Συσπείρωση

Πώληση της ATE Ασφαλιστικής στην γερμανική ERGO

18/8/2016

Πώληση της  
ATE Ασφαλιστικής στην γερμανική ERGO
 
Η Αγροτική Ασφαλιστική μεταβιβάστηκε στην Ergo έναντι περίπου 90 εκατ. Ευρώ. Τόσο ήταν το τίμημα με το οποίο ξεπουλήθηκε συνολικά ο όμιλος της Αγροτικής Τράπεζας στην Τράπεζα Πειραιώς με αποτέλεσμα η Ελλάδα να είναι τώρα η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που, παρότι αγροτική, δεν διαθέτει Αγροτική Τράπεζα.
Η ΑΤΕ Ασφαλιστική ήταν ένα από τα δώρα που πήρε για προίκα η Τράπεζα Πειραιώς με την απόκτηση της ΑΤΕ το 2012. Η πώλησή της εμπνέει ανησυχία τόσο για το μέλλον των εργαζομένων όσο και για το μέλλον της ίδιας της εταιρίας.
Ο όμιλος Ergo απαίτησε να υπάρξει κατ' εξαίρεση άρση των capital controls, προκειμένου να μεταφερθούν στη Γερμανία αποθεματικά της Αγροτικής Ασφαλιστικής ύψους 430 εκατ. Ευρώ.
Με αφορμή το γεγονός ότι η  Αγροτική Ασφαλιστική πουλήθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς στον γερμανικό όμιλο Ergo, δημοσιεύουμε μερικά κείμενα από το διαδίκτυο για ενημέρωση.
 
 

 
Η ERGO αγόρασε με 90,1 εκ. € την ΑΤΕ Ασφαλιστική
Στην ERGO Insurance Group, θυγατρική του γερμανικού κολοσσού Munich Re, πουλήθηκε η Αγροτική Ασφαλιστική από τον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς, έναντι τιμήματος 90,1 εκατ. ευρώ.
Με την κίνηση αυτή, η διοίκηση της ERGO δείχνει ότι «πιστεύει ακράδαντα στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και στις αναπτυξιακές δυνατότητες της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς, παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας τα τελευταία χρόνια και οι δραστηριότητές του στην Ελλάδα αποτελούν αναπόσπαστο και στρατηγικά σημαντικό τμήμα των διεθνών δραστηριοτήτων του.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Δρ Jochen Messemer, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ομίλου ERGO, «η Ελλάδα σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες έχει χαμηλή ασφαλιστική διείσδυση και βλέπουμε ευκαιρίες ανάπτυξης, κυρίως στις ασφαλίσεις Ζημιών».
 
Σχέδιο Αναδιάρθρωσης

Για την Τράπεζα Πειραιώς, η πώληση της ΑΤΕ Ασφαλιστικής αποτελεί μέρος του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης της τράπεζας, όπως αυτό έχει συμφωνηθεί με τις αρμόδιες αρχές ανταγωνισμού, το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων την αποεπένδυση από συγκεκριμένες μη αμιγώς τραπεζικές δραστηριότητες.
Ο κ. Ανθιμος Θωμόπουλος, CEO της Τράπεζας Πειραιώς, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «η τράπεζα κάνει ένα σημαντικό βήμα προς την υλοποίηση της στρατηγικής της για σταδιακή αποχώρηση από μη τραπεζικές δραστηριότητες, ανακατανέμοντας πόρους και εστιάζοντας στον πυρήνα των τραπεζικών εργασιών της.
Η ισχυρή φήμη και παρουσία της ERGO, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σε συνδυασμό με την υφιστάμενη μακροχρόνια συνεργασία μεταξύ των δύο ιδρυμάτων στον τομέα του bancassurance διασφαλίζει τις καλύτερες προοπτικές για την ΑΤΕ Ασφαλιστική, τους εργαζομένους και τους πελάτες της».
Η ATE Ασφαλιστική κατέχει την 5η θέση στην ελληνική ασφαλιστική αγορά στους κλάδους κατά Ζημιών, παρέχοντας παράλληλα και ασφαλιστικά προϊόντα Ζωής και Υγείας στους πελάτες της. Η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων της Εταιρείας διαμορφώθηκε πέρυσι στα 170 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 130 εκατ. αντιστοιχούσαν στις ασφάλειες των κλάδων κατά Ζημιών.
ΜΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
Έθνος 18/8/2014
 
 

 
 
ΑΤΕ Ασφαλιστική: Η ERGO, το «στοίχημα» των ακινήτων και το παρασκήνιο
Γιατί η τυχόν μεταβίβαση των ακινήτων της ΑΤΕ Ασφαλιστικής στη μητρική της Τράπεζα Πειραιώς θα στείλει την πρώτη στην αγκαλιά της ERGO. Τρία κρίσιμα ερωτήματα για το μέλλον του deal. Η πολιτική «επενδύουμε Ελλάδα».
«Σήμα» για την ολοκλήρωση του deal που αφορά στην πώληση της ΑΤΕ Ασφαλιστικής στην ERGO Hellas θα δώσει τυχόν ενεργοποίηση της προϋπάρχουσας απόφασης για την αγορά των ακινήτων της ΑΤΕ Ασφαλιστικής από την Τράπεζα Πειραιώς .
Και αυτό γιατί η αρχική συμφωνία που σύναψε η Tράπεζα Πειραιώς με τον γερμανικό όμιλο ERGO το φθινόπωρο του 2014 για την πώληση της θυγατρικής της ΑΤΕ Ασφαλιστικής στην ERGO Hellas προέβλεπε πως θα προηγείτο η διάθεση των ακινήτων της ΑΤΕ στη μητρική της Τράπεζα (με τον τρόπο αυτό θα βελτιωνόταν περαιτέρω η ρευστότητα και η κεφαλαιακή επάρκεια της πωλούμενης εταιρείας).
Έτσι, στην οικονομική έκθεση για τα αποτελέσματα της χρήσης 2015 της ΑΤΕ Ασφαλιστικής αναφέρεται ότι εντός του 2016 αναμένεται να ολοκληρωθεί η πώληση στην Τράπεζα Πειραιώς 25 ακινήτων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά, Ηράκλειο, Πάτρα, Λάρισα, Ιωάννινα, Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Καρδίτσα, Κιάτο, Αγρίνιο, Ρίο, Σητεία.
Μάλιστα, τα παραπάνω ακίνητα θα μεταβιβαστούν, με βάση την απόφαση της προαναφερόμενης έκτακτης γενικής συνέλευσης, στη λογιστική αξία που είχαν στις οικονομικές καταστάσεις της 31ης Μαρτίου του 2014. Ήτοι το τίμημα θα ανέλθει σε 16,29 εκατ. ευρώ. Για τον παραπάνω λόγο η ΑΤΕ Ασφαλιστική ταξινομεί τα 25 ακίνητα στο χαρτοφυλάκιο «διακρατούμενα προς πώληση».
Το κτίριο που στεγάζει τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στην Αθήνα θα παραμείνει στην ιδιοκτησία της ΑΤΕ. Για τον λόγο αυτόν επανεκτιμήθηκε η αξία του στις 31 Δεκεμβρίου 2015 από ανεξάρτητο ορκωτό εκτιμητή ακινήτων και διενεργήθηκε απομείωση συνολικού ύψους 1,36 εκατ. ευρώ.
Τρία κρίσιμα ερωτήματα
Παρ' όλα αυτά, η «μεταφορά» των ακινήτων της ΑΤΕ στην Πειραιώς όχι μόνο δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα, αλλά επίσης δεν υπάρχει κάποια επίσημη πληροφορία που να αναφέρεται στο πότε αυτή θα γίνει. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί μια ακόμη διάψευση σε όσους από τα τέλη του 2015 υποστηρίζουν πως «είναι θέμα λίγων ημερών προκειμένου να ολοκληρωθεί το deal»...
Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, το πρώτο κρίσιμο ερώτημα είναι το γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί η πώληση της ΑΤΕ Ασφαλιστικής, είκοσι ένα μήνες μετά την υπογραφή του MoU (έκτοτε τα ίδια κεφάλαια της ΑΤΕ έχουν αυξηθεί), έξι μήνες μετά την επιτυχή επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και περίπου δύο μήνες μετά την ημερομηνία που όλοι βεβαιώθηκαν για τη θετική αξιολόγηση της Ελλάδας από τους «θεσμούς».
Αληθεύει άραγε η φημολογία πως οι Γερμανοί έχουν εκφράσει την έντονη δυσφορία τους για το καθεστώς των capital controls και έχουν ζητήσει την ύπαρξη ευελιξίας σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης των επενδύσεων της ΑΤΕ;
Το δεύτερο κρίσιμο ερώτημα είναι το μέχρι πόσο είναι διατεθειμένη η Τράπεζα Πειραιώς  να περιμένει την τελική απόφαση της ERGO. Λέγεται (χωρίς όμως να επιβεβαιώνεται) πως έχει δοθεί ένα χρονικό περιθώριο μέχρι και τον προσεχή Σεπτέμβριο, έτσι ώστε -αν χρειαστεί- ο τραπεζικός όμιλος να αναζητήσει άλλον αγοραστή.
Και το τρίτο ερώτημα έγκειται στο αν το πιθανό deal που θα συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών θα διαφέρει σημαντικά από το περιεχόμενο του MoU του 2014, καθώς αν συμβεί κάτι τέτοιο, λέγεται ότι θα πρέπει να δώσει εκ νέου τη συγκατάθεσή του το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Αγόρασε «Ελλάδα» το 2015
Στα αξιοσημείωτα της περασμένης χρήσης είναι η σημαντική αλλαγή στη διάρθρωση των επενδύσεων της ΑΤΕ Ασφαλιστικής, με αύξηση της έκθεσης σε τίτλους του ελληνικού δημοσίου και αποφυγή μεταφοράς μέρους των ταμειακών διαθεσίμων στο εξωτερικό, ή αύξησης των θέσεων σε διεθνείς τίτλους.
Έτσι, στο τέλος του 2015 είχε τοποθετημένα σε Έντοκα Γραμμάτια Ελληνικού Δημοσίου 209 εκατ. ευρώ και σε κρατικά ομόλογα 30,5 εκατ. ευρώ. Τα ταμειακά της διαθέσιμα ανέρχονταν στα 55,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 49 εκατ. ευρώ είναι σε καταθέσεις προθεσμίας ελληνικών τραπεζών (κυρίως στην Πειραιώς) και μόλις 1,8 εκατ. ευρώ σε καταθέσεις προθεσμίας σε ξένο νόμισμα.
Σημειώνεται ότι στο τέλος του 2014 τα ταμειακά διαθέσιμά της έφθασαν στα 295 εκατ. ευρώ, λόγω και της επικείμενης μεταβίβασης του 100% του μετοχικού της κεφαλαίου στην Ergo. Η προκήρυξη των εκλογών και η επάνοδος της αβεβαιότητας βρήκε, ως εκ τούτου, την εταιρεία με υψηλή ρευστότητα, η οποία διοχετεύθηκε σε αγορές εντόκων γραμματίων και αγορές μετοχών εσωτερικού, απευθείας ή μέσω Αμοιβαίων Κεφαλαίων.
Στο τέλος του 2015, η ασφαλιστική διέθετε έντοκα γραμμάτια αξίας 209 εκατ. ευρώ, ενώ είχε μειώσει την έκθεσή της σε μετοχές και ειδικότερα σε τραπεζικούς τίτλους. Η δε επιβολή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων είχε ως αποτέλεσμα να έχει μεγάλο μέρος των τοποθετήσεών της σε κρατικούς τίτλους και το σύνολο σχεδόν των ταμειακών της διαθεσίμων σε εγχώριες τράπεζες.
Χαρακτηριστικό είναι ότι σε σύνολο επενδύσεων, ταμειακών διαθεσίμων και απαιτήσεων ύψους 473 εκατ. ευρώ επενδύσεις και καταθέσεις ύψους 391 εκατ. ευρώ φέρουν πιστοληπτική διαβάθμιση μεταξύ Baa2 ως C, ενώ τα υπόλοιπα 81,2 εκατ. ευρώ δεν έχουν καν πιστοληπτική αξιολόγηση! Η εταιρεία δεν διαθέτει επενδύσεις που να έχουν αξιολόγηση μεταξύ A3 και ΑΑΑ.
Euro2day 23/6/2016
 

 
 
Έκλεισε το deal ERGO – Αγροτική Ασφαλιστική
Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της συμφωνίας για την πώληση  του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της ATE Ασφαλιστικής στην ERGO International AG, θυγατρική της Munich Re, μετά την πλήρωση του συνόλου των προβλεπόμενων στη σχετική σύμβαση όρων, καθώς και τη λήψη όλων των απαιτούμενων εγκρίσεων από τους αρμόδιους φορείς, συμπεριλαμβανομένου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ERGO International AG κατέβαλε τίμημα που ανέρχεται σε €90,1 εκατ σε μετρητά, για το συνολικό ποσοστό συμμετοχής της Τράπεζας Πειραιώς στην ATE Ασφαλιστική. To τίμημα υπόκειται σε αναπροσαρμογή, μετά την ολοκλήρωση της πώλησης, βάσει συνήθων κριτηρίων αναπροσαρμογής τιμήματος εξαγοράς, σύμφωνα με τους όρους της σχετικής σύμβασης αγοραπωλησίας μετοχών. Η συναλλαγή βελτιώνει το δείκτη CET-1 του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς κατά περίπου 5 μονάδες βάσης, με στοιχεία 31 Μαρτίου 2016, κυρίως από τη μείωση του σταθμισμένου ενεργητικού κατά €0,2 δισ. 
Η ΑΤΕ Ασφαλιστική κατέχει σημαντική θέση στην ελληνική ασφαλιστική αγορά στον κλάδο Ζημιών, παρέχοντας παράλληλα και ασφαλιστικά προϊόντα Ζωής και Υγείας, τονίζει η Τράπεζα Πειραιώς.
Ο κ. Γιώργος Πουλόπουλος, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, δήλωσε: 
"H πώληση της ATE Ασφαλιστικής υπογραμμίζει τη δέσμευσή μας στην υλοποίηση του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης της Τράπεζας, το οποίο προβλέπει, μεταξύ άλλων, την αποεπένδυση από συγκεκριμένες μη αμιγώς τραπεζικές δραστηριότητες. Η επένδυση στην Ελλάδα ενός ισχυρού Ομίλου, όπως αυτός της ERGO, επιβεβαιώνει το διεθνές ενδιαφέρον για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, σε μια περίοδο που οι άμεσες ξένες επενδύσεις και οι θέσεις απασχόλησης έχουν εξαιρετική βαρύτητα για την εγχώρια αγορά. Η τεχνογνωσία και  η ισχυρή φήμη της ERGO διασφαλίζουν τη συνέχιση της επιτυχούς πορείας της ΑΤΕ Ασφαλιστικής, με τη συνδρομή των εργαζομένων της και προς όφελος των πελατών της."
 
Τι ανέφερε νωρίτερα το Capital.gr:
Προς οριστικοποίηση οδεύει η συμφωνία εξαγοράς της Αγροτικής Ασφαλιστικής από την Ergo Insurance Group, μέλος του ομίλου της Munich Re.
Σύμφωνα με πληροφορίες, όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες, εγκρίσεις και επιπλέον έλεγχοι που απαιτήθηκαν για να προχωρήσει το deal έχουν ολοκληρωθεί και, εκτός απροόπτου, θα πρέπει να αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις.
Υπενθυμίζεται πως η Ergo, δεύτερη μεγαλύτερη ασφαλιστική στη Γερμανία, με καταγεγραμμένα ασφάλιστρα 17,9 δισ. ευρώ το 2015 και 43.000 εργαζομένους, είχε ανακοινώσει τον Αύγουστο του 2014 πως κατέληξε σε συμφωνία για την απόκτηση του 100% της ATE Ασφαλιστική από την Τράπεζα Πειραιώς, έναντι τιμήματος 90,1 εκατ.ευρώ.
Το deal είχε περάσει από Συμπληγάδες στο διάστημα που μεσολάβησε καθώς σύμφωνα με δημοσιεύματα (που διαψεύστηκαν από τη διοίκηση της Ergo Hellas) υπήρξαν εμπόδια που καθυστερούσαν την εξαγορά. Οι πιο πρόσφατες πληροφορίες ανέφεραν, ωστόσο, πως η συμφωνία είχε μπει ξανά σε τροχιά για την ολοκλήρωσή της, η οποία δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί άμεσα.
Οι ασφαλιστικές εργασίες της Αγροτική Ασφαλιστικής, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του 2015, ανήλθαν σε 125,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 94,5 εκατ. ευρώ αφορούν σε ασφάλιστρα του κλάδου γενικών ασφαλίσεων. Αντίστοιχα, τα ασφάλιστρα του κλάδου ζωής ανήλθαν σε 31,3 εκατ. ευρώ, ενώ κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν στα 18,5 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της εταιρείας ανήλθε στο 385,7%.

capital 1/8/2016