στα επόμενα χρόνια".
Στο πλαίσιο αυτό τόνισε, "εμείς οι τευτλοκαλλιεργητές ζητάμε απλώς να είναι συνεπής στις πληρωμές τους απέναντί μας και διαβεβαιώνουμε ότι το μόνο εύκολο είναι να επιτευχθεί ο στόχος των 100.000 στρεμμάτων του χρόνου".
Στο μεταξύ, πρόσφατα ο πρόεδρος της ΕΒΖ, Χρήστος Ρώσσιος, δήλωσε ότι τον Σεπτέμβριο, μετά από την πρώτη πώληση της νέας παραγωγής ζάχαρης, οι καλλιεργητές θα εξοφληθούν για την παραγωγή του 2015. Πρόσθεσε δε, ότι μέχρι το τέλος του 2016 θα έχουν λάβει και όλα τους τα χρήματα για τις ποσότητες τεύτλων που θα παραδώσουν από τη φετινή καλλιεργητική περίοδο.
Υπενθυμίζεται ότι με χθεσινή της ανακοίνωση η διοίκηση της ΕΒΖ ενημέρωνε πως σήμερα θα γίνει η πληρωμή των ιδιοκτητών συγκομιστικών μηχανών τεύτλων, ενώ αναφορικά με την έναρξη της διαδικασίας στα εργοστάσια της εταιρείας σε Πλατύ Ημαθίας και Ορεστιάδα, τονιζόταν, "με βάση τον προγραμματισμό η καμπάνια του 2016 θα ξεκινήσει το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Είναι εμφανές ότι μέσα από τις τεράστιες δυσκολίες που είχε να αντιμετωπίσει η νέα διοίκηση της ΕΒΖ ΑΕ, έγινε κατορθωτή η συνέχιση της λειτουργίας της βιομηχανίας και η εξυγίανση της προχωρά με γοργούς ρυθμούς".
Πηγή: ΑΠΕ 17.8.2016