Συσπείρωση

Εκλογές ΣΕΤΑΠ: Οι νίκες μας χαροποιούν, οι ήττες μας πεισμώνουν Μια αποτίμηση των εκλογών του ΣΕΤΑΠ

14-07-2016
  

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Οι εκλογές του ΣΕΤΑΠ, που ολοκληρώθηκαν την περασμένη εβδομάδα με την έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων, ανέτρεψαν το σκηνικό της τελευταίας τριετίας, ανέδειξαν πρώτη δύναμη τη ΔΗΣΥΕ και νικήτριες τις παρατάξεις  ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ, που σημείωσαν αύξηση της εκλογικής τους δύναμης κατά 50% περίπου, ενώ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, ΕΣΑΚ και ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΤΛΙΑ υπέστησαν περίπου ισόποση ποσοστιαία μείωση της εκλογικής τους δύναμης. Πια αναλυτικά τα αποτελέσματα των εκλογών του 2016 & 2013 έχουν ως εξής:

 
 
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΕΤΑΠ 2013/2016
 
  ΨΗΦΟΙ % ΕΔΡΕΣ ΨΗΦΟΙ % ΕΔΡΕΣ
  2013 2016
ΔΗΣΥΕ 717 24,40 5 838 37,26 7
ΔΑΚΕ 559 19,02 4 672 29,88 6
ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ 997 33,92 6 409 18,19 4
ΕΣΑΚ 509 17,32 3 245 10,89  2
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ 157 5,34 1 85 3,79  -
             
ΣΥΝΟΛΑ 2.939 100,00 19 2.249 100,00 19
 

 
Μια ερμηνεία του αποτελέσματος

Το εκλογικό αποτέλεσμα δεν μας ικανοποιεί, αποτελεί ήττα για μας τόσο σε σχέση με τις εκλογές του 2013 όσο και με τη γενικότερη μακρόχρονη πορεία μας, αλλάζει το συνδικαλιστικό τοπίο με άνοδο των εργοδοτικών δυνάμεων, θέτει σε κίνδυνο τα κεκτημένα των εργαζομένων της πρώην ΑΤΕ και βάζει στη ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ νέα καθήκοντα για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων μας και την αποτροπή δυσμενών επιπτώσεων στους εργαζόμενους της τράπεζας.

Κατά την γνώμη μας τα εκλογικά αποτελέσματα οφείλονται στο πολιτικό σκηνικό, στη διανομή των αποθεματικών του ΕΛΕΜ, στην αποδόμηση της δράσης του Συλλόγου από τις παρατάξεις ΔΗΣΥΕ & ΔΑΚΕ με συστηματική ψευδολογία, στην εργοδοτική παρέμβαση αλλά και στην αδυναμία μας να προβάλουμε πειστικά το πολύπλευρο έργο της προηγούμενης τριετίας. Πιο αναλυτικά:

Το νόημα της ψήφου των εκλογών

Το χάρισμα της ΑΤΕ στην τράπεζα Πειραιώς το 2012 δημιούργησε σοκ στους εργαζόμενους της γιατί χάσαμε τη δουλειά μας από πολιτικές σκοπιμότητες της συγκυβέρνησης Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ και απογοήτευση για τις παρατάξεις που διοικούσαν τότε το Σύλλογο, επειδή οι εργαζόμενοι πίστευαν, σωστά κατά τη γνώμη μας, ότι οι παρατάξεις αυτές γνώριζαν για το deal αλλά σιώπησαν υπακούοντας στο κομματικό τους καθήκον.

Η ψήφος του 2013 ήταν τιμωρητική προς τις κυρίαρχες παρατάξεις, που θεωρήθηκαν από την πλειοψηφία των συναδέλφων/ισσών συνυπεύθυνες για το κλείσιμο της ΑΤΕ το 2012. Τρία χρόνια μετά, το 2016, η οργή υποχώρησε και τη θέση της έχει καταλάβει η απογοήτευση και ο φόβος για την επόμενη ημέρα που οδήγησε σε αύξηση της εκλογικής δύναμης των ΔΗΣΥΕ & ΔΑΚΕ.
 
Το πολιτικό σκηνικό

Το 2013, το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα της κρίσης καθορίζονταν από μια διάχυτη ελπίδα για την Αριστερά και τα οράματά της. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υποσχεθεί τον καταλογισμό των ευθυνών για το χάρισμα της ΑΤΕ, την επαναλειτουργία της ΑΤΕ, αλλά και την αλλαγή διοίκησης όλων των ιδιωτικών τραπεζών, που είχαν ανακεφαλαιοποιηθεί με χρήματα του Ελληνικού Δημοσίου.

Η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, όπως και οι παρατάξεις ΕΣΑΚ & ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ, ωφελήθηκε από τη θετική γνώμη που είχε το 2013 η κοινωνία για την Αριστερά και επί πλέον εκτιμήθηκε (όπως ήταν και εξακολουθεί να είναι) ως μια παράταξη αγωνιστική και έντιμη που έλεγε πάντα την αλήθεια στους συναδέλφους χωρίς να λογαριάζει το πολιτικό κόστος. Έτσι, το 2013, τα εκλογικά μας ποσοστά εκτοξεύτηκαν.

Το 2016 το πολιτικό σκηνικό έχει αλλάξει σημαντικά. Η αθέτηση των υποσχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, ανεξάρτητα από τους λόγους που έγινε, έπληξε την Αριστερά και τα οράματα της, έφερε απογοήτευση στη κοινωνία και στους συναδέλφους/ισσες. Η περίπου ισόποση ποσοστιαία πτώση των παρατάξεων του αριστερού τόξου (ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, ΕΣΑΚ, ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ) μας οδηγεί στην εκτίμηση ότι η αλλαγή του πολιτικού σκηνικού είναι σημαντικός παράγοντας αλλαγής των εκλογικών προτιμήσεων.
 
Τα αποθεματικά του ΕΛΕΜ

Η άποψη της ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ για τη χρησιμοποίηση των αποθεματικών του ΕΛΕΜ έρχεται από παλιά, από τις ημέρες που υπήρχε η ΑΤΕ και το Ταμείο Υγείας λειτουργούσε κανονικά. Τότε είχαμε προτείνει τα χρήματα του ΕΛΕΜ να χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες του ΤΥΠΑΤΕ.

Αργότερα, με το κλείσιμο της ΑΤΕ και τη μεταφορά της ασφάλισης μας στο ΤΑΥΤΕΚΩ, η άποψή μας επαναδιατυπώθηκε και προτείναμε να λειτουργήσει το ΤΥΠΑΤΕ ως συμπληρωματικός φορέας ασφάλισης, αφού είχε γίνει η επιλογή του ΤΑΥΤΕΚΩ από την Πειραιώς ως κύριου φορέα ασφάλισης.

Η άποψη της ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ βάζει ως κύριο πρόταγμα το αγαθό της υγείας και όχι τη διανομή των αποθεματικών. Με την επαναλειτουργία του Ταμείου Υγείας, μέσω της παροχής υπηρεσιών υγείας, την κοινή μας περιουσία θα την απολάμβαναν όλοι, και δεν θα βλέπαμε την ανθρωποφαγία που εκτυλίσσεται σήμερα σε όλο της το μεγαλείο.

Η άποψή μας για το Ταμείο Υγείας θεωρήθηκε από κάποιους ηθική μεν αλλά ρομαντική και ουτοπική. Στο έδαφος αυτό, βοηθούσης της κρίσης και της ανέχειας, βρήκαν ανταπόκριση οι υποσχέσεις για οικονομικό βοήθημα. Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για τα αποθεματικά του ΕΛΕΜ επέσπευσαν την απόφαση της μερικής διανομής των αποθεματικών. Άλλωστε οι εκλογές ερχόντουσαν και οι υποστηρικτές της διανομής (ΔΑΚΕ, ΔΗΣΥΕ, ΕΣΑΚ) προσδοκούσαν εκλογικά οφέλη.

Η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ πιστεύει ότι στο συνδικαλισμό λέμε πάντα την αλήθεια ανεξάρτητα από το πολιτικό κόστος, δεν λαϊκίζει για να κερδίσει την εξουσία. Απέναντι στη διαχειριστική λογική που επιθυμεί να μοιράσει την κοινή μας περιουσία, που μας κληροδότησαν οι προηγούμενες γενιές, αντιτάσσουμε το σχέδιο για τη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος. Δεν μοιράζουμε χρήματα και ανθρωποφαγία. Δεν υποστηρίζουμε την άποψη που λέει: ο καθένας για την πάρτη του και ο σώζων εαυτόν σωθείτω.

Η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ πλήρωσε, πιστεύουμε, το τίμημα της θέσης της. Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε όλοι και με την απειλή της αρπαγής των αποθεματικών, το οικονομικό βοήθημα αποτέλεσε την «συνδικαλιστική επιτυχία» των ΔΗΣΥΕ και ΔΑΚΕ
 
Η αποδόμηση του Συλλόγου

Την τριετία που πέρασε οι παρατάξεις ΔΗΣΥΕ & ΔΑΚΕ αποδόθηκαν σε ένα πόλεμο φθοράς κατά του Συλλόγου και του προεδρείου του. Από την επομένη των αποτελεσμάτων με την άρνηση τους να συμμετάσχουν σε ένα προεδρείο από όλους και στη συνέχεια με συνεχή πόλεμο, με μηδενιστική κριτική με πολλά ψέματα (υπόθεση Κουτρουμάνη από ΔΑΚΕ), με απαξιωτικές αναφορές στη διοίκηση του Συλλόγου («το προεδρείο του τίποτα») πέρασαν ένα κλίμα αρνητικό για το Σύλλογο και την διοίκηση του. Σε αυτό βοήθησαν και τα παπαγαλάκια του διαδικτύου, πρώην στελέχη και οπαδοί των παρατάξεων ΔΗΣΥΕ & ΔΑΚΕ. Δυστυχώς η αποδομητική κριτική βρήκε ανταπόκριση στην απογοήτευση των συναδέλφων για τις συνθήκες εργασίας που θεώρησαν το σύλλογο υπεύθυνο για την πιεστική καθημερινότητα.
 
Πολύπλευρο το έργο του ΣΕΤΑΠ
 
Στη ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ πιστεύουμε σε ένα ταξικό, πολιτικό, αγωνιστικό αλλά όχι κομματικό συνδικαλισμό. Πάντα δηλώναμε την ανεξαρτησία μας από κομματικούς φορείς και το αποδεικνύαμε με τη στάση μας. Ανεξαρτησία που εκφράζεται με την άσκηση κριτικής στην κυβέρνηση και στον εργοδότη και σηματοδοτεί έναν άλλο συνδικαλισμό, που δύναμή του είναι η δύναμη που του δίνουν οι συνάδελφοι με τη συμμετοχή τους και όχι τα κομματικά ρουσφέτια (που δεν τα ζητήσαμε ποτέ), ούτε οι συναναστροφές με τη διοίκηση για την ικανοποίηση δικών μας, προσωπικών εξυπηρετήσεων.

Αυτό τον συνδικαλισμό εφαρμόσαμε και την τριετία που βρεθήκαμε στο τιμόνι του ΣΕΤΑΠ. Συγκρουστήκαμε με την εκάστοτε κυβέρνηση και την εργοδοσία υπερασπιζόμενοι τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Τα αποτελέσματα της παρέμβασης μας είναι εντυπωσιακά αν και υποτιμημένα από τους απογοητευμένους συναδέλφους μας. Παρ όλες τις προσπάθειές μας να φτάσει το τριετές έργο σε όλους τους συναδέλφους, το κλίμα της γενικότερης απαξίωσης για τα κοινά δεν μας ευνόησε.

Το εκλογικό αποτέλεσμα στέλνει άλλο ένα μήνυμα. Νομίζουμε ότι κάποιοι συνάδελφοι προτίμησαν να ψάξουν ατομικές λύσεις στα προβλήματά της καθημερινότητας, επιλέγοντας τον εύκολο δρόμο των δήθεν καλών σχέσεων με τον εργοδότη, που τους πρότειναν οι παρατάξεις της ΔΗΣΥΕ και της ΔΑΚΕ παρότι αυτός ο δρόμος έχει αποδειχτεί αδιέξοδο που δεν δίνει μόνιμες και συλλογικές λύσεις στα εργασιακά μας προβλήματα.
 
Συνεχίζουμε τον αγώνα!

Την Παρασκευή 15/7/2016 θα συνεδριάσει το νέο διοικητικό συμβούλιο για να συγκροτηθεί σε σώμα σηματοδοτώντας και την αρχή της νέας περιόδου. Τα προβλήματα είναι πολλά και γνωστά και οι συνάδελφοι περιμένουν την επίλυση τους.

Η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ πιστεύει ότι κανείς δεν περισσεύει αυτές τις δύσκολες ώρες και θα προτείνει ένα προεδρείο που θα συμμετέχουν όλοι ανάλογα με την εκλογική τους δύναμη, ένα προεδρείο αναλογικό-αντιπροσωπευτικό. Είναι η πάγια πρόταση μας για τη συγκρότηση του προεδρείου, είναι η πρόταση που κάναμε και όταν είχαμε την πρωτοβουλία των κινήσεων πριν τρία χρόνια. Τότε δεν την αποδέχτηκαν ΔΗΣΥΕ & ΔΑΚΕ γιατί είχαν άλλη στόχευση, τώρα που οι συνθήκες έχουν αλλάξει ελπίζουμε να έχουν αλλάξει και άποψη.

Ο ΣΕΤΑΠ χτυπιέται από πολλές μεριές. Είναι στο στόχαστρο της διοίκησης γιατί το φορτίο της ΑΤΕ είναι βαρύ και η υπόθεση της διάλυσης της εκκρεμεί. Οι ατομικές συμβάσεις εργασίας εμποδίζουν τις μειώσεις των μισθών. Οι εργαζόμενοι στη πλειοψηφία έχοντας την εμπειρία της ΑΤΕ, εμφορούνται από μια άλλη αντίληψη εργασιακή, τραπεζική και συνδικαλιστική.

Τον Σύλλογο εποφθαλμιούν και νεότευκτοι συνδικαλιστές που έχουν βγει στο ψάξιμο μελών με όπλο τη φτήνια των συνδρομών κραδαίνοντας τη γύμνια τους.
Ο ΣΕΤΑΠ τέλος απειλείται από τους τέως «συναδέλφους» μας που διεκδικούν στα δικαστήρια το «δίκιο» τους από το λογαριασμό εξερχομένων αδιαφορώντας αν σπρώχνουν το Σύλλογο στη χρεωκοπία.

Τι κάνουμε; Μένουμε στον Σύλλογο μας τον ΣΕΤΑΠ και αντιμετωπίζουμε όλοι μαζί τα προβλήματα. Μένουμε στον ΣΕΤΑΠ και συνεχίζουμε να παλεύουμε με όπλα μας την αλληλεγγύη και την αξιοπρέπεια. Δεν απογοητευόμαστε, δεν εγκαταλείπουμε τον Σύλλογο. Δεν υπάρχουν παράδεισοι σε άλλους συλλόγους και η ιδιώτευση είναι η χειρότερη λύση.

Η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, από τη θέση που της έδωσαν οι συνάδελφοι, θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των εργαζομένων, να διεκδικεί την επίλυση των προβλημάτων τους να στηρίζει το έργο του Συλλόγου όπως έκανε πάντα στη τριακοπενταετή πορεία της.