Συσπείρωση

ΕΛΕΜ Επικίνδυνες σιωπές σε ερωτήματα για το ύψος του οικονομικού βοηθήματος

04-06-2016
 

Πιστεύαμε και πιστεύουμε ότι τα αποθεματικά θα έπρεπε να αξιοποιηθούν διαφορετικά, σε ένα ταμείο υγείας που θα παρέχει συμπληρωματική περίθαλψη. Ένα ταμείο που με τα αποθεματικά και μια μικρή εισφορά θα κάλυπτε το τεράστιο κενό στην περίθαλψη που έχει προκύψει με το κλείσιμο του ΤΥΠΑΤΕ.

Υπερασπιστήκαμε στα δικαστήρια τα αποθεματικά από τους συναδέλφους που με αγωγές διεκδίκησαν την επιστροφή των εισφορών τους και κατορθώσαμε να αποτρέψουμε μια εξέλιξη, που θα ήταν άδικη και καταστροφική για τη συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων, αφού χίλιοι περίπου συνάδελφοι θα έπαιρναν το σύνολο σχεδόν των αποθεματικών. Τολμούμε να πούμε ότι αν τώρα υπάρχουν χρήματα για να δίδεται το οικονομικό βοήθημα αυτό οφείλεται στη ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ που υπερασπίστηκε τα αποθεματικά στα δικαστήρια.

Δυστυχώς δεν κατορθώσαμε να πείσουμε την πλειοψηφία των συναδέλφων στην πρόταση μας. Οι συνάδελφοι επέλεξαν την διανομή με συντριπτική πλειοψηφία κατά τη πρόσφατη καταστατική ψηφοφορία.
Η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ όπως είναι αυτονόητο από την μακρόχρονη ιστορία της μετά την εξέλιξη αυτή προσπαθεί για τη δίκαιη, διαφανή και σωστή υλοποίηση της απόφασης χορήγησης του οικονομικού βοηθήματος. Αυτά λέγαμε πρόσφατα, στις 13/4, και συνεχίζουμε...
 
Περίεργες αυξομειώσεις πινάκων  χωρίς λογική εξήγηση
Πάρθηκε μια απόφαση στις αρχές Απρίλη μετά τα αποτελέσματα της πανελλαδικής ψηφοφορίας, για διανομή βοηθήματος από τα αποθεματικά του ΕΛΕΜ σε ένα συγκεκριμένο πληθυσμό συναδέλφων. Η διανομή αυτή αποφασίστηκε να γίνει με βάση ένα πίνακα που περιλάμβανε συναδέλφους (εν ενεργεία και συνταξιούχους) και αναλογούντα ποσά και ο οποίος υπερψηφίστηκε στη γενική συνέλευση. Βασικά στοιχεία του πίνακα αυτού, που παρουσίασαν ΔΗΣΥΕ και ΔΑΚΕ - όπως ειπώθηκε στη συνέλευση αλλά και παραδέχτηκε ο γραμματέας του Ταμείου στο Δ.Σ.- αποτελούσε δουλειά δυο γνωστών συναδέλφων που με αρχεία από την ΑΤΕ διαμόρφωσαν τον πίνακα με δικά τους βεβαίως κριτήρια αλλά και στόχευση.

Η ληφθείσα απόφαση, αν και με τεράστια κενά, έγινε σεβαστή από τη παράταξή μας διότι αποτελούσε τη βούληση της πλειοψηφίας των συναδέλφων.
Αμέσως μετά βέβαια παρουσιάστηκε το πρόβλημα ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ να έχουν «ξεχάσει» να εντάξουν στον εγκεκριμένο πίνακα τους νεότερους εν ενεργεία συναδέλφους! Για  τους οποίους κόμπαζαν πριν τη ψηφοφορία για την τροποποίηση του καταστατικού, ότι έχουν μεριμνήσει! Επειδή όμως οι εκλογές του ΣΕΤΑΠ είναι προ των πυλών και οι ψήφοι απαραίτητες, διαμορφώθηκε ένας νέος πίνακας με τους νέους συναδέλφους και τα 800 ευρώ, με βάση τον οποίο έγιναν οι καταβολές του βοηθήματος πριν λίγες βδομάδες.

Πως θα έπρεπε να είναι αυτός ο πίνακας; Μειωμένος αναλογικά κατά τι σε κάθε παλαιότερο συνάδελφο ώστε να εξοικονομείται το περίπου 1,5 εκατομμύριο για τους νέους συναδέλφους που δεν είχαν δώσει εισφορές στον ΕΛΕΜ. Αυτό ήταν το λογικό!

Όμως όχι! Είδαμε περίεργες αυξομειώσεις  χωρίς λογική ανάμεσα στους δυο πίνακες που κανείς δεν μπορούσε να εξηγήσει.
Σε όλο το χρονικό διάστημα μέχρι την πληρωμή, ζητούσαμε ως παράταξη να δοθεί στο Δ.Σ. ο μαθηματικός τύπος με βάση τον οποίο ο αναλογιστής  έλεγξε και επαναϋπολόγισε το ύψος των καταβολών. Έτσι και το Ταμείο θα θωρακίζονταν απέναντι σε οποιονδήποτε κακόβουλο (και από τέτοιους έχουμε χορτάσει τα τελευταία χρόνια), αλλά και όλοι θα είχαμε στα χέρια μας τα απαιτούμενα στοιχεία της ψηφισμένης  απόφασης.

Τίποτα από αυτά δεν έγινε! Με την επίκληση της παρέμβασης Κατρούγκαλου ως μόνιμης απάντησης για το πρόχειρο και γρήγορο των ενεργειών τους, ΔΗΣΥΕ και ΔΑΚΕ σχεδόν οικειοποιήθηκαν τα αποθεματικά του ΕΛΕΜ και σε συνεργασία με τη διαχειριστική επιτροπή (την ΕΣΑΚ δηλαδή),  προχώρησαν βιαστικά (και ενώ ήταν ήδη γνωστό ότι τα Ταμεία είχαν εξαιρεθεί από το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό) στις καταβολές με βάση το δεύτερο πίνακα. Ο δε αναλογιστής όχι μόνο δεν απάντησε στα στοιχεία που ζήτησε το Ταμείο, αλλά έστειλε και mail με το οποίο δηλώνει ότι δεν έχει καμιά συμβατική σχέση με το ΤΥΠΑΤΕ!!!!

Γιατί άραγε; Τι φοβάται; Είχε άραγε κάποια ουσιαστική ανάμιξη στον πρώτο και δεύτερο πίνακα; Κι αν ναι γιατί δεν μας κοινοποίησε τον τύπο με τον οποίο δούλεψε; Κι έφτασε μάλιστα να πει ότι …..δεν μας ξέρει;

Κάναμε μια δειγματοληπτική έρευνα στους δυο πίνακες σε εκατοντάδες άτομα μόνο συνταξιούχους μέχρι το 2006. Στη μεγάλη πλειοψηφία ενός συνόλου 100 από αυτούς παρατηρούμε μια δυσανάλογη και κυρίως ανεξήγητη αύξηση του ύψους του βοηθήματος στο δεύτερο πίνακα (για παράδειγμα μηδενικά ποσά στο πρώτο πίνακα γίνονται 4 ή 5 ή 6 ή 7 ακόμα και 10χιλιάδες ευρώ στο δεύτερο πίνακα!). Αυτό γίνεται με την ανάλογη μείωση της στήλης των ποσών των συντάξεων που είχαν λάβει μέχρι το 2006. Πολύ μικρότερος είναι ο αριθμός εκείνων των συνταξιούχων που έχουν κάποιες μειώσεις στο προς απόδοση βοήθημα λόγω της αύξησης των ποσών της σύνταξης που έχουν ήδη λάβει.
 
Κανείς δεν έφερε τα αποθεματικά από το σπίτι του...
Πως γίνεται αυτό; Γιατί οι δυο παρατάξεις αρνούνται να μας δώσουν τον τρόπο υπολογισμού και επανυπολογισμού των ποσών ώστε να απαντηθούν εύλογες απορίες και να απομακρυνθούν υποψίες; Και γιατί άραγε είχαμε σιγή ιχθύος από τους κατά τα άλλα κινητικότατους συλλόγους συνταξιούχων για τη μη αντίδραση των οποίων δήλωναν σίγουροι οι σύμβουλοι της ΔΑΚΕ πριν τις πληρωμές;
Γιατί όλοι καταλαβαίνουν ότι αυτές οι χωρίς τεκμηρίωση και επεξήγηση αυξημένες καταβολές στους συνταξιούχους ουσιαστικά λειτουργούν εις βάρος των καταβολών στους εν ενεργεία (παλαιότερους και νεότερους).

Περιμένουμε άμεσα απαντήσεις από τις δυο παρατάξεις σχετικά με τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν για τον υπολογισμό των ποσών. Κανείς δεν έφερε τα αποθεματικά από το σπίτι του ώστε να τα μοιράζει πρόχειρα ή κατά το δοκούν. Σχηματίστηκαν μέσα από δεκαετίες με τη συμμετοχή χιλιάδων συναδέλφων και η όποια απόδοση δεν αποτελεί «προνομιακό μαγαζάκι» δύο ή τριών παρατάξεων, ούτε βιαστικό πλιάτσικο, αλλά συντεταγμένη με πλαίσιο και κοινούς κανόνες καταβολή από το νομικό πρόσωπο. Έτσι προστατεύεται το Ταμείο για τα επόμενα βήματά του και δεν γίνεται βορά για τους «γνωστούς άγνωστους» τρόφιμους των δικαστηρίων!
Περιμένουμε, λοιπόν, τις απαντήσεις και θα επανέλθουμε.

 

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα της ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ, Μάιος 2016 που κυκλοφορεί.