Συσπείρωση

Reuters: Προς αντικατάσταση το ένα τρίτο των ΔΣ των τραπεζών έως Σεπτέμβρη

14-07-2016

Προς αλλαγή περίπου 15 με 18 μέλη
Οι εγχώριες τράπεζες θα πρέπει να αντικαταστήσουν σχεδόν το ένα τρίτο των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων τους έως τον Σεπτέμβριο με στόχο την ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης, είπαν στο Reuters τραπεζίτες με γνώση του θέματος.

Στα Διοικητικά Συμβούλια αρκετών τραπεζών συμμετέχουν παραδοσιακά επιχειρηματίες, συνδικαλιστές και σε ορισμένες περιπτώσεις και πολιτικοί, σημειώνει το πρακτορείο.

Στο πλαίσιο, ωστόσο, του τρίτου σχεδίου διάσωσης, η Αθήνα συμφώνησε να ενισχύσει τα Διοικητικά Συμβούλια των τραπεζών με έμπειρα υψηλής κατάρτισης τραπεζικά στελέχη και να κόψει τους δεσμούς των τραπεζών με τους πολιτικούς, είπε ένας τραπεζίτης.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) προσέλαβε τον Απρίλιο ανεξάρτητο σύμβουλο για την αξιολόγηση των Διοικητικών Συμβουλίων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, που αναφέρει ότι θα μπορούσαν να αντικατασταθούν συνολικά έως και 18 μέλη.

«Θα πρέπει να αντικατασταθούν περίπου 15 με 18 μέλη, κυρίως μη εκτελεστικά, ορισμένοι επιχειρηματίες και σε ορισμένες περιπτώσεις συνδικαλιστές», είπε στο Reuters υψηλόβαθμος τραπεζίτης με γνώση του θέματος χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Ο πρώτος τραπεζίτης επιβεβαίωσε τον αριθμό.
Οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες -Εθνική, Πειραιώς, Eurobank, Alpha Bank- έχουν συνολικά 58 μέλη στα Διοικητικά Συμβούλια τους.

Τo ΤΧΣ επιβεβαίωσε ότι έχει αποστείλει την μελέτη του ανεξάρτητου συμβούλου, της Spencer Stuart, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.
Το ΤΧΣ συμμετέχει στις τράπεζες με μερίδια από 40% έως 2,4% μετά από τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους στην χώρα. Η τελευταία ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2015 και διέθεσε 5,4 δισ. ευρώ στο τραπεζικό σύστημα.
Τα νέα κριτήρια για την επιλογή των μελών των διοικητικών συμβουλίων είναι αυστηρότερα και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, 10ετή τραπεζική εμπειρία, ειδικές γνώσεις στη διαχείριση κινδύνων, ενώ δεν επιτρέπουν την συμμετοχή σε πολιτικά κόμματα ή κυβερνητικές θέσεις για τα τελευταία 4 έτη.

«Θα υπάρξουν μερικές αλλαγές και σε υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη», είπε ο υψηλόβαθμος τραπεζίτης κατονομάζοντας την πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας, Λούκα Κατσέλη, προσθέτοντας ότι πιθανότατα θα πρέπει να αποχωρήσει.
Η κυρία Κατσέλη ήταν επικεφαλής της «Κοινωνικής Συμμαχίας», κόμματος που είχε ιδρύσει πριν τις εκλογές του 2015, ενώ ήταν υπουργός Οικονομίας το 2009. Υποστήριξε τον ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια τοποθετήθηκε πρόεδρος της Εθνική όταν ο σημερινός πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κέρδισε τις εκλογές.

«Η κυβέρνηση είναι σε συζητήσεις με τους δανειστές για να αλλάξει ο συγκεκριμένος όρος (για την πολιτική θέση) ώστε η Κατσέλη να παραμείνει», είπε τραπεζική πηγή.
Η Εθνική τράπεζα δεν δέχθηκε να σχολιάσει.
Η μελέτη αξιολόγησης της Spencer Stuart, που ξεκίνησε τον Απρίλιο, έχει αποσταλεί στην Τράπεζα της Ελλάδας.
«Η κάθε μία από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες έχει λάβει το κομμάτι της έκθεσης που την αφορά», είπε ο πρώτος τραπεζίτης.
«Οι τράπεζες έχουν περιθώριο έως τα τέλη Ιουλίου να ενημερώσουν το ΤΧΣ για τις αλλαγές στα διοικητικά τους συμβούλια και να τα εφαρμόσουν το αργότερο έως τον Σεπτέμβριο», πρόσθεσε.
Η Eurobank και η Πειραιώς επιβεβαίωσαν ότι έχουν λάβει την μελέτη αξιολόγησης, αλλά δεν θέλησαν να δώσουν λεπτομέρειες.
Η Αlpha Bank δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για σχόλια.
Πηγή: in.gr, 13/7/2016