Συσπείρωση

Γιατί, δεν διαχειρίστηκαν την ήττα… Απάντηση στη ΔΗΣΥΕ και στην προεκλογική της ανακοίνωση

02-06-2016 

Ενόψει των εκλογών του ΣΕΤΑΠ η ΔΗΣΥΕ κυκλοφόρησε ανακοίνωση με τίτλο «Η ΔΗ.ΣΥ.Ε. ΜΠΡΟΣΤΑ στις εκλογές του ΣΕΤΑΠ» όπου για μια ακόμη φορά αποκάλυψε το πρόβλημα της, τον εφιάλτη της: η απώλεια της εξουσίας και η αδυναμία τους να διαχειριστούν την ήττα τους, να διδαχτούν από αυτήν. Στο κείμενο που ακολουθεί επιχειρούμε μια απάντηση στην ανακοίνωση της με την ελπίδα να συμβάλουμε στο προβληματισμό των συναδέλφων.
 
Τρία (3) χρόνια από τις προηγούμενες εκλογές και τέσσερα (4) χρόνια από το ξεπούλημα της ΑΤΕ, δεν ήταν ικανός χρόνος για τις παρατάξεις της πρώην συνεταιρικής πλειοψηφίας ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ για να κάνουν την αυτοκριτική τους για τις επιλογές τους και για τα αποτελέσματα που αυτές οι επιλογές προκάλεσαν.

Η αλήθεια είναι ότι μετά τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών θύμωσαν πολύ με τους συναδέλφους, επειδή δεν τους προτίμησαν για να συνεχίσουν το καταστροφικό τους έργο. Πρώτη έσυρε το χορό στις εκδικητικές τοποθετήσεις η ΔΗΣΥΕ με απειλές προς όλες τις κατευθύνσεις του τύπου: θα τους μάθουμε εμείς να ψηφίζουν, θα πάρουν την απάντηση που πρέπει, να δουν οι συνάδελφοι τι ψήφισαν και τι εστί βερίκοκο και άλλα τέτοια συνδικαλιστικά. Ναι, δεν μπόρεσαν να διαχειριστούν την ήττα, γιατί θεωρούσαν πάντα τους συναδέλφους υποχείριά τους. Θεωρούσαν ότι με τις εξυπηρετήσεις που έκαναν, θα τους είχαν δεσμευμένους. Θεωρούσαν ότι οι συνάδελφοι δεν είχαν κρίση, δεν είχαν γνώμη, δεν είχαν επίγνωση για το τι είχε συμβεί. Θεωρούσαν ότι τίποτα δε μπορούσε να τους στερήσει τη πρωτιά και πικράθηκαν.

Ποιοι πικράθηκαν; Αυτοί που όταν η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ τους προειδοποιούσε για το κλείσιμο της ΑΤΕ, μας αποκαλούσαν τρομολάγνους(!). Αυτοί που όταν απαιτούσαμε να κινητοποιηθούμε γιατί η ΑΤΕ ξεπουλιέται, μας λοιδορούσαν. Δεν ήθελαν να αντιδράσουν στο ελάχιστο γιατί εφάρμοσαν μέχρι τέλους τον πειθήνιο κομματικό συνδικαλισμό στηρίζοντας τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, στην οποία ιδεολογικά ανήκαν. Το αποτέλεσμα των εκλογών τους γκρέμισε ο,τι είχαν χτίσει με τις πελατειακές τους σχέσεις. Η ύπαρξή τους συνδεόταν με τους φίλους και τους κολλητούς. Αυτού του επιλεκτικού τύπου τα προβλήματα έλυναν όταν έπιναν καφέ με τον εκάστοτε Διοικητή «τους». Όταν οι υπόλοιποι διεκδικούσαν στο πεζοδρόμιο, αυτοί είχαν επιλέξει άλλους δρόμους και σκοτεινούς διαδρόμους.

Τους ενόχλησε που στις εκλογές η ζυγαριά έγειρε προς τη ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, αυτούς που ΠΑΝΤΑ βρισκόντουσαν στο πλευρό των συναδέλφων, ΟΛΩΝ των συναδέλφων. Προς αυτούς που έβαζαν στόχους και αγωνίζονταν για τα κοινά προβλήματα των εργαζομένων, που στήριζαν τα δίκαια αιτήματα, που διεκδικούσαν λύσεις συνολικές και διαχρονικές. Τους ενόχλησε τόσο πολύ αυτή η ζυγαριά που από τη φόρα που είχαν πάρει, την κατήγγειλαν ότι έκλινε αριστερά και άφησε τη δεξιά μικροκομματική αντίληψη πίσω της.

Δυστυχώς για τη ΔΗΣΥΕ, δε κατόρθωσε να ξεφύγει από αυτή την ήττα και να μετουσιώσει τη ψήφο των συναδέλφων που την εμπιστεύτηκαν σε δημιουργική συνεργασία με στόχο το κοινό καλό. Ξεπούλησε την εμπιστοσύνη τους, αλλά και την εντολή που της έδωσαν, με την αποχή της από το προεδρείο. Δεν έμαθε να χάνει και δυναμίτισε τη συλλογικότητα και τη κοινή δράση. Απουσίασε συνειδητά από εκδηλώσεις και συνευρέσεις καταδεικνύοντας συνδικαλιστική μικρότητα του τύπου: ή είμαι πρώτη δύναμη ή δεν σας ξαναμιλάω…

Έρμαιο ταπεινών συναισθημάτων υπονόμευε συνεχώς με κείμενα τη κάθε κίνηση του προεδρείου. Κάθε βήμα, κάθε θετικό αποτέλεσμα, κάθε πρωτοβουλία, κάθε προσπάθεια τα πολέμησε με μένος. Δεν ενδιαφερόταν να κερδίσουν οι συνάδελφοι. Η ΔΗΣΥΕ ζούσε και ζει με τη μανία να εξαφανίσει τη ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ. Όμως 30 χρόνια αγώνα δε σβήνονται με κείμενα χαμηλού επιπέδου, 30 χρόνια δράσης δεν αντιπαλεύονται με ισοπέδωση. Δεν αντιπαλεύονται καθόλου, κατά την άποψή μας.
Αγαπητοί συνάδελφοι της ΔΗΣΥΕ ούτε μια στιγμή δε σας πέρασε από το νου να συμμετέχετε στη διαμόρφωση των νέων συνθηκών στα καταστήματα ώστε να γίνουν ανθρώπινες για όλους τους εργαζόμενους (και πώς να συμμετέχετε βέβαια όταν ο πρώην επικεφαλής της ΔΗΣΥΕ δήλωνε ότι σε κανένα κατάστημα της ΠΕΙΡΑΙΩΣ δεν παραβιαζόταν το ωράριο!!). Ούτε μια στιγμή δεν υποχωρήσατε από την υπονόμευση του συλλογικού οργάνου με πλήθος κειμένων που συντάσσατε αραχτοί στα γραφεία σας όταν το προεδρείο όργωνε καταστήματα και Διευθύνσεις.
Ευτυχώς για τους συναδέλφους, η ΝΕΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ βρήκε στο τιμόνι του συλλόγου τη ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ σε συνεργασία με την ΕΣΑΚ. Ετσι αντιστάθηκε, έτσι στηρίχτηκε, έτσι δόθηκε προοπτική και χαραμάδα ελπίδας σε ΟΛΟΥΣ. Ετσι μπήκαν στόχοι για τα εργασιακά που αφορούσαν όλους τους υπαλλήλους, από όπου κι αν προέρχονταν….

Θα πρέπει να έχει κάποιος παρωπίδες κομματικού φανατισμού για να μη βλέπει το ποιοτικά διαφορετικό, το πραγματικά ουσιαστικό και το αποτελεσματικά διεκδικητικό που χαρακτήρισε τη τριετία που πέρασε. Είναι επικίνδυνη η αδυναμία να διακρίνεις τα θετικά και η άρνηση να τα υποστηρίξεις, γιατί αυτό έχει αντίκτυπο στους συναδέλφους. Είναι άγονη η ακραία προσπάθεια να εκμηδενίσεις ότι επιτεύχθηκε σε μία 3/ετία. Είναι ανεδαφικό να προσπαθείς να πείσεις ότι το προεδρείο του σωματείου ήταν ανύπαρκτο, όταν οι συνάδελφοι το βρίσκουν σε κάθε περίπτωση δίπλα τους. Είναι ακραία φτηνή αντίδραση να θέλεις να υποδείξεις το δρόμο «να περισώσουμε ό,τι σώζεται», όταν σαν πλειοψηφούσα ΔΗΣΥΕ έχασες ολόκληρη ΑΤΕ μέσα από τα χέρια σου με τις ενορχηστρωμένες κινήσεις της κυβέρνησής σου και δεν κατάφερες να περισώσεις ούτε τον οργανισμό, ούτε τα εργασιακά δικαιώματα ούτε τη διαδοχή των μελών σου στη ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ούτε καν την αποζημίωσή τους
.
Είναι, το λιγότερο, αδιέξοδο να προσπαθεί η ΔΗΣΥΕ να εμφανίσει τη δική της χρεωκοπία σα χρεωκοπία του απέναντι. Το πέρασμα του χρόνου καταδίκασε και πολιτικές και πρακτικές και στάσεις συνδικαλιστικές. Είναι αστείο να ζητά η ΔΗΣΥΕ να ηγηθεί στη νέα πορεία και στο διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, όταν δεν μπόρεσε να προσαρμοστεί και να διαχειριστεί θετικά την ήττα και 3 χρόνια μετά, αυτή χαρακτηρίζει το λόγο της. Είναι άτοπο να υπόσχεται η ΔΗΣΥΕ λύσεις όταν θεωρεί απαγορευμένο να «πιάσει στο στόμα της» και να κατονομάσει για τις πολυπληθείς παρατυπίες και τις παραβιάσεις το όνομα του εργοδότη. Είναι παράτολμο να ζητάει η ΔΗΣΥΕ να δρομολογήσει τις εξελίξεις, όταν η πρότασή της για την ενοποίηση των συλλόγων ήταν: να διαλυθεί ο ΣΕΤΑΠ και να πάει στον εργοδοτικό σύλλογο της Πειραιώς!

 Αγαπητοί συνάδελφοι της ΔΗΣΥΕ, είχατε στα χέρια σας το σύλλογο και χάσατε τη Τράπεζα. Τη τριετία που πέρασε ήσασταν 2η δύναμη στο Σύλλογο και μείνατε από γινάτι, εκτός προεδρείου. Τα όμορφα τα λόγια τα μεγάλα και κυρίως τα «γενικά» λέγονται για να μην λένε τίποτα. Τα έργα είναι αυτά που μένουν και σηματοδοτούν και χαρακτηρίζουν. Κι αυτό που μένει για τη ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ είναι η εκτίμηση των συναδέλφων για τη διαχρονική ηθική της στάση.

Γιατί εμείς δεν εκβιάσαμε κανένα για να μας ψηφίσει, δεν «θυμίσαμε» σε κανένα ότι του συμπαρασταθήκαμε στο πρόβλημά του και κυρίως καμαρώνουμε γιατί όλοι οι υποψήφιοί μας και γνώριζαν και ΑΠΟΔΕΧΤΗΚΑΝ με χαρά να συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο της παράταξής μας και δεν αμφισβητούν την υποψηφιότητά τους, ούτε ντρέπονται γι΄αυτήν.

Και τελειώνοντας: Διακαώς θέλει η ΔΗΣΥΕ να επανέλθει στη διοίκηση του Συλλόγου και για αυτό έχει την αμέριστη συμπαράσταση (με άδειες, mail κλπ) της διοίκησης της τράπεζας. Όλοι γνωρίζουν τους λόγους, η διοίκηση έχει ανάγκη από συνδικαλιστές τύπου ΣΕΤΠ και οι συνδικαλιστές της ΔΗΣΥΕ αλληθωρίζουν ανενδοίαστα προς το μέρος της. Πιστεύουμε ότι οι συνάδελφοι δεν θα αφήσουν τις παρατάξεις ΔΗΣΥΕ & ΔΑΚΕ (αυτοί άλλαξαν το όνομα τους σε συνεργασία για να κρυφτούν...) να του (ξανα)ξεπουλήσουν...